Principală  —  IMPORTANTE   —   Ce se întâmplă cu mormintele…

Ce se întâmplă cu mormintele istorice?

De mai mulți ani, istoricul Maria Ișaev încearcă să protejeze mormintele istorice din cimitirul Central al capitalei. Aceasta a sesizat de nenumărate ori administrația cimitirului, anunțând despre profanarea mormintelor unor personalității notorii. Istoricul este convinsă că vandalizările ar fi provocate inclusiv de angajații cimitirului, lucru negat însă de Ludmila Boțan, directoarea Întreprinderii Municipale „Combinatul Servicii Funerare”, care gestionează cimitirile din Chișinău.

„Noi încercăm să salvăm acest loc, ca să nu dispară”

Maria Ișaev a început să viziteze cimitirul Central încă la începutul anilor ’90 ai secolului trecut. Atunci a rămas uimită de starea deplorabilă în care se afla mormântul lui Alexandru Cristea, autorul melodiei imnului de stat al R. Moldova. De atunci, Maria Ișaev a început să îngrijească mormintele istorice și să lupte pentru protejarea acestora. „La mormântul lui Cristea am găsit o cruce de lemn, care dacă o forțezi puțin, ea ar fi căzut jos. Eu mi-am propus, impresionată că noi cunoaștem toți cântecul «Limba noastră», dar nu știm cine e autorul ei, să pun  un monument nou și să mă dedic protecției mormintelor istorice. În 2020, pentru că veneam tot mai des la cimitir, vedeam că un mormânt ce arată bine, peste un timp, era o stricăciune”, spune femeia.

Maria Ișaev, istoric/ Foto: ZdG

ZdG a mers cu Maria Ișaev la cimitirul Central pentru a inspecta mormintele unor oameni rămași în istoria R. Moldova. „În cimitir este un complex de morminte al familiei Lașcu și Semașco. Din monumentul deputatului din Sfatul Ţării, Vasile Lascu, a rămas doar fragmentul de jos al postamentului. El a fost președintele Uniunii Ziariștilor din Basarabia, a votat Unirea și a fost și senator în Parlamentul României Mari. Noi încercăm să salvăm acest loc, ca să nu dispară. Era aici și un gard frumos, de epocă. Unii istorici pot face studii și chiar și monografii dedicate gardurilor de epocă. Când am văzut că a dispărut acest gard, atunci a fost o mare supărare, atunci a început corespondența mea cu doamna Ludmila Boțan (directoarea Î.M. «Combinatul Servicii Funerare», n.r.), unde primeam răspunsuri evazive la sesizările mele”, menționează Maria Ișaev. 

„O spun cu toată hotărârea, că totul ce se face aici este făcut de unii oameni care sunt angajați la cimitir”

Maria Ișaev ne-a arătat o cruce deteriorată, cu mai multe crăpături și un segment lipsă. Istoricul susține că aceasta a fost distrusă intenționat. „Una din metodele lor de a distruge mormintele este de a lovi cu o cuvaldă (ciocan mare, n.r.). Este aici un muncitor care dimineața devreme sau noaptea, când nu e nimeni, lovește în cruci, în garduri etc. O spun cu toată hotărârea, că totul ce se face aici este făcut de unii oameni care sunt angajați la cimitir, o fac programat și intenționat și port responsabilitate pentru afirmația mea. Dar, eu nu pot face decât să sesizez, să fac curățenie la câteva morminte și în felul acesta să le salvez. Există primăria, care ar trebui să știe ce se întâmplă aici”, precizează istoricul. Ea crede că mormintele istorice sunt distruse pentru a vinde locurile persoanelor ce doresc să-și construiască un cavou în cimitirul Central. „Nu știu dacă s-a făcut cândva, aici, un control financiar, să vadă ce se întâmplă cu aceste cavouri imense, construcții imense, care apar peste noapte ca ciupercile după ploaie. Ca să construiești un cavou de-acesta imens, trebuie să distrugi vreo cinci morminte”, spune specialista. 

Cruce deteriorată din cimitirul „Central”/ Foto: ZdG

Maria Ișaev susține că o altă problemă a cimitirului sunt persoanele fără adăpost care dorm acolo. „După ora 20:00-21:00 încep să vină aici boschetarii. Eu înțeleg, și ei trebuie undeva să înnopteze, dar nu în cimitirul Central din Chișinău. Trebuie să se rezolve și această chestiune. Se cheamă poliția, nu poate face nimic, îi alungă și ei vin din nou. Administrația cimitirului nu a făcut tot ce se cuvine pentru a proteja cimitirul. Ceea ce a spus și domnul Ion Găină (scriitor și muzeograf, n.r.), că trebuie să existe neapărat camere video pentru a vedea cine și cum vandalizează mormintele.”

„Adică, noi îngrijim mormintele istorice, le facem curat și la urmă tot noi le fărâmăm, sau cum?”

ZdG a încercat să discute despre situația de la Cimitirul Central cu administratorul acestuia, Dumitru Cioclu, care însă este în concediu medical. Ion Iavorschi, un angajat al cimitirului, a respins acuzațiile Mariei Ișaev. „Noi nu ne ocupăm cu așa nebunii, ca să vandalizăm. Noi întreținem curățenia cimitirului. Adică, noi îngrijim mormintele istorice, le facem curat și la urmă tot noi le fărâmăm, sau cum? Referitor la unele cruci ciobite, ele au ceva ani. Ele dacă să le lovești, cade tot, crapă tot, dar acolo sunt măcinate dacă observați, de ploaie, una alta”, susține Iavorschi.

Ludmila Boțan, directoarea Î.M. „Combinatul Servicii Funerare”, susține și ea că afirmațiile Mariei Ișaev sunt nefondate. „Care sunt dovezile ei? Nu există așa ceva. Cum pot muncitorii să-și vandalizeze teritoriul pe care-l deservesc? Unde există așa ceva? Ce ține de accesul  în cimitir, avem doar portar, paznic nu există, pentru că e un loc public. Accesul este interzis după o anumită oră doar pentru unitățile de transport. Este dreptul fundamental al oamenilor să intre în cimitir și să pună o lumânare la mormânt”, declară Boțan.

Fondat în anul 1811, Cimitirul Central din Chişinău este situat în triunghiul străzilor Alexei Mateevici, Vasile Alecsandri şi Pantelimon Halippa. În locurile speciale din cimitirul Central,  în limita disponibilităţii, la propunerea unor instituţii publice, primarul general aprobă distribuirea sau concesionarea de loturi pentru înhumarea unor personalităţi marcante ale R. Moldova. Rudele de gradul I ale persoanelor decedate şi înmormântate aici beneficiază, la rândul lor, de dreptul rezervării loturilor la cimitirul Central, în baza actelor de confirmare a gradului de rudenie. În funcție de caz, se permite înhumarea rudelor în aceleaşi morminte.