Ilie Cazac: Încă mă simt închis

A fost ţinut  20 de luni în detenţie ilegală în Transnistria şi a avut timp suficient să înţeleagă  care sunt riscurile vieţii unui cetăţean al R.Moldova la Tighina, ce înseamnă sprijinul familiei şi cât valorează patriotismul. După eliberare, deşi încă nu poate reveni în casa sa, iar alta nu are, continuă să creadă în ceea ce a crezut: modestie şi efort continuu.

Ultimele săptămâni Ilie Cazac le-a petrecut în Cehia, unde a avut posibilitatea să îşi întremeze sănătatea şi să cunoască şi democraţia unui stat european. Ştefan Gorda, ambasadorul R.Moldova în Cehia, ne-a comunicat că această călătorie a lui Ilie Cazac a fost total acoperită de partea cehă, iar ambasada i-a oferit, din suflet, toate posibilităţile de comunicare, inclusiv participarea la serata de Ajun de Crăciun, organizată de cetăţenii moldoveni aflaţi la Praga.

Ilie Cazac spune că această călătorie i-a ajutat mult să îşi refacă sănătatea. Ajuns pe câteva zile la renumita staţiune cehă Carlovy Vary, el a reuşit să inspire aerul întremător al Cehiei, dar şi să înţeleagă realităţile europene.

“Am descoperit că în Carlovy Vary locuiesc foarte mulţi cetăţeni ruşi. Practic tot oraşul vorbeşte ruseşte, şi asta s-a întâmplat în doar vreo 15 ani. După destrămarea blocului sovietic ruşii bogaţi au venit aici şi au cumpărat proprietăţi şi acum oraşul este şi al lor,” explică Ilie transformarea lumii, adăugând şi câte un banc. Scopul lui în această călătorie a fost să îşi refacă sănătatea, să exerseze mai mult engleza şi să uite de închisoare. Nu le-a reuşit pe toate foarte bine.
“Cum mă mai simt? Mă dor dinţii, stomacul, picioarele. Sunt dureri care mi se trag de la închisorile din Transnistria. Încerc să scap de ele, la fel ca şi de amintirile din închisoare”, spune Ilie.

Chiar şi acolo, în Cehia, departe nu doar de Chişinău, ci şi de închisorile propriu-zise, Ilie Cazac nu  a uitat aerul celulei. Ecoul coridoarelor din închisori îl urmăreşte peste tot. “Chiar şi în camera de la hotel în Praga, când auzeam paşi pe coridor, primul gând era că sunt gardienii de la închisoare. Iar uneori,  atunci când vorbesc la telefonul mobil, mă surprind că mă uit prin părţi, ca să nu vină gardienii. Ştiţi că la închisoare sunt interzise telefoanele mobile, dar uneori apăreau posibilităţi să comunicăm cât de puţin”, explică el modul de adaptare de la o realitate la alta.

Există, însă, şi lucruri sau oameni de care nu vrea să uite. Fiind transferat prin câteva închisori transnistrene de la Tiraspol şi Hlinaia, el s-a pomenit că a refăcut cumva traseul de detenţie, mult mai lung şi mai greu, al membrilor Grupului Ilaşcu. “În toate penitenciarele în care am fost, am găsit oameni care i-au cunoscut pe membrii Grupului Ilaşcu. Deşi e Transnistria şi e vorba de un grup de patrioţi români, toţi şi-au exprimat respectul pentru ei, căci asta e apreciat – să rămâi om cu verticalitate şi dedicat principiilor tale corecte în orice condiţii ai fi”. După eliberare, Cazac a insistat să aibă o întrevedere cu Ilie Ilaşcu, deoarece consideră că la eliberarea lui a contribuit şi el. “Am vrut să îl întâlnesc, să îl cunosc şi să îi mulţumesc. Ştiu că a contribuit şi el la faptul că sunt acum liber”.

Deşi consideră că a fost pedepsit pentru patriotismul său, Ilie Cazac nu renunţă la această luptă. “Da, sunt ani de zile de când militez pentru drepturile şi libertăţile oamenilor din Transnistria. În 2004 am protestat în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse pentru dreptul copiilor din liceele cu predare în limba română din Transnistria să meargă liber la şcoală. Şi acum sunt de aceeaşi părere că trebuie să luptăm pentru drepturile oamenilor rămaşi acolo,” spune cu însufleţire Ilie Cazac. Acum, când merge pe străzile Chişinăului, surprinde în mulţime oameni care, crede el, ar trebui să îi ia locul la penitenciar. “Deja de 4 ori i-am zărit pe securiştii din Transnistria pe străzile Chişinăului. Ce fac ei aici? Pe cine mai urmăresc? Cine sunt următoarele lor victime? Am încercat de câteva ori să îi prind. Merită să treacă şi ei prin ceea ce am trecut noi acolo. Acest stat trebuie să pedepsească adevăraţii vinovaţi”, conchide Ilie Cazac.

Alina RADU

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

9 comentarii

 1. Bursucul

  Numai România Mare in vechile hotare
  din anul 1918 dintre Nistru si Tisa
  ne este salvarea
  de salbaticia de la rasarit ! !

 2. pana cand?

  a zarit securisti din transnistria pe strazile chisinaului.cu asta e spus tot.ei erau si in aprilie 2009 adusi de voronin.
  avem o cloaca mafiota la putere,stat nu ne putem numi,suntem ocupati de 20 ani.cloaca asta mafiota si comunista de 20 ani n-a miscat un deget ca trupele rusesti de ocupatie sa se carabaneasca fara conditii din moldova si sa raspunda penal in fata omenirii pt ca au navalit miseleste si au omorat cateva sute de oameni nevinovati la noi acasa in 1992.
  chisinaul e de acord tacit cu ocuparea de catre rusi a transnistriei,asa le merge biznesul,care e mai presus decat viata oamenilor,de care se prefac ca au grija.
  nimeni nu face nimic pt a schimba situatia in folosul bastinasului.si presa scrie mai mult bla-bla decat sa sublinieze ocupatia moldovei de 20 ani.toti se tem,ne temem sa spunem pe nume celor comunisti nenorociti care au condus tara sub dictatul moscovei ca snegur,lucinschi,voronin,cei de azi ca lupu,care n-a mai luat atitudine referitor la ocupatia si regimul hidos de la tiraspol,filat preocupat de biznes,nu se stie de unde pana unde a aparut in cloaca si plahotniuc cu 2 identitati,stim noi cine-i plahotniuc.la fel preabogatul vladimir care mereu cloceste impotriva a tot ce e autohton impreuna cu bratia de biznes din matuska raseia.
  saica asta de jefuitori se gandeste la noi? pe cine hranim? noi vreo 4 milioane de amarati nu suntem in stare sa punem la zdup vreo 200 de derbedei hoti,care ne-au terminat si nici gand sa ne dea si noua o paine? sau e drept ca fiecare are ce merita?

 3. DACUL

  Comentez:«Deja de 4 ori i-am zărit pe securiştii din Transnistria pe străzile Chişinăului.”
  Intrebare pentru ministeru de interne :De ce nu-i arestati iar daca nu puteti dati-va demisia ca sunteti nepriceputi sau complici.

 4. Igor

  Parca avem “frontiera” mai dincolo de Vad-lui-voda.Noi suntem terorizati sa trecem spre Odesa,iar separatistii vin la chisinau ca la ei acasa.Doar suntem democrati,cum sa facem si noi frontiere? De fapt,noi nici nu le avem.

 5. RM

  Ministrul de interne si cei vazuti din Transnistria pe strazile Chisinaului lucreaza toti la acelasi stapin…….Poate i culegem noi oameni normali ca sa facem ordine

 6. cetatean rm

  Una e clar: toti sunt buni laolalta. A trecut prin chinuri in minile rusilor la Tiraspol, dar despre rusii din Carlovy Vary vorbeste cu entusiasm. Cine sa te inteleaga Ilie??? Coincidenta sau nu, dar ori Cehia nu mai are statiuni ori a l-a dus la sanatoriu fundatia Edelweiss(se vorbeste in lume), fondatorul careia are proprietati acolo. Vom afla probabil mai tirziu, daca e adevarat sau minciuna.

 7. DACUL

  Noi nu avem nimic cu poporul rus ,dar avem cu conducerea si politica imperialista care nu este facuta de poporul de rand .
  Daca si -ar lua rusii din Moldova ar fi si spre binele lor si al nostru.

 8. botez

  rusii bogati au cumparat propietati peste tot in EUropa coasta de azur e plina de miliardari rusi .Au facut bani din munca ? in nici un caz jefuirea prin orce mijloc a unor tari ca MOLDOVA sau unor tari mici din fosta uniune sovvetica.IN aceste tari conduc slugile lor asazisii comunisti dar ei sint niste hoti pusi pe capatuiala Pe acumulare de averi apoi dupa ei potopul .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *