Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Egalitate de gen online

Egalitate de gen online

461-egalitateUn grup de ONG-uri luptă pentru ca femeile din R. Moldova să-şi valorifice potenţialul, participând la luarea deciziilor în viaţa societăţii. Noul portal www.egalitatedegen.md îşi propune să ajute femeile prin prezentarea unor acte legislative, a unor istorii de succes, care vin să ofere soluţii pentru diverse probleme.

Pe 28 februarie, s-a desfăşurat Târgul Resurselor în domeniul Gender. Evenimentul şi-a propus colectarea şi asigurarea disponibilităţii, de pe o platformă deschisă, a cunoştinţelor/resurselor create în R. Moldova în domeniile: Femeile în Liderism, Eliminarea Violenţei faţă de Femei, Abilitarea Economică a Femeilor, precum şi în domeniul Abordării integratoare a dimensiunii de gen şi Bugetării sensibile la dimensiunea de gen. Resursele acumulate şi încărcate pe portal de către organizaţii şi experţi vor include: cărţi/cercetări/studii; documente de proiect/rapoarte/evaluări; manuale/ghiduri/materiale de instruire; infografice; documente juridice/legislaţia; filme documentare, înregistrări audio şi video; liste de verificare/broşuri/pliante etc.

Oricine va putea încărca pe „această bibliotecă electronică orişice produs din domeniul egalităţii de gen, iar orice sursă apărută pe portal rămâne în responsabilitatea celui care o încarcă”, declară Corneliu Eftodi, analist de programe/UN WOMEN, subliniind că, în cazul materialelor preluate, e bine să fie indicată sursa, pentru a evita „momente neplăcute”. Organizaţiile care-şi vor încărca materialele vor avea posibilitatea să-şi facă o pagină, unde să indice logo-ul, o scurtă descriere a organizaţiei şi datele de contact. „Ne-am dori ca această platformă să poată fi utilizată de oricine. Este o solicitare şi o cerinţă expusă de foarte mulţi parteneri de mai mult timp. A venit momentul să contribuim cu toţii”, spune Eftodi.

Mai multe femei în Parlament

În scopul prezentării noului portal, a fost organizată o masă rotundă, pentru a face un schimb de experienţă între organizaţii. Corneliu Eftodi a menţionat „două arii majore în care femeile sunt foarte mult limitate: domeniul politic şi domeniul economic”. În acest sens, imediat au început discuţiile dintre participanţi. „Alegerile parlamentare care urmează, anii 2014-2015, sunt extrem de importante. Sperăm să fie mai multă echitabilitate. Vă îndemn să ne implicăm cu toţii şi fiecare să vină cu toate resursele şi toată energia de care dispune în realizarea acestui proiect”, a spus Olga Nicolenco, expert naţional şi trainer în probleme de gen. Scopul primordial, în prezent, este ca în Parlament să fie peste 40% femei.

461-egalitate-2„Politicul, de regulă, determină multe lucruri în viaţa unei societăţi. Este extrem de important ca partidele să conştientizeze acest lucru, dacă dorim ca în Parlament să avem mai multe femei”, este de părere Corina Fusu, deputată. Nadejda Darie, ex-primară, pe perioada a cinci mandate, a satului Zbieroaia, susţine că orice femeie poate reuşi dacă are suficientă încredere în forţele proprii şi dacă există solidaritate între acestea. „Cât timp am fost primară, am contat mult pe sprijinul femeilor. N-o să mint dacă o să spun că, în două-trei ore, puteam să ridicăm tot satul în picioare cu ajutorul lor”, declară Darie.

Împreună suntem o forţă

Importanţa muncii în echipă e accentuată şi de Ecaterina Mardarovici, directoarea executivă a Clubului Politic al Femeilor 50/50. „Evenimentul de astăzi se datorează organizării în echipă şi implicării mai multor ONG-uri. Fiecare crede că suntem puternici singuri, dar viaţa demonstrează că împreună suntem o forţă care poate schimba lucrurile. Este foarte important acest site. Fiecare ONG în parte crede că este cel mai bun, că face cele mai bune lucruri, dar de multe ori m-am convins că nu ne cunoaştem unii pe alţii şi nu ştim ce facem. Separat însă nu avem şanse mari de reuşită”, consideră Ecaterina Mardarovici. Şi alţi participanţi ai mesei rotunde au subliniat ideea de unitate, dar şi faptul că femeile nu au suficientă încredere în forţele proprii.

Rodica Garştea, specialistă în comerţ şi dezvoltare internaţională, susţine că principalul este „autoconştientizarea, educaţia, aş spune, a femeilor de a-şi autoevalua rolul lor. Femeile noastre au un potenţial enorm, dar el nu este valorificat. Trebuie să promovăm femeile, dar, în acelaşi timp, trebuie să promovăm parteneriatele. Soluţia este conlucrarea. Doar astfel vom putea construi o societate prosperă”, declară aceasta. Totodată, Garştea consideră femeile de la ţară o sursă de inspiraţie inepuizabilă. Îşi aminteşte un studiu efectuat în 2009 în localităţile rurale. „Prima întrebare a fost şi cea care le-a surprins cel mai mult pe femei – „La ce oră începe ziua dvs. de lucru şi la ce oră se termină; descrieţi ziua în detalii”, relatează specialista. După ce femeile s-au privit nedumerite, au început să povestească, nefiind sigure că cineva este interesat de viaţa lor.

„Prima care a spart gheaţa a zis că ziua ei începe la ora 04:00. A terminat să-şi descrie ziua când a ajuns la 01:00, oră la care se culcă. Imediat, au început să povestească şi celelalte, nu le mai puteam opri”, îşi aminteşte Rodica Garştea. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, „femeile şi bărbaţii utilizează în mod diferit timpul pentru unele şi aceleaşi activităţi umane. Bărbaţii, în medie, lucrează pentru un venit cu 45 de minute mai mult pe zi decât femeile. Acestea din urmă, în schimb, se dedică cu două ore pe zi mai mult activităţilor şi grijilor gospodăreşti/casnice”. Totodată, bărbaţii, în comparaţie cu femeile, participă într-o măsură mai mare la „viaţa socială/divertisment” (respectiv, 68,8% pentru bărbaţi şi 64,9% pentru femei) şi la activităţile de „utilizare a calculatorului/practicarea hobby-urilor” (27,8% pentru bărbaţi şi 20,7% pentru femei), anunţă BNS.

461-egaltiate-grafic2Alcoolul şi violenţa, mereu alături

Un capitol aparte îi revine violenţei domestice asupra femeilor. „Acest portal ar putea să prezinte studii de caz, istorii de succes, pentru că, în general, femeile din R. Moldova vorbesc foarte puţin despre violenţa domestică şi foarte puţine recunosc faptul că sunt victime ale violenţei domestice. Acest lucru, în primul rând, le va încuraja să conştientizeze ceea ce li se întâmplă, dar şi faptul că trebuie să ia măsuri împotriva acestui fenomen”, consideră Sabina Baciu-Danilov, directoarea Centrului de asistenţă şi intervenţie comunitară din Teleneşti. Există şi o altă latură. În cazul în care persoana totuşi nu are suficient curaj să ia măsuri sau nu poate găsi o soluţie, în ajutor ar putea să-i vină vecinii, rudele sau persoanele apropiate.

Sabina Baciu-Danilov îşi aminteşte, din practica sa, numeroase cazuri de violenţă domestică. „Femeile de la sate, în cel mai bun caz, se adresează după ajutor primarului. Totuşi, de cele mai multe ori, acestea tac şi acceptă fenomenul ca ceva obişnuit, şi asta pentru că şi mama, şi bunica lor au fost supuse unui tratamentul violent, adică lucru pe care l-au văzut din fragedă copilărie”, explică directoarea. Impedimentul principal care stă în calea unei decizii este frica. „Un alt motiv este că noi, femeile, suntem mai puţin solidare. Bărbaţii trebuie să ştie că faptele lor sunt văzute nu doar în familie, dar şi în afară, şi dacă soţia îl iartă fie pentru că se teme, fie pentru că este tatăl copiilor ei, societatea nu-l va ierta”, afirmă experta.

Portalul vine în ajutorul acestor victime, care pot afla istoriile altor femei care au trăit o experienţă similară şi au reuşit să depăşească momentul. „E important ca femeile să cunoască soluţiile, fie că acestea se soldează cu divorţul/despărţirea, fie că nu”, spune directoarea, care susţine că, în experienţa sa, a întâlnit cazuri când a fost posibilă eliminarea violenţei şi, totodată, păstrarea familiei. „Violenţa, deseori, este un rezultat al abuzului de alcool. Bărbatul devine violent atunci când utilizează băuturi spirtoase. Astfel, dacă se soluţionează problema cu alcoolul, în mod automat, se rezolvă şi cea a violenţei”, adaugă Sabina Baciu-Danilov. Portalul www.egalitatedegen.md va putea fi accesat din 15 martie.