Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   „Am vrut foarte tare să…

„Am vrut foarte tare să reușesc în acest domeniu, am depus efort și a funcționat”. Rețeta succesului unei tinere admise la una dintre cele mai prestigioase universități din SUA

La începutul clasei a XII-a, a aplicat la mai multe universităţi din Statele Unite ale Americii, dar nu a fost admisă la niciuna. Și-a luat răgaz un an de zile pentru a se dedica pasiunii sale și activismului legat de domeniul promovării egalității de gen și luptei împotriva fenomenului de violență sexuală, ca să adune material pentru dosarul său de admitere. 

La începutul acestui an și-a încercat norocul pentru a doua oară la peste 20 de universități, iar răspunsurile nu au întârziat să apară. A fost admisă la mai multe dintre acestea, cu bursă integrală, și a ales să-și continue studiile la Universitatea Vanderbilt, în cadrul căreia un an de școlarizare costă 87 de mii de dolari, suma pentru patru ani de studii fiind acoperită în întregime de către universitate.    

Milena Rusu are 19 ani. A studiat la Liceul Teoretic „Orizont” din Chișinău, iar din luna septembrie va studia la una dintre cele mai prestigioase universități din SUA.

Milena Rusu, fondatoarea Feminismd, viitoare studentă la Universitatea Vanderbilt, SUA
foto: Arhivă personală

Dacă ne uităm peste dosarele studenților admiși la studii în SUA, în mare parte, e vorba despre olimpici. Eu nu am participat deloc la olimpiade. În cazul meu, criteriul de bază a fost domeniul extracurricular, în special activismul civic pentru drepturile femeii”, susține Milena. 

Tulburată de stereotipurile și discriminarea în bază de gen din societate, în 2020, pe când era elevă în clasa a XI-a, Milena Rusu a fondat platforma Feminismd, pentru ca fetele și femeile din R. Moldova „să înțeleagă rolul individual pe care îl au”.

„Ca femeie, în R. Moldova simți că ceva nu e în regulă. Nu ai aceleași șanse și oportunități. Atitudinea e diferită față de tine decât față de un băiat. Asta am simțit și eu”, mărturisește Milena.

Prin diverse proiecte și conexiuni, în timp, peste 1200 de persoane au beneficiat de trainingurile organizate de către Milena și colegii săi. 

Granturi de 34 de mii de dolari pentru a promova drepturile femeii

În paralel cu activitatea de voluntariat, Milena pregătea dosarul pentru aplicarea la studii în SUA. Prima dată când Milena a trimis dosarul către universități de peste Ocean fiind elevă în clasa a XII-a. 

„Am aplicat și nu am fost admisă nicăieri, absolut nicăieri. Am fost inclusă în lista de așteptare, dar așteptarea nu s-a transformat în „acceptat”, așa că am decis să iau un an de pauză ca să mă pregătesc pentru că știam că-mi doresc să studiez în SUA”, își amintește adolescenta. 

Între timp, prin intermediul Feminismd s-au strâns 34 de mii de dolari din granturi pentru a promova și mai intens drepturile femeilor. Totodată, organizația de tineret a reușit să scoată de sub tipar un Ghid pentru supraviețuitoarele și supraviețuitorii violenței sexuale. Colaborând și cu Coaliția Națională „Viață fără Violență”, Feminismd a reușit să ofere consiliere psihologică gratuită supraviețuitoarelor violenței sexuale. 

Milena Rusu, activități de voluntariat

Între timp, Milena își aduna și portofoliul de admitere la studii în SUA. 

„Aplicarea în SUA este cel mai greu proces dintr-o toate procesele de admitere din lume, cred. Trebuie să demonstrezi un fir narativ pe parcursul ultimilor patru ani, nu doar că ai avut multe activități una peste alta, trebuie să demonstrezi că este ceva care te pasionează cu adevărat”, punctează Milena. 

Ce trebuie să conțină dosarul de aplicare la studii în SUA?

  • Notele din clasa IX – XII
  • Două-trei scrisori de recomandare de la profesori și un membru din administrația școlii sau un mentor al activității tale de voluntariat;
  • TOEFL ( Test of English as a Foreign Language) este cel mai popular sistem de evaluare, scopul principal al căruia este determinarea nivelului de pregătire a celor, pentru care limba engleză nu este limba maternă;
  • SAT (Scholastic Aptitude Test) este un examen standardizat american, un test de abilități cognitive, logică si raționament, care, pe lângă competențele lingvistice, evaluează si reflectă exact nivelul de competențe academice ale candidatului;
  • Un eseu mare în care să explici de ce vrei să studiezi în SUA;

Și chiar dacă din prima nu a reușit să convingă echipa de la admitere că ea merită să obțină un loc de studiu în universitățile din SUA, Milena nu s-a lăsat deznădăjduită, ci s-a ambiționat, a depus și mai mult efort și a reușit.

„Am vrut foarte tare să reușesc în acest domeniu, am depus efort și a funcționat”, spune ea.

Din cele 20 de universități la care a depus, Milena a ajuns să primească burse depline în multe dintre acestea.

„Doar 1% din toți studenții admiși la Vanderbilt primesc bursa Chancellor’s”

Totuși, într-un final, Milena a trebuit să aleagă doar una și a ales Vanderbilt University. 

„A fost o alegere dificilă deoarece toate aceste universități sunt foarte diferite, în state diferite și cu o cultură aparte. Totuși am ales Vanderbilt deoarece universitatea e amplasată într-un oraș mare – Nashville, care e numit și orașul muzicii, iar eu mereu mi-am dorit să trăiesc într-un oraș unde am foarte multe restaurante, concerte, activități de explorat. La fel Vanderbilt e în top 20 cele mai bune universități din SUA după clasamente, e foarte recunoscută în America, iar acest lucru mă va ajuta să obțin internshipuri și noi oportunități”, explică Milena.

Milena a primit o bursă integrală – Bursa Chancellor’s. Doar 1% din toți studenții admiși la Vanderbilt primesc această bursă. Un an de școlarizare costă 87 de mii de dolari, suma fiind suportată în întregime de universitate. Suma de 60 de mii de dolari, bursa de merit va fi folosită la studii și restul de 27 de mii de dolari reprezintă ajutorul financiar pe care Milena îl poate folosi pentru mâncare, cazare, activități de mentorat și toate facilitățile de pe campus. 

Pe lângă bursa de merit, un alt motiv pentru care Milena și-a dorit să fie admisă la o universitate din SUA este că nu trebuie să-și aleagă de la început domeniul de studiu. 

„Adică în Europa, nu pot să aplic la o universitate gen Babeș-Bolyai și deja pe parcurs să-mi aleg domeniul de studii, ci trebuie din start să-mi aleg facultatea. În SUA nu e așa, nu pot să-mi aleg un domeniu anume până în anul II. În primul an am ales să învăț și matematică, și franceză, și științe politice, deci am dreptul să gust din toate. Ideea este ca să-ți iei cursuri diferite, să explorezi ce-ți place, să dezvolți gândirea în mai multe direcții și în anul II începi să te concentrezi pe un domeniu anume care să fie specilitatea ta”, explică tânăra.

„Cel mai mult îmi doresc să studiez sociologia și studii de gen, dar mai este timp până în anul II”, spune Milena.

Pentru elevii care aspiră la studii în SUA, Milena a fost de acord să elaboreze un mic ghid: 

  • Note bune pentru anii de studii, clasele a IX- XII. E nevoie de o medie de 9,5 pe parcursul acestor patru ani de studiu;
  • La testul TOEFL trebuie să obții un punctaj de 100+;
  • La testul SAT e de dorit să obții un punctaj de 1500+ din 1600;
  • Profil extracurricular puternic – proiect de pasiune;
  • Eseul constituit din 650 de cuvinte prin care să le dai motive să te aleagă pe tine;
  • Eseuri specifice fiecărei universități.

Milena susține că una din condiții nu o poate substitui pe cealaltă. „Trebuie să excelezi la toate aceste condiții”. 

„Ei iau în considerare tot dosarul, absolut tot – note, recomandări, teste, circumstanțe de familie (dacă ești primul din familie care beneficiază de studii universitare), din ce țară vii, de câți bani ai nevoie pentru studii acolo, ce ai făcut pentru pasiunea ta. Adică, dacă abia în clasa a XII-a te apuci de voluntariat pentru că ți-ai amintit că ai nevoie pentru admitere în SUA, nu o să meargă. Membrii comisiei o să se prindă că nu ai fost dedicat, ci e doar un șiretlic pentru a obține o bursă și în cazul acesta nu treci”, enumeră Milena. 

„Trebuie să-ți povestești viața, pasiunea, întâmplările care te-au ajutat să ajungi la anumite performanțe. Vorbește-le despre proiectul tău de pasiune, e de dorit să ai o poziție de lider în care să faci ceva inovațional sau ai ajutat cumva societatea. Ești pasionat de economie, politică, activism – aceasta trebuie să fie puternic demonstrat că chiar ai muncit în acest domeniu și deții niște aptitudini unice pe care pot să le aduc universității, căci nu doar eu beneficiez de studii de acolo, dar și ei beneficiază că sunt parte a comunității lor și am abilități și experiențe unice de viață pe care pot să le împărtășesc și facilitează procesul de a învăța unii de alții”, explică tânăra. 

Milena Rusu, foto:arhivă personală

„Pentru clasele a IX- XII am avut o medie de 9,6” 

În cazul său, Milena bănuiește că factorul catalizator prin care i-a convins definitiv pe membrii comisiei de admitere la universitatea de SUA, este profilul său extracurricular.

„Nu am fost admisă pentru că am avut cele mai mari note. Poate că eram la urmă chiar pentru că mereu eram prinsă în activitățile de voluntariat, dar mă bucur că universitățile devin tot mai flexibile și acceptă faptul că nu doar olimpicii merită să studieze în școli de prestigiu”, precizează Milena. 

„Poate că eram la urmă, chiar” zice Milena, dar pentru clasa a IX- XII se laudă cu o medie de 9,6. 

Testul de bacalaureat nu se ia în considerare la admiterea în SUA, dar chiar și așa, Milena spune că-l consideră un test inutil. 

„Am luat o medie de 8 la Bacalaureat. Eu nu am vrut să învăț pentru BAC pentru că nu mi se pare un test util, deloc, pentru că trebuie să înveți multe lucruri pe de rost, iar pe urmă nu le mai folosești niciodată. Cred că multe persoane din sistemul educațional din R. Moldova ar fi de acord cu aceasta ”, susține ea. 

După studii, Milena nu intenționează să rămână în SUA, ci dorește să locuiască și să muncească în Europa, potențial în Franța sau Spania. Nu vrea să rămână în SUA și știe sigur că nu se întoarce în R. Moldova. 

Pentru R. Moldova, Milena își dorește gândire critică, educația sexuală și educația bazată pe egalitate de gen să fie materii obligatorii în școli și „să explicăm ce este feminismul, ce este egalitatea de gen, ce pași trebui noi să facem ca țară ca să ajungem la această egalitate.  Să avem curajul de a admite că avem mult de lucru și să începem să muncim spre asta, colectiv”. 

Situată în Nashville, Tennessee, cunoscut și sub numele de „Orașul muzicii, SUA”, Universitatea Vanderbilt este o instituție privată de cercetare a învățământului superior fondată la sfârșitul Războiului Civil American. Corpul studențesc al Vanderbilt, de aproape 14 mii de studenți, este foarte divers, 10% provin din afara țării, reprezentând peste 100 de țări, în timp ce restul studenților provin din toate colțurile SUA. Universitatea Vanderbilt efectuează cercetări într-un spectru larg de domenii.