Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Consilierul Onişcenco a promis sute…

Consilierul Onişcenco a promis sute de mii de apartamente, dar a luat un subsol

Consilierul municipal Oleg Onişcenco minte. Cel puţin aşa reiese din mărturiile locatarilor de pe str. George Coşbuc, 13, acolo unde alesul local a fost văzut de mai multe ori. Interesul consilierului, potrivit lor, este subsolul casei. Chiar dacă a promovat insistent, la şedinţele Consiliului Municipal Chişinău (CMC), firma „FasComTrans”, cea care pretinde oficial la subsol, alesul local spune că aude despre această firmă pentru prima dată.

Sătul de mizerie

Constantin Rusu locuieşte în blocul de pe str. G. Coşbuc, 13, de vreo şapte ani. Acum doi ani, bărbatul a depus la Primărie o cerere, solicitând să ia în chirie subsolul casei. „Locuiesc la parter şi sunt sătul de mizeria care vine din subsol”, explică Rusu. „Şoareci, gândaci, miros neplăcut, etc. Mă gândeam să aduc în ordine acest subsol”, mai spune Constantin Rusu.

Pentru că subsolul casei era ocupat de vreo 20 de şure a locatarilor casei, în răspunsul venit de la Primărie se spunea că „perfectarea pachetului de documente privind transmiterea în locaţiune a încăperilor se va efectua doar cu prezentarea acordului tuturor vecinilor, autentificat notarial”.

„Bineînţeles că au existat vecini care s-au opus acordării în arendă a acestui subsol”, spune Constantin Rusu. În 2008, însă, bărbatul a observat că consilierul Oleg Onişcenco dă târcoale blocului în care locuieşte. „M-am priceput imediat că este interesat de subsol”, spune Rusu. „Cine nu ar fi interesat de un subsol ca acesta chiar în mijlocul capitalei?”, se întreabă el.

Consilierul Onişcenco aude pentru prima oară

Acest fapt a fost confirmat de primarul capitalei, într-un interviu acordat Ziarului de Gardă: „«FasComTrans», o firmă patronată de Oleg Onişcenco, a primit un sediu de 198 m.p., în centrul Chişinăului, pe str. Coşbuc, în lipsa vreunei licitaţii şi a unui dosar oficial în Direcţia patrimoniu a Primăriei. Deci, din pod, s-a întocmit un proiect de decizie, l-au votat. Am atacat această decizie în judecată”.

Publicitate
Publicitate

O decizie judiciară în acest sens încă nu a fost luată. La Direcţia asistenţă juridică a Primăriei am fost informaţi că dosarul se află la Curtea de Apel şi nu a avut loc decât o singură şedinţă.

Chiar dacă funcţionarii Primăriei spun că Oleg Onişcenco a promovat insistent firma „FasComTrans”, alesul local ne-a spus: „Prima oară aud despre firma asta şi de acest subsol. Nu înţeleg despre ce vorbiţi. Eu activez la Asociaţia Obştească „Casa Noastră Chişinău” şi nu am nicio legătură cu firma pe care o numiţi”. I-am spus că locatarii pe str. G. Coşbuc, 13, l-au văzut acolo de mai multe ori. „Eu locuiesc la Botanica, nu la G. Coşbuc, 13,  iar sediul Asociaţiei a cărui preşedinte sunt, se află pe str. Tighina”.

Decizia CMC cu grave încălcări

În august, după ce subsolul a fost acordat „FasComTrans”, viceprimarul Mihai Furtună a declarat pentru presă că decizia a fost adoptată cu grave încălcări de procedură. „Firma respectivă, în mod normal, trebuia să prezinte un dosar pentru inventarierea tehnică a încăperilor şi acordul locatarilor”, a declarat viceprimarul Furtună. Pachetul de acte, însă, nu a fost prezentat, iar agentul economic nu s-a mai prezentat la Primărie. Ulterior, doi agenţi economici au încercat să ia în chirie subsolul casei din str. G. Coşbuc. Aceasta însemna că subsolul putea fi dat în locaţiune doar după o licitaţie publică, ceea ce nu s-a întâmplat. „Proiectul a apărut pe ordinea de zi fără avizul Direcţiei economie, reforme şi relaţii patrimoniale şi fără a avea semnătura vreunui funcţionar public. Or, Executivul pentru asta şi există – să perfecteze dosare de acest gen. Respectiv, decizia a fost adoptată fără a fi clar ce suprafaţă am dat în arendă agentului economic şi cât va achita el pentru închirierea acestui spaţiu”, a adăugat Mihai Furtună.

Şurele locatarilor în subsolul lui Onişcenco

Vladimir Ermicioi, şeful Direcţiei economie, reforme şi relaţii patrimoniale, ne-a spus că, în prezent, acest subsol este ocupat de şurele locatarilor. „Am fost cu o comisia la faţa locului şi ne-am convins de acest fapt”, ne-a spus şeful Direcţiei. Cât despre „FasComTrans”, Vladimir Ermicioi spune că la direcţia pe care o conduce nu a fost depusă nicio cerere. „Materialele au fost prezentate în luna august 2008 la o şedinţă CMC de către Comisia pentru Construcţii, arhitectură şi resurse funciare”, mai spune Ermicioi despre comisia preşedinte a cărui este însuşi Oleg Onişcenco. „Ştiu că prin decizia CMC i-a fost acordat acest spaţiu de pe str. G. Coşbuc, dar contractul de locaţiune încă nu a fost încheiat”, mai spune el.

Eduard Muşuc, actualul preşedinte CMC, îşi aminteşte că solicitarea „FasComTrans” a fost inclusă suplimentar în ordinea de zi. „Practica noastră, cel puţin decizia noastră, constă în organizarea licitaţiilor publice pentru toate contractele de locaţiune”, ne-a spus Eduard Muşuc, acuzat anterior că CMC-ul pe care îl conduce adoptă decizii în interesul unor aleşi locali. „Acum am întors sute de proiecte de decizie pentru că toate au fost propuse fără licitaţie. Chiar dacă decizia a fost deja aprobată de CMC, aceasta trebuie contestată în instanţă, unde nu sunt sorţi de izbândă pentru a menţine decizia”.

D’ale alesului local

Anterior, Ziarul de Gardă a scris despre familia Ciobanu, naşii de botez ai lui Oleg Onişcenco, pe care alesul local i-a lăsat fără drum public. „Ca să-şi satisfacă propriile plăceri şi capricii, consilierul municipal, Oleg Onişcenco, a lăsat fără drum oamenii din s. Mereni, r. Anenii Noi. Din cauza acestuia, apropiaţii unui defunct şi-au petrecut în ultimul drum ruda decedată nu în sicriu, ci pe plapumă şi asta după ce i-a asigurat pe cei lăsaţi fără drum că le va face unul nou. Onişcenco nu şi-a respectat promisiunea nici pe jumătate”.

Amintim că, după ce le-a promis drum nou celor de la Mereni, Onişcenco s-a lăudat cu relaţii speciale, încercând să îşi corupă colegii din CMC, promiţându-le apartamente, doar ca să accepte o alianţă cu el.

În calitatea sa de preşedinte al Asociaţiei «Casa Noastră – Chişinău», Onişcenco, a promis la circa 100 mii de familii că îşi vor realiza visul de a avea o locuinţă şi un loc de muncă.

A variety of cheap nike air max trainers for sale with free shipping and best service.

Anastasia NANI
Publicitate
Publicitate