Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   (video, doc) Oamenii lui Dodon…

(video, doc) Oamenii lui Dodon la baza de odihnă offshore

În februarie 2014, politicianul Igor Dodon organiza o întâlnire cu bloggeri de la Chișinău în satul său de baștină, Sadova, r. Călărași. Prima destinație vizitată a fost baza turistică „Sadovo”. „I-am făcut înconjurul, am gustat vinurile albe şi cele roşii, pe care le păstrează administratorul bazei turistice, Alexandru Gulla”, scria Dodon, pe blogul său personal. Bloggerii au povestit și ei despre acea vizită, precizând că au discutat mai mult timp cu proprietarul locației, Iurie Gulla. Peste un an și jumătate, în 2015, vara, baza de odihnă își schimbă stăpânul, ajungând, prin intermediul unei firme off-shore, în posesia unor persoane apropiate lui Igor Dodon.

dodon-la-tabara-suveica-eu
Igor Dodon prezintă bloggerilor baza de odihnă de la Sadova

Baza de odihnă „Sadovo”, situată într-o zonă ecologic curată și pitorească a Codrilor, se află la vreo 3 km de centrul satului Sadova, localitate unde s-a născut și a copilărit Igor Dodon, astăzi, liderul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM). Proprietatea, extinsă pe o suprafață de peste 11 ha, a fost, în trecut, o tabără cu profil militar-sportiv, transformată ulterior în tabără pentru copii. La începutul anilor 2000, aceasta ajunge, din proprietatea statului, în „buzunarul” omului de afaceri Iurie Gulla, care a transformat tabăra într-o zonă de agrement. Vara, aceasta găzduia copii, iar în extra-sezon, oaspeți, inclusiv din străinătate. Pe site-ul bazei de odihnă se anunță că aceasta avea o capacitate de circa 250 de persoane, având cinci clădiri în care puteau fi cazați oaspeți, un lac natural, o vinărie, restaurant, cafenea în stil național, dar și o mini grădină zoologică.

Schimbările din vara anului 2015

gulla-si-dodon-suveica-eu
Iurie Gulla (fostul proprietar al bazei) și Igor Dodon

Baza de odihnă e gestionată de SRL „Baza de Odihnă Sadovo”, fondat în 2001 de Iurie Gulla. În 2013, acesta vinde terenul pe care este amplasată baza de odihnă ginerelui său, cetățeanul neo-zeelandez, Jeremy Lawson, căsătorit cu Anna, fiica lui Gulla. Peste doi ani, baza de odihnă își schimbă iarăși proprietarul.

La sfârșit de mai 2015, în Marea Britanie, pe adresa, 84, Park Road din Rosyth, Scoția, este înregistrată firma „Chester Business” LP, administrată de un cetățean englez și fondată, la rându-i, de alte două firme din zonă. De fapt, toate personajele și entitățile implicate în fondarea acestei firme sunt simpli intermediari, care de-a lungul timpului au participat la crearea a zeci de firme, a căror stăpâni reali preferă anonimatul. Inclusiv adresa la care firma a fost fondată „Chester Business” LP este una arhicunoscută, ea găzduind, formal, câteva sute de firme. Unele din ele din Rusia. La această adresă a avut sediu și firma „Lectom” LTD, care a deținut, mai mulți ani la rând, peste 16% din acțiunile Băncii de Economii a Moldovei. În iunie 2016, „Chester Business” și-a schimbat adresa, pe o altă stradă din Scoția, care, la fel, găzduiește alte câteva sute de firme.

La doar o lună de la fondare, pe 31 iulie 2015, „Chester Business” LP decide să investească în Sadova, Călărași, R. Moldova, cumpărând firma SRL „Baza de Odihnă Sadovo”, dar și terenul pe care este amplasată aceasta de la cetățeanul neo-zeelandez, ginerele lui Gulla, Jeremy Lawson. Pe 21 august 2015, la mai puțin de o lună după ce cumpără terenul, firma „Chester Business” îl oferă în folosință, printr-un contract de comodat, pe un termen de 10 ani, SRL-ului „Baza de Odihnă Sadovo”. În septembrie 2015, se vinde și firma care a primit terenul în folosință și care deținea clădirile de pe acel teren. Fondator al SRL-ul „Baza de Odihnă Sadovo” devine off-shore-ul „Chester Business” LP, iar administrator, cetățeanul R. Moldova, Mihail Porubin. Prin intermediari, Iurie Gulla ne-a anunțat că nu dorește să discute despre această tranzacție.

dodon-porubin
Mihail Porubin, Alexandru și Igor Dodon , împreună cu Ion Ceban întâmpinând icoana cu chipul sfântului Serghii Radonejskii

Administratorul off-shore-ului, finanțator de partid și om de încredere

Mihail Porubin este membru al PSRM și unul din apropiații familiei Dodon. În octombrie 2014, în plină campanie electorală, acesta a fost unul dintre cei care au întâmpinat la Aeroportul Chișinău, alături de Igor Dodon, fratele acestuia, Alexandru, și Ion Ceban, alt lider PSRM, icoana cu chipul sfântului Serghii Radonejskii, adusă din Rusia. În martie 2015, Porubin, alături de Dodon, l-a întâlnit la aeroport pe celebrul boxer Nicolai Valuev, tot el, deputat în Duma de Stat a Rusiei. Porubin, care apare în mai multe poze alături de Dodon, este participant activ la activitățile PSRM, fiind, mai tot timpul, în anturajul actualului candidat la funcția de președinte. În 2014, acesta era angajat la „Exclusiv Media” SRL, firmă la care activează soția lui Igor Dodon și care deține astăzi postul NTV Moldova și ziarul de limbă rusă, „Argumentî i factî”, ambele afiliate liderului PSRM. Din acea postură, Porubin a donat 85 de mii de lei pentru campania electorală a partidului. În 2015, în electorala pentru alegerile locale, Mihail Porubin a donat partidului alte 49,5 mii de lei.

mihail-porubin-si-igor-dodon
Mihail Porubin și Igor Dodon

Deși, oficial, Mihail Porubin este administratorul firmei care deține baza de odihnă, de facto, de administrarea ei se ocupă Ghenadie Mereneanu, cumnatul liderului PSRM, adică fratele soției acestuia, Galina. ZdG a discutat cu cumnatul lui Dodon, „negociind” găzduirea unui grup de aproximativ 50 de persoane, în preajma sărbătorilor de iarnă. Deși baza de odihnă din Sadova se află într-un amplu proces de reconstrucție, cumnatul lui Dodon ne-a anunțat că aceasta ar putea fi funcțională până la Anul Nou, iar pentru găzduirea unei persoane, pentru o noapte, va trebui să achităm aproximativ 300 de lei, fără a include în preț și masa.

Mulțumim că citești ZdG!
Ajută-ne să continuăm să furnizăm informații esențiale — donează pentru jurnalismul nostru.

Donează

Cumnatul lui Dodon, omul care administrează baza de odihnă

img_20161102_114053
Pe teritoriul complexului lucrările de reconstrucție sunt în toi

Am ajuns la baza de odihnă din Sadova miercuri, 2 noiembrie, puțin după ora 8 dimineața. La intrare, unde este instalată o barieră, am fost întâmpinați de un paznic, căruia i-am povestit despre grupul care ar vrea să se cazeze acolo. Acesta ne-a povestit despre reparații și ne-a spus să vorbim cu șeful care „de obicei vine pe la ora 11”. Am cerut numărul de telefon al șefului. Paznicul ne-a zis că mai întâi îl sună el. După un scurt dialog cu șeful, căruia i s-a adresat cu nume „Ghena” (Ghenadie Mereneanu, n.r.), paznicul ne-a dat să vorbim cu el la telefon. I-am explicat și acestuia de ce îl căutăm și am stabilit să revenim după 11, când urma să ajungă în pădure. Paznicul susține că Mihail Porubin, administratorul din acte al firmei, este doar „bugalter” (contabil n.r.).

img_20161102_112958
Câteva utilaje lucrează la amenajarea unui lac pe teritoriul bazei

Între timp, am mers la Primăria Sadova. Angajații instituției susțin că nu cunosc cine sunt actualii proprietari, dar știu că ar fi o firmă din Marea Britanie. Nici Nicolae Racoviță, perceptorul fiscal de la Primăria Sadova, nu știe cine sunt proprietarii, dar spune că aceștia nu au achitat taxele la stat pentru ultimul an. „Până ieri, nu era achitat. Ca atare, se achită până la 15 august, după asta merg penalitățile”, punctează Racoviță. Așteptând ora 11, am vorbit și cu mai mulți localnici. Aproape toți ne-au spus că tabăra aparține acum lui Igor Dodon și că de „administrarea” ei se ocupă cumnatul său.

Cumnatul lui Dodon: „Și? Eu am făcut omenește…”

Ghenadie Mereneanu, cumnatul lui Igor Dodon, cel care se ocupă de gestionarea bazei de odihnă de la Sadova

La 11.25, am revenit la baza de odihnă. L-am sunat pe Ghenadie și am obținut permisiunea să intrăm. Teritoriul complexului arată acum ca un adevărat șantier. Încă de la intrare observăm materiale de construcție, muncitori și câteva mașini grele (excavator, camion, greder) care lucrau la amenajarea unui lac. Cu Ghenadie Mereneanu ne-am întâlnit chiar în inima complexului și, în drum spre clădirea în care urmau să fie cazați oaspeții, acesta ne povestește că blocul tocmai a fost renovat în interior și că, în prezent, în proces de renovare sunt și alte clădiri, printre care bucătăria și sala de banchete. „Totul e în reparație, bucătăria nu lucrează… Iată blocul ăsta acum tot se repară și vor fi condiții, spune Ghenadie arătând spre una dintre clădiri. Odată ajunși la blocul care e gata să-și primească oaspeții, Ghenadie ne spune că sunt toate condițiile necesare: „se încălzește, apă caldă este, baie…”. Cât despre preț, ni se spune că va costa „vreo 300 de lei de om”. După ce am ieșit afară, Mereneanu ne prezintă și alte obiective care vor fi gata în curând: „acolo e o sală mare unde e și bucătăria, acum în reparație. Posibil să reușim până la Anul Nou, mai sunt două luni. Dacă reușim, pot să mănânce și aici… Iată, acolo, le putem face un rug”, ne mai spune acesta. La despărțire ne-am înțeles că-l vom contacta în preajma Anului Nou, pentru a stabili detalii legate de cazarea oaspeților. Ulterior am constatat că numărul de telefon a lui Ghenadie Mereneanu apare pe un site, ca dată de contact a bazei de odihnă din Sadova.

La 16.50, l-am sunat din nou pe Mereneanu spunându-i că suntem, de fapt, jurnaliști și că știm despre faptul că este cumnatul lui Igor Dodon căruia îi aparține, prin interpuși și firme off-shore, baza de odihnă de la Sadova. „Și? Eu am făcut omenește și ți-am dat drumu, dar tu văd că te sui în cap. Caută-ți de treabă”, ne-a replicat acesta și ne-a închis telefonul, fără a nega însă informația despre proprietarul bazei. Despre Ghenadie Mereneanu, cumnatul lui Igor Dodon, ZdG a scris anterior că a gestionat, o scurtă perioadă, firma „Hunter Elite Club”, care a obținut, în 2008, peste 160 de ha de pădure în r. Călărași. Ulterior, contractul a fost reziliat.

Dodon: „Este investitor străin. Eu i-am recomandat o persoană-două”  

Mihail Porubin este un om de încredere al lui Igor Dodon, el putând fi văzut la mai multe manifestații organizate de PSRM
Mihail Porubin este un om de încredere al lui Igor Dodon, el putând fi văzut la mai multe manifestații organizate de PSRM

L-am contactat pe Porubin, prin intermediul Partidului Socialiștilor, și l-am întrebat cui aparține, de facto, firma administrată de el. „De ce vă interesează așa de tare cui aparține? Eu nu vreau să fac declarații. N-are importanță de unde-s firmele. Acolo eu lucrez cu baza”, ne-a spus Porubin. Întrebat despre funcțiile lui Ghenadie Mereneanu, cumnatul lui Igor Dodon, Porubin ne-a spus că nu-l cunoaște și că aude prima dată numele acestuia. „Eu nu-s de la Sadova. Nu-l cunosc”. Nici despre firmele off-shore Porubin nu a dorit să vorbească. „Pot să nu vă răspund. Astea-s chestiile mele personale. Voi nu aveți dreptul să vă băgați. Totul depinde numai de mine. Ce ați găsit, familii, pe mine asta nu prea mă interesează, dar dvs. nu aveți dreptul legal să vă băgați în chestiile mele personale. Are dreptul să mă întrebe doar procuratura”, ne-a declarat Porubin. Deși acesta spune că se ocupă de baza de odihnă, familia sa din Vorniceni, sat vecin cu Sadova, ne-a spus că „acolo cumnatul lui Dodon îi șef”, iar Mihail se ocupă doar „de oameni”.

porubin-mihail-si-dodon
Mihail Porubin (tricou roșu) împreună cu mai mulți lideri socialiști în timpul unei depuneri de flori

Igor Dodon, deși cunoaște mai multe despre baza de odihnă din satul său, spune că aceasta nu-i aparține. „Nu este a mea și vă rog să nu repartizați minciuni… Dacă vor fi repartizate minciuni eu demult nu am mers în judecată, dar de data asta am să merg împotriva voastră. La baza de odihnă este un investitor din Rusia, care a decis să o cumpere după ce cineva voia să o vândă vreun an-doi în urmă. Mai departe cine se ocupă… bine, eu i-am recomandat o persoană-două… Toate întrebările la investitorul străin. Este investitor din Federația Rusă, dacă o să vrea, o să iasă și o să spună. Eu nu pot să vă spun. Cu ce ocazie să divulg informația despre cumpărător, care e una confidențială. Mă bucur că el a hotărât să facă această investiție, să creeze locuri de muncă. Eu nu am nicio legătură cu tabăra de odihnă din Sadova”, ne asigură Dodon.