Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Vacanţele preşedintelui

Vacanţele preşedintelui

Joi, 8 iunie, Igor Dodon, preşedintele R. Moldova publica pe pagina sa de facebook o fotografie, realizată în avion, în care apare alături de soţia sa şi mezinul familiei, precizând că a ajuns în Antalya unde şi-a dus familia la mare şi că revine în scurt timp la Chişinău. Acesta nu a menţionat însă cât timp durează vacanţa, nici hotelul în care se va odihni. ZdG a aflat că familia preşedintelui Igor Dodon s-ar odihni într-un hotel de lux pe malul Mării Mediterane, în Turcia, iar preţul pentru un sejur începe de la 4 mii de euro. Ulterior, şeful statului a calificat drept eronate informaţiile ZdG şi a declarat că nu va discuta la subiect, adăugând că posibilitatea de odihnă în Turcia a fost oferită familiei prezidenţiale de către consulul R. Moldova în Antalya. Contactat, consulul onorific a declarat că nu cunoaşte nimic despre vacanţa şefului statului şi nici nu a discutat cu acesta în ultima lună.

Foto: twitter.com

În dimineaţa zilei de 8 iunie, pe o reţea de socializare un cetăţean turc cu afaceri în R. Moldova publica o fotografie din avion în care apar preşedintele Igor Dodon, soţia sa, Galina şi fiul cel mic. La scurt timp însă după ce imaginea a apărut în presă, cetăţenaul turc a şters fotografia.

Numai după aceasta şeful statului anunţa pe pagina sa de Facebook, „pentru a evita speculaţiile” că şi-a dus familia la odihnă în Turcia. Ulterior, o agenţie de turism din Chişinău distribuia mesajul preşedintelui sugerând că Igor Dodon a ales pentru vacanţă serviciile acestei companii: „Отдыхай как Звезда с Damla Tur” (Odihneşte-te ca starurile cu Damla Tur, n.r).

Vlad Țurcanu, fost purtător de cuvânt al ex-președintelui N. Timofti:
„Securitatea președintelui este asigurată de către Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat. Protecția asupra sa și a familiei nu încetează dacă acesta este în vacanță, dar se exercită în măsura în care este necesar. Spre exemplu, șeful statului formulează o solicitare către SPPS, care examinează și analizează situația, iar șeful SPPS ia o hotărâre. Cel din urmă decide în privința oricărui demnitar dacă se instituie sau nu pază de stat. Nu cunosc care era salariul unui bodigard, deoarece SPPS este distinctă de Președinție, este instituție bugetară separată. Bodigarzii nu-și luau salariul de la Președinție. Totodată, din decembrie 2016, SPPS a trecut în subordinea Guvernului, respectiv, procedura de numire a directorului SPPS nu mai aparține Președinției”.

„Cele mai bune oferte” pentru preşedinte

Pentru a afla unde a fost „cazată” familia preşedintelui, am contactat această agenţie de turism, solicitând informaţii despre cele mai bune oferte pentru această vară în Antalya, Turcia, localizată pe coasta Mării Mediterane, în sud-vestul ţării, cunoscută ca fiind principală provincie turistică a ţării, mai ales datorită litoralului extins, de 657 km.

Am precizat că ne dorim o vacanţă de o săptămână pentru doi maturi şi un copil de patru ani şi că am fi interesaţi de hotele şi servicii de lux. Consultanta agenţiei ne-a propus mai multe oferte, toate pornind de la 2000 de euro.

Întrebată despre cele mai mai scumpe destinaţii, reprezentanta „Damla TUR” a numit hotelele „Maxx Royal”, unul situat în Kemer, pe litoralul Mării Mediterane, la poalele munţilor Taurus, iar altul – în Belek, staţiune turistică din districtul Serik, cunoscută pentru plajele sale, băile termale şi terenurile de golf, hotel care găzduieşte de obicei evenimente sportive.

Angajata a precizat, în cadrul discuţiei, că şi preşedintele Igor Dodon a ales hotelul Maxx Royal pentru vacanţă, dar a declarat că nu cunoaşte pentru care dintre cele două locaţii a optat acesta. „Sunt cele mai bune oferte de lux pe care le deţinem”, a explicat reprezentanta agenţiei. Ulterior, ZdG a făcut publică discuţia audio cu aceasta. La agenţie ni s-a mai spus că diferenţa dintre cele două hoteluri ar fi că în Kemer sunt munţi, pe când în Belek – terenuri de golf.

Odihna pentru doi adulţi şi un copil cu vârstă de până la patru ani, pentru şapte zile, în aceste locaţii, potrivit agenţiei, costă:

  • Maxx Royal Belek – 4 620 de euro (hotel de lux cu 7 piscine şi 5 restaurante, dotat cu parc de distracţii şi teren de golf de clasă mondială);
  • Maxx Royal Kemer – 6 270 de euro (hotel de lux care oferă piscină în aer liber, piscină interioară, plajă privată, parc acvatic, un golf doar pentru copii, camere dotate cu aer condiţionat, cadă cu hidromasaj şi balcon).

Vacanţă de 7 zile cât o pătrime din salariu

Potrivit ultimei declaraţii de avere disponibilă, cea pentru 2015, bugetul familiei Dodon a fost constituit din aproape 310 mii de lei, adică 25,7 mii de lei pe lună. Respectiv, pentru vacanţa de şapte zile doar pentru sine, soţie şi mezin, şeful statului ar fi plătit cel puţin 80 de mii de lei, adică a patra parte din veniturile familiei pentru anul respectiv. Şeful statului mai are doi feciori.

Salariul lui Igor Dodon la Preşedinţie, unde se află din decembrie 2016, este de aproximativ 12 960 de lei. Acest lucru înseamnă că în cinci luni la şefia statului, acesta a ridicat circa 70 mii de lei, bani care, teoretic, nu ajung pentru vacanţa de cinci stele în care a plecat cu familia.

Contactat la 12 iunie pentru a preciza dacă Igor Dodon a revenit la Chişinău, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Ion Ceban, nu a răspuns la telefon. Acesta a redirecţionat apelul, precizând într-un mesaj că este ocupat şi nu poate vorbi.

Igor Dodon a declarat că oferta turistică i-a fost recomandată de consula R. Moldova în Antalya. Aceasta însă a negat că ar fi vorbit cu șeful statului în ultima lună

Reacţii despre „chestiuni private”

După publicarea articolului, Ceban, într-un comentariu pe pagina sa de Facebook, a scris că odihna familiei Dodon „e o chestiune privată”, că membrii acesteia nu au beneficiat de serviciile agenţiei de turism şi nici nu au fost cazaţi la vreunul dintre hotelurile despre care a scris ZdG.

Ceban nu a contactat redacţia pentru a cere dezminţire.

ZdG l-a contactat repetat. De această dată, Ion Ceban, care este şi consilier municipal, dar exercită şi atribuţiile de purtător de cuvânt al şefului statului, nefiind însă angajat în această funcţie la Preşedinţie, a invocat că a avut o agendă încărcată, dar că trebuiau să revină cu o reacţie colegii săi, cauza de ce n-au făcut-o, spune însă că nu o cunoaşte.

Vacanţă de la consul

Pe 13 iunie, într-o conferinţă de presă, Igor Dodon a afirmat că vacanţa i-a fost oferită familiei prezidenţiale de către consulul R. Moldova în Antalya, că sejurul a costat mai puţin de patru mii de euro şi că este vorba despre un alt hotel decât cel prezentat de ZdG.

„Ceea ce ţine de odihnă, nimic din ceea ce au scris unele surse media, nici la capitolul preţ, nici la capitolul hotel, nu corespund realităţii. Eu regret că unele surse mass-media pentru a-şi face publicitate recurg la astfel de manipulări, pentru că noi nu ne-am adresat la nicio companie turistică. Este vorba de consulul R. Moldova în Antalya, care ne-a oferit posibilitatea şi ne-a dat şi o ofertă în acest sens. Costul este cu mult mai puţin decât cel care se vehiculează. Mai multe detalii când, unde şi cum, nu voi da. Familia mea acum este în Antalya, soţia cu copiii sunt acolo şi eu cred că ar fi bine ca presa mai puţin să se implice în chestii şi lucruri personale. Anual, în Antalya se odihnesc 150 mii de moldoveni. 150 de mii… Eu îmi imaginez ce comentarii ar fi fost dacă-mi pleca familia… nu ştiu… undeva… nu ştiu… alte destinaţii. Eu cred că este un lucru normal. Eu, personal, sincer vă spun, în ultimii 10 ani, probabil, în fiecare an sau peste un an am fost în Antalya, aşa ca şi mulţi moldoveni. Nu văd aici nicio problemă”, a declarat Igor Dodon, refuzând să mai discute subiectul.

Familia Dodon la munte, în Soci, F. Rusă

Vacanţe cu bodigarzi şi preţuri în euro

De la numirea sa în funcţie, Igor Dodon a avut mai multe vizite private, inclusiv în UE.

La două săptămâni de la învestirea în funcţie, Dodon şi-a petrecut Crăciunul împreună cu soţia şi cei trei feciori, într-o staţiune turistică din Soci, unde s-au aflat nu mai puţin de patru zile. Deşi anunţa că va avea câteva vizite informale, purtătorul său de cuvânt declara ulterior că nu cunoaşte despre acestea. La circa o lună, Igor Dodon, în calitate de şef al Federaţiei Naţionale de Şah, s-a aflat în Iran, la deschiderea Campionatului Mondial de Şah (Femei). Dodon s-a întâlnit cu preşedintele Iranului şi cu consulul F. Ruse. Nici Dodon, nici Serviciul de Presă al Preşedinţiei nu au dezvăluit componenţa delegaţiei, costul deplasării şi dacă aceasta a fost achitată din bugetul de stat.

La 14 iunie, contactată, Diyar Ickale Gultekin, consulul onorific al R. Moldova în Antalya, a declarat că nu a discutat în ultima săptămână, şi nici măcar în ultima lună cu preşedintele Igor Dodon, că nu a propus nicio ofertă de odihnă pentru familia acestuia, de aceea nu cunoaşte în ce hotel s-ar afla.

În aceeaşi zi, agenţia „Damla Tur” a şters de pe pagina de facebook comentariul prin care distribuia fotografia familiei Dodon. După ce ne-am prezentat şi am solicitat să discutăm cu directorul „Damla Tur” la subiectul vacanţei preşedintelui, operatorul ne-a anunţat că nu este nimeni la birou cu cine am putea vorbi şi ne-a cerut un număr de telefon la care vom fi apelaţi, lucru care nu s-a întâmplat până la închiderea ediţiei.

Igor Dodon la staţiunea Breuil-Cervinia, Italia

O minivacanţă (3-8 martie), Igor Dodon şi soţia au avut în Italia, la staţiunea Breuil-Cervinia, aflată la altitudinea de 2000 de metri deasupra nivelului mării, fiind considerată staţiune de lux. Aceasta se află într-un defileu alpin între Italia şi Elveţia. Un tânăr din R. Moldova, care lucrează în unul dintre restaurantele staţiunii Cervinia şi care s-a fotografiat cu Igor Dodon, a declarat pentru ZdG că acesta a servit masa împreună cu soţia, un bodigard şi o familie cu copii. În Italia, Dodon s-a întâlnit cu diaspora moldovenească, vizita însă a fost umbrită de huiduieli.

Familia Dodon în R. Carelia, Federaţia Rusă

În primul weekend din această vară, Igor Dodon şi familia sa au fost oaspeţii deputatului Dumei de Stat a Rusiei, Oleg Nilov, de la Partidul Rusia Dreaptă, în Republica Carelia, Federaţia Rusă.

În toate aceste călătorii, astfel cum prevede legislația, familia președintelui ar fi fost însoțită de bodigarzi, iar toate costurile pentru transportul și cazarea acestora, respectiv, sunt achitate din bugetul de stat.