Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Curajul ZdG este de la…

Curajul ZdG este de la Dumnezeu

Cetăţeanul de onoare şi ctitorul primei biserici româneşti din Soroca este preotul Mihail Milea, originar din Buzău, România. Este cunoscut în România, dar şi R.Moldova pentru acţiunile sale caritabile, culturale şi misionare.

Preotul Mihail Milea provine dintr-o familie cu 12 copii, care s-a confruntat cu numeroase greutăţi şi lipsuri. De pe când era copil, şi-a propus să ajute oamenii nevoiaşi, oferindu-le adăpost, produse alimentare şi o şansă la viaţă. În urmă cu 20 de ani, a demarat primul proiect caritabil – o cantină socială pentru copiii străzii din Buzău.

A pus bazele fundaţiei pentru copii “Sfântul Sava”, a ridicat o cantină socială pentru copii, a înălţat catedrala “Sfântul Sava”, în cinstea copiilor ucişi în decembrie 1989, a înfiinţat Scoala de Arte şi Meserii, pentru copii din familii defavorizate, a creat un Centru de Urgenţă pentru victimele violenţei în familie şi o tabără pentru vacanţa copiilor.

Toate proiectele realizate de părintele Milea au prins viaţă datorită unor fonduri provenite din donaţii. „Dumnezeu şi săracii au ajutat la iniţierea proiectelor sociale de care lumea are mare nevoie. Este lucrarea lui Dumnezeu că adună aceşti oameni buni, voluntari, care au pus suflet şi care au ajutat la realizarea acestor proiecte, destinate tuturor categoriilor sociale defavorizate”, spune preotul Milea.

La 53 de ani, a reuşit să scrie 16 cărţi, una dintre care este dedicată lui Grigore Vieru. În 2009, a apărut un volum omagial dedicat poetului basarabean : “Grigore Vieru – Luceafărul de dincolo de Prut al limbii române”. Mihail Milea a declarat că această carte a fost scrisă la mormântul marelui poet, precum şi în cele 40 de zile care au urmat.

“Orice întrebare are un răspuns şi el trebuie căutat. M-am ostenit ca din experienţa mea de preot şi de profesor, cât şi din cultura mea, să răspund la toate întrebările puse”, spune părintele Milea despre eforturile sale de cronicar, precizând că “o viaţă bună înseamnă a trăi cu Dumnezeu, în Dumnezeu şi pentru Dumnezeu. Relaţia cu Dumnezeu trebuie să fie personală, naturală, sinceră şi din dragoste.

Dumnezeu este izvorul binelui. Nu există bine în afara lui Dumnezeu. Omul devine bun în măsura în care se apropie mai mult de Dumnezeu. Pe Dumnezeu îl descoperim în creaţia Sa divină care ne-nconjoară, în Biserică, cât şi-n Sfânta Scriptură. Pe Dumnezeu îl simţim în adâncul inimii noastre printr-o rugăciune intensă şi continuă. A duce o viaţă bună înseamnă a gândi mereu bine, a lucra mereu binele pentru cei din jur, a vorbi de bine pe alţii”.

Prezent la evenimentul de marţi, 21 decembrie, când au fost desemnaţi oamenii din Topul Anticorupţie, Mihail Milea a susţinut acţiunea ZdG, spunând că fenomenul corupţiei este o realitate tristă a zilelor noastre, care trebuie prevenită şi combătută simultan. Corupţia este cel mai mare păcat, care adună la un loc mai multe: lăcomia, minciuna, crima şi desfrâul. Preotul Mihail Milea abordează de multe ori tema luptei împotriva corupţiei în predicile sale şi spune că este de datoria Bisericii să spună lucurile pe faţă, să arate ce este bine şi drept în această lume.

Din păcare, corupţia a cuprins toate domeniile vieţii. Chiar şi în Biserică sunt oameni corupţi, însă aceasta nu înseamnă pierderea credibilităţii bisericii, zice preotul. “Apreciez curajul celor de la ziar, Isus Hristos este pentru curaj, chiar şi în Evanghelie este scris “îndrăzniţi, aveţi curaj, nu vă fie teamă. Frica este de la Diavol, curajul este la Dumnezeu”, a afirmat Mihail Milea.

N.D.