Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   IGP anchetează 12 persoane privind…

IGP anchetează 12 persoane privind violențele de la Parlament

Procuratura Generală şi Poliţia au identificat 12 persoane care la 20 ianuarie au manifestat violent în scuarul Parlamentului, atunci când a fost învestit noul Cabinet de miniştri, condus de Pavel Filip. Protestatarii violenţi au vârsta cuprinsă între 25 și 50 ani. Potrivit Inspectoratului General de Poliţie, aceştia au instigat la acţiuni agresive, au atacat poliţiştii, au forţat uşa Parlamentului, făcând posibil astfel accesul manifestanţilor în instituţie, au distrus şi au furat echipamentul angajaţilor poliţiei şi au vandalizat clădirea. Pentru a stabili identitatea lor, IGP a analizat imaginile video ale mai multor posturi TV.

Ofiţerul de presă al PG, Maria Vieru, a anunţat că, pe cazul violenţelor, a fost pornită urmărirea penală, faptele fiind investigate sub aspectul comiterii infracţiunii de dezordini în masă, art.285 Cod Penal. Dosarul se află pe masa ofiţerilor IGP. Persoanele vinovate riscă o pedeapsă de până la 8 ani de închisoare.

Precizăm că la 20 ianuarie curent liderii Platformei Demnitate şi Adevăr, Partidului Socialiştilor din R. Moldova şi Partidului Politic „Partidul Nostru” au organizat o acţiune de protest împotriva numirii Guvernului Filip. Ulterior însă, acţiunile s-au transformat în violenţe. Mai mulţi manifestanţi au atacat cordonul viu format din poliţişti, iar mai apoi au forţat cu  o rangă metalică, scoasă din balustrada pragului, uşa laterală a clădirii Parlamentului, intrând forţat în incinta clădirii.

Aceleaşi persoane au agresat poliţiştii şi au distrus echipamentul din dotare. Drept urmare, protestatarii au devastat etajul I al Parlamentului. Prejudiciul material al acţiunilor a fost estimat la circa 750000 de lei.

De asemenea, mai mulţi poliţişti au fost deposedaţi de bastoane, căşti de protecţie, măşti antigaz, seturi de protecţie mâini-picioare, telefoane mobile de serviciu şi scuturi, ca rezultat fiind cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 275000 de lei.

Ofiţerul de presă al IGP, Mariana Beţivu, a precizat că persoanele în cauză sunt anchetate. Potrivit şefului interimar al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, au fost audiaţi liderii protestelor. Andrei Năstase, Renato Usatîi şi Igor Dodon au refuzat să-şi asume responsabilitatea privind acţiunile ilegale ale protestatarilor. Aceştia au declarat că nu poartă nicio răspundere pentru acţiunile agresive de la Parlament şi că instigatorii nu au fost adepţii lor.

În urma altercaţiilor dintre poliţişti şi protestatari, din 20 ianuarie, au avut de suferit 27 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne. În prezent o parte dintre poliţişti sunt internaţi în spital cu diferite traumatisme.

Şi participanţii la protestele antiguvernamentale din 24 ianuarie riscă amenzi între 600-2000 de lei sau de la doi la şase ani de puşcărie. Potrivit IGP, manifestanţii au încălcat legislaţia cu privire la organizarea întrunirilor atunci când au blocat circulaţia pe mai multe străzi. Pe de altă parte, organizatorii acţiunii de protest condamnă decizia poliţiei şi cred că astfel oamenii legii încearcă să intimideze cetăţenii ca să nu mai iasă la manifestaţii.

Nicio persoană nu este vizată, dar poliţiştii verifică probele de care dispun pentru a-i identifica pe cei care „au venit cu iniţiativa privind blocarea drumurilor”. Mariana Beţivu a menţionat că IGP aşteaptă datele Primăriei privind pierderile materiale cauzate de acţiune.

Dosare penale au fost iniţiate şi după protestele organizate de Platforma Demnitate şi Adevăr la Parlament şi în faţa Global Business Center pe 4 octombrie 2015.