Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   De ce s-au scumpit energia…

De ce s-au scumpit energia electrică şi gazele naturale?

La 18 iulie 2015 au avut loc o serie de şedinţe la care companiile de distribuţie şi de furnizare a energiei electrice au venit cu noi propuneri de majorare a tarifelor. Tot în aceeaşi zi, Compania Moldovagaz a cerut să fie organizată o şedinţă şi pentru cerinţele acesteia. Astfel, Agenţia Naţională  pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în şedinţa sa publică din 18 iulie, noi tarife pentru serviciile de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, livrată consumatorilor finali de către ÎCS RED Union Fenosa SA, ÎCS Gas Natural Fenosa Furnizare Energie SA, RED Nord SA şi RED Nord – Vest SA, precum şi un nou tarif pentru serviciul de transport al energiei electrice, prestat de ÎS „Moldelectrica”.

Curentul livrat de „Gas Natural Fenosa” s-a scumpit cu 36%, cel livrat de RED Nord cu 30%, RED Nord-Vest cu 36%, iar preţul de transportare a energiei electrice s-a mărit de la 8 bani la 14, 5 bani pentru un kw/h. Totodată, s-a stabilit un nou preţ pentru gazele naturale. Dacă în prezent tariful este de  5.971 de lei pentru 1000 de metri cubi, de la aprobarea noului tarif se va plăti 6 538 de lei pentru 1000 de metri cubi, adică cu 15% mai mult.

Energia electrică – scumpire inevitabilă, şi e doar începutul

Furnizorii de energie electrică justifică majorarea preţurilor prin devalorizarea leului faţă de dolar.Astfel, preţul de achiziţie în lei s-a mărit cu 40%. Întrebaţi de ZdG de ce au mărit acum tarifele, când, de fapt, leul a început să se devalorizeze încă în noiembrie 2014, reprezentanţii ANRE au răspuns că adevăratele consecinţe s-au simţit la începutul acestui an, că au avut nevoie de timp ca să analizeze cerinţele diferitor companii şi că nu este vorba doar de operaţiuni matematice. Fiecare cifră trebuie argumentată.

Victor Parlicov, fost director ANRE, expert în domeniul energeticii, spune că  majorarea tarifelor la energia electrică este un lucru inevitabil şi că vor mai urma scumpiri, care ar trebui să acopere pierderile companiilor de distribuţie a curentului.

528-energia-leleSchema distribuţiei energiei electrice pe teritoriul R.Moldova

Până în anul 2014, mai bine zis până la criza din Ucraina, energia electrică era distribuită de la două centrale: DTEK din Ucraina (30%), care printr-o companie intermediară, Energocom, furniza energie la RED Nord şi RED Nord-Vest, şi CTE a Moldovei (70%), care livra energie companiei Union Fenosa, cea din urmă distribuind-o pe restul ariei. În cazul în care unul dintre producători încetează să furnizeze curent electric, cealaltă companie producătoare ar trebui să acopere deficitul de energie. Astfel, pentru DTEK UA, compania de balansare era CTE a Moldovei şi viceversa.

În 2014, s-a început războiul în Ucraina şi DTEK sistase livrarea de curent în R. Moldova, CTEM rămânând singura sursă de energie electrică. Logic, aceasta ar fi trebuit să furnizeze energie Companiei Union Fenosa şi Companiei Energocom. În 2014, pe piaţa din R. Moldova a apărut o nouă companie intermediară, EnergoKapital, care oferea gaze naturale Companiei CTE Moldova în schimbul energiei electrice. Produsele petroliere le iau de la Tiraspotransgaz care, la rândul său, îl cumpără de la Moldovagaz. Potrivit presei, unul dintre fondatorii Companiei EnergoKapital este firma Bas Market, înregistrată pe 30 iulie 2014 în oraşul Tiraspol. La rându-i, această firmă este fondată de Compania off-shore „Intercom Management LTD” din Belize şi de cetăţeanul Iurie Dzeţu. Cea de-a doua firmă off-shore este „Ornamental Art Limited” din Hong Kong. Se pare că firma Energo Kapital îi aparţine, de facto, liderului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, şi este condusă de un vechi prieten al politicianului, care gestionează şi alte afaceri ale liderului transnistrean. În opinia expertului Victor Parlicov, CTE Moldova vinde energie la un preţ mai ieftin prin companii intermediare, decât direct companiei Gas Natural Fenosa, iar acest fenomen nu are altă explicaţie decât cea de spălare a banilor: este imposibil ca preţul care trece prin alte două companii să fie mai mic decât preţul ce vine direct de la furnizor. Parlicov nu exclude ca o parte din pierderile de gaze declarate de către Moldovagaz să meargă, de fapt, la EnergoKapital.

Scumpirea gazelor naturale este una nemotivată

Distribuitorul de gaze în R. Moldova este Moldovagaz. Acesta este sub controlul producătorului rus Gazprom, care deţine 64% din acţiuni. Guvernul R. Moldova deţine 35% din acţiuni. Moldovagaz furnizează gaz pe teritoriul R.Moldova cu ajutorul firmei specializate în servicii de transportare a produselor petroliere, MoldovaTransGaz.

ANRE a anunţat că preţul la gaze va fi majorat cu 15,4%, cifră ce ar reprezenta suma cheltuielilor pentru acoperirea pierderilor de gaze, a majorării salariilor şi a majorării preţului de transport, ultimul fiind o consecinţă a amendamentului lui Furdui. Prin acest amendament s-au separat costurile de tranzit de cele de transport. Astfel, dacă este eliminat volumul de gaze care tranzitează prin R.Moldova, volumul rămas este de 20 de ori mai mic şi prin câteva calcule matematice se obţin tarife de 16 ori mai mari. Victor Parlicov a explicat pentru ZdG că, chiar dacă am lua în calcul fiecare motiv invocat de către ANRE pentru noile tarife, oricum nu s-ar ajunge la 15,4%. Preţul transportului constitue 5% din preţul total de 6538 de lei, pierderile de gaze aproape că ajung la 1,5% şi aproape un procent este constituit de majorarea salariilor angajaţilor. Celelalte 8,5% nu-şi găsesc nicio justificare. Toate veniturile care ţin de tranzitul gazelor naturale vor rămâne la Moldovagaz. Costurile legate de sistemul de transport vor fi transferate doar pe umerii consumatorilor finali.

Întrebaţi de ZdG cum explică majorarea tarifelor la gazele naturale, chiar dacă preţul de achiziţie a acestora a scăzut, reprezentanţii ANRE au spus că şi în acest caz devalorizarea leului a jucat un rol foarte important şi că Moldovagaz a trimis o scrisoare prin care îşi exprimă nemulţumirea cu privire la faptul că ANRE-ul nu a majorat destul tarifele la gazele naturale.

Amintim că în cadrul şedinţei furnizorul Moldovagaz a cerut o scumpire a produselor petroliere cu 51,7%.
Expertul economic Roman Chircă spune că majorarea tarifelor la energia electrică şi la gaze va cauza şi alte scumpiri, indirecte. Astfel, scumpirea cu 30% a curentului electric va cauza o scumpire de aproximativ 2 la sută a produselor alimentare, majorarea preţurilor pentru chirie şi un nivel de trai mai redus. Chircă a menţionat că consecinţele majorării tarifelor nu vor fi imediate, ci se vor resimţi peste o perioadă mai îndelungată de timp.