Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Tinerii din Găgăuzia fac studii…

Tinerii din Găgăuzia fac studii în UE

Accesul tinerilor din autonomia găgăuză la educaţie europeană a devenit posibil graţie unor programe europene pentru învăţământ superior, implementate în R. Moldova de Comisia Europeană. În consecinţă, în ultimii ani, administraţia Universităţii de Stat din Comrat a semnat mai multe acorduri de colaborare cu universităţi din UE.

Zinaida Aricova, rectoră a Universităţii de Stat din Comrat (USC), apreciază mult şansele pe care le au tinerii găgăuzi de a studia în diverse universităţi europene: „Administraţia USC a încheiat în ultimul timp memorandumuri şi acorduri cu universităţi din Moldova şi din străinătate. Aceasta ne oferă posibilitatea să participăm la diferite programe europene şi internaţionale. Participăm la Programul Tempus şi la Programul Erasmus Mundus. Datorită acestei participări creşte mobilitatea studenţilor noştri, li se oferă posibilitatea de a lua cunoştinţă de calitatea studiilor din alte universităţi la care merg la stagii”.

Tinerii pleacă să cunoască valorile europene

În prezent, stagii la universităţile din Europa sunt posibile pentru studenţii de la toate ciclurile universitare din UTA Găgăuzia: învăţământ superior, masterat şi post-masterat. Zinaida Aricova susţine că interesul tinerilor este destul de mare:

„Vorbim mult despre integrarea europeană şi, desigur, tinerii vor să plece în Europa, la universităţile europene. În acest scop, ei iau cunoştinţă de programele universitare europene. Au fost încheiate memorandumuri cu universităţi din Italia, Spania, Germania, Polonia şi Franţa. Tinerii pleacă să înveţe limba, să cunoască valorile europene, îşi fac studiile în universităţi europene, iar noi le atribuim credite la întoarcere. Pe lângă limba ţării în care se află, ei învaţă şi o altă limbă străină, cum ar fi engleza”.

Din 2013, universitatea de la Comrat a promovat activ ideea stagiilor pentru studenţi şi profesori la universităţi europene, devenind parte a consorţiului Proiectului TEMPUS-SUCSID al universităţilor europene.

Nanoelectronica la Comrat

Vadim Sircheli este un tânăr profesor universitar de la Comrat, doctor în ştiinţe fizico-matematice. El a absolvit Universitatea de Stat din Moldova şi acolo şi-a început activitatea didactică şi ştiinţifică, dar a revenit la baştină şi în 2003 şi-a început activitatea în USC, unde munceşte cu interes, folosind şi şansele schimburilor academice. „10-15 milioane de euro este bugetul mediu al unui laborator european de cercetări în domeniul nanotehnologiilor, în domeniul materialelor. Dar la Universitatea din Comrat, din păcate, din motive bine cunoscute, atât financiare cât şi de ordin tehnic, posibilităţile de cercetare în fizică şi fizica semiconductorilor sunt minime, limitate, cu excepţia cercetărilor teoretice, graţie faptului că avem calculatoare performante. Deoarece desfăşurarea cercetărilor experimentale în Universitatea din Comrat este dificilă, colaborăm cu universităţi din Germania şi Finlanda”.

Vadim Sircheli vede sensul activităţii sale în schimbul de cunoştinţe cu colegii, dialogul cu studenţii, descoperirile ştiinţifice, noile oportunităţi în cariera ştiinţifică. El colaborează cu oamenii de ştiinţă din Europa, dar şi din Rusia, publică articole în revista germană Nanoelektroniks Optoelektroniks.

“Fiecare student poate ajunge în Europa”

Stagiile educaţionale de scurtă durată sunt o parte a proiectului TEMPUS-EUNEG. Trei studenţi ai Facultăţii de Drept a Universităţii din Comrat au beneficiat de un astfel de stagiu la universităţi din Uniunea Europeană. Ana Casap este una dintre tinerii care au reuşit în cadrul acestui proiect să ia cunoştinţă pentru prima dată de activităţile instituţiilor de învăţământ superior din Europa. Criteriile de selectare pentru ea au fost destul de acceptabile. „Am studiat două săptămâni în universităţi din Europa. O astfel de posibilitate nu le surâde tuturor. Ce le pot recomanda candidaţilor? Pur şi simplu, să fie mai îndrăzneţi, să participe la diferite concursuri, programe, să nu se teamă, reuşita este reală. Fiecare student poate să meargă, la fel ca şi mine, să câştige experienţă, să efectueze un stagiu în străinătate, să cunoască oameni interesanţi. Mi-a plăcut faptul că profesorii explicau materia foarte bine. Toţi profesorii au fost foarte carismatici, era o plăcere sa-i asculţi şi am aflat foarte multe informaţii interesante din acele lecţii.”

531-studenta-comratŞi Programul EMBER (Erasmus mundus broadening educational oppotunities) prevede schimburi ştiinţifice, diseminarea de cunoştinţe şi de experienţă, familiarizarea cu cele mai bune practici şi modele educaţionale, recunoaşterea reciprocă a rezultatelor studiilor între universităţile membre ale consorţiului. După ce USC a devenit membră a programului EMBER, 8 studenţi au participat la proiect, iar Iulia Rosti, de la Facultatea de Cultură Naţională, va petrece următorul an de studii în Lituania. „Am asistat la un seminar despre programele Ember şi Erasmus Mundus, acolo am aflat despre condiţiile de participare la acest program. Desigur, nu a fost uşor. Dar într-o zi frumoasă de primăvară, chiar dimineaţă, a sunat telefonul: Felicitări, aţi devenit bursieră a Programului EMBER”.

Toate costurile acoperite

Proiectele europene sunt avantajoase deoarece oferă acces la programele educaţionale pentru studenţi şi acoperă financiar toate cheltuielile pentru instruire în universităţile europene. Iulia nu-şi ascunde bucuria pentru faptul că tinerii din Găgăuzia au aceste oportunităţi. “Nici eu, nici familia mea nu trebuie să facem cheltuieli, totul este achitat din contul programului. Din program se plătesc studiile la universitate, ni se plăteşte bursa, cazarea, asigurarea, viza, chiar şi biletul de avion tur-retur. Totul este achitat în cadrul acestui program.

La început toată familia a fost şocată, mai ales maică-mea este foarte bucuroasă că voi pleca în altă ţară, ea îmi doreşte un viitor bun, să fiu pe picioarele mele”.

Svetlana Ghenova este coordonatoare de proiecte TEMPUS-EUNEG, la USC. Ea spune că Universitatea de Stat din Comrat participă la Fondul European al Comisiei Europene începând cu anul 2007 şi că beneficiile pentru studenţi, dar şi pentru această instituţie sunt enorme: “Comunitatea europeană nu este o comunitate închisă, este deschisă, şi astăzi, în cadrul acestor fonduri, putem face schimb de experienţă la toate nivelele, pentru toate categoriile. Este vorba şi despre metodologia de lucru şi metodologia ştiinţifică, este vorba şi despre abilităţile practice, cum spun europenii, este şi autonomia studenţească”.

Printre beneficiile cooperării cu programele UE se numără şi dotarea tehnică a USC, susţine Svetlana Ghenova. „Uniunea Europeană ne ajută cu adevărat să dotăm universitatea şi nu mă tem să spun că ne sunt oferite cele mai noi tehnologii multimedia. Este vorba, mai întâi de toate, de table interactive, de calculatoare performante, imprimante, este un echipament pe care noi îl numim suport electronic-metodic”.

Oportunităţi tot mai multe

În ultimii doi ani ambasadele unor ţări europene acreditate în Moldova au înfiinţat la Universitatea de Stat din Comrat centre de studiere a limbilor şi de informare. Centrul EUROXESS, deschis recent, este o dovadă în acest sens.

Fabien Schaeffer, manager de proiecte pentru educaţie, cultură, tineret, câmpul muncii şi cercetare din cadrul Delegaţiei UE la Chişinău, confirmă suportul UE pentru toate instituţiile interesate din Moldova: „Pentru noi, pentru Uniunea Europeană, nu există diferenţieri între grupurile etnice ale populaţiei. Deci toţi cetăţenii şi toţi studenţii din Moldova sunt beneficiari potenţiali ai programelor educaţionale din UE. Este o cale foarte bună să-ţi deschizi orizonturile şi perspectivele şi să-ţi oferi mai multe şanse să obţii un loc bun de muncă, precum şi să-ţi deschizi mintea, un lucru foarte important pentru tinerii din întreaga lume în zilele noastre”.

Fabien Schaeffer susţine că în momentul de faţă există şi alte oportunităţi de mobilitate de care ar putea beneficia inclusiv tinerii din această zonă: „Studenţii din Găgăuzia beneficiază deja de aceste programe şi vă pot da nişte exemple, cum ar fi Erasmus Mundus Mobility, dar şi fortificarea abilităţilor universităţilor locale, iar un al treilea element, care nu este legat nemijlocit de studii, dar e dedicat tinerilor, e un program de voluntariat în UE. Nu prea mulţi tineri din Moldova se folosesc de această oportunitate – să facă voluntariat în UE de la 2 luni la 12 luni, dar poate fi de asemenea o experienţă excelentă pentru ei”.

Tinerii din autonomia găgăuză care au beneficiat de aceste oportunităţi susţin că astfel este mai uşor să privească dezvoltarea lor personală, dar şi a regiunii lor în complex, dar şi în cooperare. „Indiferent în ce ţară se nasc tinerii, fie într-o ţară mică ca Moldova, fie într-o ţară mare, există posibilităţi să-şi realizeze intenţiile în ţara natală. Există şi posibilitatea de a continua, de a realiza tot ceea ce şi-au planificat într-o altă ţară”.

Svetlana Jecova