Principală  —  IMPORTANTE   —   FOTO/De la șofer de curse…

FOTO/De la șofer de curse lungi în străinătate, la agricultor în R. Moldova. Cum își crește afacerea Ion Buliga din Scoreni, Strășeni

foto: UE pentru Moldova Rurală

A lucrat în calitate de șofer de curse lungi în străinătate, iar când a înțeles că nu reușește să vadă cum îi cresc copiii, a hotărât să se oprească și să-și dezvolte o afacere acasă. Ion Buliga locuiește în satul Scoreni, raionul Strășeni, și a decis să investească în agricultură. Bărbatul a plantat viță-de-vie de soi „Moldova” și o livadă de pruni. Cu sprijinul Uniunii Europene, prin Programul de Atragere a Remitențelor în Economie (PARE 1+1), implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), a cumpărat un tractor MTZ 82.1, un cultivator și o freză, cu ajutorul cărora lucrează terenurile. Agricultorul este mulțumit de realizările sale și planifică să nu se oprească aici.

Bărbatul a muncit peste 15 ani în străinătate, opt dintre care a fost șofer de curse lungi. Venea acasă o dată la câteva luni, iar fiica cea mai mică se întâmpla că nici nu îl recunoștea. Atunci când a înțeles că copiii cresc fără el, a hotărât să facă o schimbare. Chiar dacă străinătatea are avantajele ei, Ion a ales R. Moldova și a decis să se lanseze în afaceri aici, acasă. 

Ion Buliga, agricultor din s. Scoreni, r-nul Strășeni foto: UE pentru Moldova Rurală

„În străinătate, omul care își face munca onest este răsplătit după merit. Eu nu mă pot însă acomoda”, a spus Ion.

„Sunt mulțumit de ceea ce fac”

Astfel, acum patru ani, a plantat viță-de-vie pe mai mult de patru hectare, dar și o livadă de pruni, cam pe aceeași suprafață de teren.

 „Am plantat viță-de-vie pentru că știu care este specificul muncii. Părinții mei au avut vie și ne-au învățat de mici cum să o curățăm și să facem celelalte lucrări. Sunt mulțumit de ceea ce fac”, a spus agricultorul. 

Astăzi, în via lui Ion Buliga nu vezi fir de iarbă, deoarece fermierul o îngrijește zi de zi, chiar și iarna. El spune că vița-de-via ajunge la maturitate la vârsta de cinci ani. Cea plantată de el încă nu a ajuns la maturitate, însă recolta obținută anul acesta îl bucură deja. Bobițele din ciorchine sunt de calibru mediu, sănătoase și gustoase. Agricultorul estimează că, în acest an, va obține o recoltă de 10-12 tone la hectar.  Și prima recoltă de prune a fost pe măsura așteptărilor. Bărbatul a reușit să vândă toate fructele. 

Ion Buliga în plantația de viță-de-vie, s. Scoreni, r-nul Strășeni, foto: UE pentru Moldova Rurală

Pe lângă multă muncă și dragoste față de activitatea pe care o practică, Ion Buliga a investit și aproximativ două milioane de lei în dezvoltarea afacerii sale, bani pe care i-a făcut în străinătate. Mai apoi, a aflat despre programul PARE 1+1, finanțat din  bugetul de stat și subvenționat din fonduri europene, în cadrul căruia participanții se bucură de instruire, comunicare, sprijin și monitorizare.

Cu susținerea UE, a cumpărat tehnică agricolă 

Astfel, participând la acest program, Ion Buliga „a amortizat” o parte dintre cheltuielile pe care le-a avut. Cu sprijinul financiar al UE, a cumpărat tehnică agricolă, necesară pentru a-și lucra terenurile.

Struguri recoltați din plantația de viță-de-vie a lui Ion Buliga, foto: UE pentru Moldova Rurală

Astăzi, Ion Buliga își poate întreține familia din agricultură. Mai mult decât atât, el oferă locuri de muncă și consătenilor săi. Totuși, bărbatul și-a propus să nu se oprească aici și să-și realizeze și alte planuri. El vrea să investească profitul obținut în dezvoltarea afacerii: să instaleze un sistem de irigare și să construiască un depozit frigorific, în care să păstreze fructele, inclusiv strugurii. Acest lucru îi va permite, spune el, să le exporte ceva mai târziu cu un preț mai bun. 

muncitori la culesul strugurilor, s. Scoreni, r-nul Strășeni, foto: UE pentru Moldova Rurală

Trebuie să-ți placă ceea ce faci, asta este cheița succesului”, spune Ion și le recomandă celor care vor să participe la acest program să cunoască foarte bine domeniul pe care și-l aleg: dacă știu cum se coace pâinea, să deschidă o brutărie, iar dacă se pricep în transport, să-și deschidă o firmă de taxi. Doar cunoscând o meserie sau alta, după părerea lui Ion, se poate reuși în afaceri. 

Cetățenii R. Moldova să revină din străinătate și să inițieze afaceri

Ion spune că nu i-a fost greu să obțină finanțare prin programul PARE 1+1. A fost nevoie să depună un set de acte și să dovedească proveniența banilor. El le recomandă începătorilor să aibă curaj și să participe la acest program. Acesta are drept obiectiv creșterea numărului de afaceri în zonele rurale și încurajează cetățenii R. Moldova să revină din străinătate și să inițieze afaceri acasă. Prin intermediul programului, beneficiarii vor putea obţine un împrumut nerambursabil pentru crearea întreprinderilor noi şi/sau dezvoltarea celor existente.

Struguri de soi „Moldova”, s,. Scoreni, r-nul Strășeni, foto: UE pentru Moldova Rurală

Solicitantul, în calitate de lucrător migrant, sau o rudă de gradul întâi a acestuia, poate beneficia de finanțare nerambursabilă, iar la fiecare leu investit din transferurile din străinătate se adaugă un leu din cadrul programului. 

La sfârșitul lunii septembrie, ODIMM raporta 1650 de contracte de finanțare și peste un miliard de lei investiții în economie prin intermediul acestui program. De asemenea, peste 600 de migranți au revenit acasă și au deschis o afacere în cadrul acestui program.

Una dintre prioritățile parteneriatului UE-Moldova în zonele rurale este dezvoltarea antreprenoriatului de succes în sate, prin susținerea întreprinderilor mici și mijlocii și crearea unor locuri de muncă.