Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Şantaj la Preşedinţie, în lipsa…

Şantaj la Preşedinţie, în lipsa unor dosare penale oficiale

Familia preşedintelui Timofti nu figurează în niciun dosar penal. Cel puţin, această informaţie se conţine într-un răspuns oficial remis pe adresa redacţiei de către Procuratura Generală la o solicitare a ZdG făcută în contextul în care mai multe voci au declarat în ultimele luni că preşedintele Nicolae Timofti ar fi şantajat cu dosare penale pe numele a doi dintre fiii săi.

Joi, 17 decembrie 2015, şeful statului, Nicolae Timofti, se întâlnea cu un grup de ambasadori ai statelor UE. În cadrul discuţiilor, şeful statului le-a spus acestora că asupra sa şi a familiei sale s-ar face presiuni pentru a-l determina să desemneze un anumit candidat la funcţia de prim-ministru. La scurt timp, mai mulţi lideri politici, printre care Ion Sturza, Renato Usatîi şi Sergiu Mocanu, prin declaraţii publice, au susţinut că Timofti ar fi şantajat cu dosare penale intentate pe numele a doi dintre fiii săi.

„Doi fii ai Domniei Sale sunt, nu stingheriţi, ci urmăriţi…”

La o lună de la aceste declaraţii, 555-timofti1Vlad Ţurcanu, purtător de cuvânt al preşedintelui, în ziua în care îşi anunţa demisia, a confirmat, la emisiunea „Interpol” de la TV7, că Nicolae Timofti a fost şantajat. „Preşedintele a vorbit despre faptul că i s-a impus o candidatură, cea a lui Vlad Plahotniuc, şi i s-a adiat, de către cine nu ştiu, asupra unor lucruri care-l pot privi pe dl preşedinte”, zicea Ţurcanu. „Vă referiţi la un dosar penal în care figurează unul dintre fiii Domniei Sale?”, a întrebat moderatoarea. „Preşedintele a avut informaţii că doi fii ai domniei sale sunt, nu stingheriţi, ci urmăriţi, dacă vreţi, că nu li se dorea binele. Nu ştiu dacă la acel moment au părăsit ţara. L-am văzut pe unul dintre cei doi fii ai preşedintelui, care locuieşte în R. Moldova, acum ceva timp. Dl preşedinte a furnizat publicului atâta informaţie cât a considerat de cuviinţă, fiind vorba de o problemă a Domniei Sale. Pot să vă spun că ambasadorilor le-a spus mai multe. A fost o discuţie cu şefii reprezentanţelor diplomatice în care preşedintele le-a descris şi unele detalii. Dar, în public, dl preşedinte a fost destul de rezervat. Dacă va dori, la un moment dat, să spună mai multe, o va face”, a spus Ţurcanu.
Atunci, ZdG a trimis o solicitare oficială de informaţii la adresa Procuraturii Generale (PG), prin care a cerut să fim informaţi dacă numele preşedintelui şi a celor trei fii ai săi figurează în vreo cauză penală. Zilele trecute, printr-un răspuns semnat de Viorel Morari, procurorul-şef al Secţiei conducerea urmăririi penale în organele centrale ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi Serviciului Vamal (SV) a PG, am fost informaţi că nici preşedintele, nici cei trei fii ai săi, Alexei, Nicolae sau Ştefan, nu au dosare penale. Viorel Morari menţionează că a existat un dosar penal pe numele unui oarecare Ştefan Timofti Nicolae, însă acesta era născut în 1955, într-un sat din Leova, nefiind vorba de fiul şefului statului.

Procuratura: Nu există dosare penale pe numele familiei Timofti

„În rezultatul examinării, verificând baza raspuns proc jpgde date web-acces a Procuraturii, s-au constatat următoarele. Referitor la persoanele Timofti Alexei Nicolae, Timofti Nicolae Nicolae sau Timofti Nicolae Vasile nu au fost indentificate informaţii din cele solicitate. Referitor la persoana Timofti Ştefan Nicolae s-a stabilit că o persoană cu această identitate a figurat în cadrul cauzei penale nr. 2012430406, pe care urmărirea penală a fost începută la 22.11.2013, în baza art. 264 alin. (3), lit. B, Cod Penal (încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei sau de exploatare a mijloacelor de transport de către persoana care conduce mijlocul de transport, n.r.). La 27.12. 2013, urmărirea penală în privinţa lui Timofti Ştefan Nicolae, anul naşterii 1955, locuitor al s. Tigheci, r. Leova, a fost încetată deoarece a intervenit decesul făptuitorului. Referitor la calitatea de martor a persoanelor Timofti Alexei Nicolae, Timofti Nicolae Nicolae, Timofti Nicolae Ştefan sau Timofti Nicolae Vasile, informaţia nu poate fi furnizată, deoarece nu există evidenţa acestei calităţi procesuale”, se spune în răspunsul PG.

Pentru a discuta la subiect, i-am contactat, pe o reţea de socializare, pe toţi cei trei fii ai preşedintelui Nicolae Timofti, însă niciunul nu ne-a răspuns la mesaje. L-am contactat, la telefonul său mobil, pe care-l deţine încă din perioada în care era şef la Consiliul Superior al Magistraturii, pe preşedintele Nicolae Timofti. Acesta, după ce a auzit cine suntem, ne-a spus „la revedere”, după care a închis. La scurt timp, am revenit cu un apel. Şeful statului nu ne-a lăsat să-l întrebăm ceva, precizând că nu vorbeşte la telefon cu persoane necunoscute. „Dle, eu nu vă văd, nu vă cunosc şi nu vreau să stau de vorbă la telefon. Eu sunt preşedinte de ţară şi nu sunt un om simplu. Eu am păţit-o de-acum cu moscoviţii, care m-au sunat şi mi-au făcut o farsă (s-a referit la discuţiile cu doi comedianţi din Rusia, făcute publice de Renato Usatîi, n.r.). La revedere”, ne-a zis şeful statului, după care a închis. I-am scris acestuia un mesaj, cu subiectul discuţiei, însă nu am primit un răspuns. Şi Ion Păduraru, secretarul general al Aparatului Preşedintelui, nu a dorit să discute despre şantajul la care ar fi fost supus preşedintele. „Nu pot comenta pentru că nu cunosc nuanţele. Au fost declaraţiile preşedintelui. Atât. Mai multe nu comentăm”, ne-a replicat acesta.

Fiii preşedintelui şi episodul „Cocos”

Nicolae Timofti are trei fii. Alexei, cel mai mare, locuieşte şi lucrează în SUA. Nicolae (Nicu) Timofti, deşi absolvent la drept, a făcut mai mulţi ani jurnalism, prezentând ulterior ştirile din sport la PRO TV Chişinău şi la Prime TV, unde a şi comentat mai multe meciuri de fotbal din Liga Campionilor. A dispărut subit de pe micile ecrane în toamna curentă, iar mai multe surse susţin că a părăsit R. Moldova. Ştefan, mezinul familiei, iubeşte, la fel ca toată familia, fotbalul, practicând acest gen de sport la nivel de amatori.

În perioada în care s-a discutat despre şantajul exercitat asupra şefului statului, mai multe voci au făcut referire la un episod din iulie 2014, când un grup de poliţişti şi procurori au descins în clubul de noapte „Cocos” din Chişinău, unde erau şi doi dintre fiii preşedintelui, Nicu şi Ştefan, care, afirmă cei prezenţi acolo, au fost scoşi din club fără a fi percheziţionaţi şi fără a fi duşi la Dispensarul Republican de Narcologie, pentru teste, aşa cum s-a întâmplat cu mai mulţi clienţi ai localului, în condiţiile în care operaţiunea organelor de drept îşi propunea combaterea consumului de droguri. Descinderile au avut loc în cadrul unui dosar penal privind consumul de substanţe narcotice. Atunci, în local s-au depistat dispozitive pentru consum de droguri, cânepă, pastile cu efect psihotrop şi substanţe asemănătoare heroinei, aruncate sub mese şi fotolii.

Ion Ticu, procurorul care s-a ocupat de acest dosar, afirmă însă că, atunci, nu a văzut pe nici unul dintre fiii preşedintelui în local, respectiv, nici unul dintre ei nu a figurat în acea cauză penală, trimisă deja în judecată. „Am auzit şi eu aşa informaţii (că cei doi fii ai preşedintelui au fost în club, n.r.), dar ei nu au figurat în dosar. Eu tot din presă am auzit că ei au fost acolo. Nu a fost ăsta scopul nostru. Nu răscoliţi unde nu e nimic”, ne-a îndemnat Ticu, care, în 2015, a plecat din Procuratură. „Nu am discutat cu ei şi nici nu i-am văzut acolo. Cât timp am făcut percheziţiile, nu i-am văzut. Printre persoanele audiate în dosar nu a figurat familia Timofti”, ne-a zis şi Ion Aga, ofiţer de urmărire penală pe acel dosar.

Zvonuri: Interceptări telefonice şi petreceri private la reşedinţa prezidenţială?

Renato Usatîi, primar de Bălţi, prezent şi el în acea seară în club, susţine că cei doi fii ai preşedintelui au fost acolo, dar au plecat fără a fi percheziţionaţi. Acesta ne îndeamnă să nu credem informaţiilor furnizate oficial de Procuratură, precizând că sursele sale din organele de drept vorbesc despre câteva dosare penale în care ar figura fiii preşedintelui. „Cu siguranţă, sunt dosare penale pe numele membrilor familiei Timofti. Un moment sunt aceste percheziţii de la „Cocos”. Mai sunt înregistrări audio şi video în care se vede cum băieţii organizau petreceri la Holercani. Există şi discuţii telefonice între Nicu, preşedinte, nişte agenţi economici şi nişte judecători”, zice Usatîi. „Când am întrebat la Procuratură câte dosare penale am, mi s-a spus că doar câteva, restul fiind la Poliţie. Şi în cazul ăsta poate fi la fel. Până la urmă, tot dvs. veţi fi vinovaţi că nu i-aţi întrebat corect”, zice primarul de Bălţi care, după cum s-a demonstrat de-a lungul timpului, are mai multe relaţii cu procurori importanţi din PG.

De altfel, anterior, despre interceptarea discuţiilor telefonice ale lui Nicu Timofti a vorbit şi Sergiu Mocanu, liderul Mişcării Antimafie. Sursele ZdG cu care am discutat în ultimele zile la subiect susţin că, într-adevăr, ar exista mai multe interceptări audio ale unor discuţii purtate de Nicu Timofti cu reprezentanţi ai sistemului judecătoresc, însă, susţin aceleaşi persoane, acestea ar fi inofensive, fiul preşedintelui nefăcând presiune asupra interlocutorilor săi. Aceleaşi surse susţin că ar exista şi înregistrări audio şi video cu petreceri private ale celor doi fii ai preşedintelui de la reşedinţa şefului statului de la Condriţa şi Holercani.