Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Poliţist condamnat, lăsat la libertate

Poliţist condamnat, lăsat la libertate

470-starinschiRadu Starinschi, fost şef al Poliţiei Criminale în cadrul Comisariatului de Poliţie Centru, condamnat la doi ani de închisoare cu executare, se află încă în libertate. Acesta va rămâne liber, cel puţin, încă o lună, până la pronunţarea motivată a deciziei de condamnare, deşi deciziile Curţii de Apel sunt executorii. Marţi, 13 mai 2014, un complet de judecători ai Curţii de Apel (CA) Chişinău, format din Alexandru Şpac, Dina Rotarciuc şi Nichifor Corochii, ultimii doi, până nu demult, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a decis condamnarea poliţistului Radu Starinschi la doi ani de închisoare cu executare, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii în organele Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pe un termen de doi ani. Conform legii, sentinţa CA este una executorie. Totuşi, acesta nu a fost încătuşat în sala de judecată, magistraţii indicând în decizie că pedeapsa urmează a fi calculată din momentul reţinerii inculpatului.

A doua zi, victima a avut telefonul deconectat

Sergiu Creţu susţine că a mers la şedinţa programată la CA Chişinău pentru ora 09.30 fără prea mari speranţe că Radu Starinschi va fi condamnat. El spune că, după comportamentul omului legii, nici acesta nu se aştepta la o astfel de decizie. „Înainte de şedinţă râdea, făcea chiar glume pe seama mea. Zicea că eu, de obicei, veneam la costum, iar azi am venit altfel. Apoi, după decizie, parcă nu-i venea a crede ce s-a întâmplat. Repeta uimit: doi ani, doi ani…”, povesteşte Sergiu. ZdG stabilise cu acesta o întâlnire pentru ziua de miercuri, 14 mai, doar că, în această zi, după ce iniţial nu a răspuns la telefon, Sergiu a avut tot timpul telefonul deconectat. „Undeva, în adâncul conştiinţei, speram anume la aşa o decizie. Faptul că noi de trei ori am fost aruncaţi la Curtea de Apel, unde am trecut prin diverse proceduri, inclusiv incorecte, mă gândeam că până la urmă va fi achitat. Dar, speranţa moare ultima, iar la noi ea nu a murit… Aşa cum a dus acest colegiu şedinţele de judecată, nu le-a dus nimeni. Ei au respectat procedura legală, au dat cuvânt tuturor părţilor. Au examinat aşa cum trebuia să fie examinat un dosar, fără abuzuri şi intimidări”, precizează Natalia Moloşag, avocata lui Sergiu Creţu. „Sper că, până la urmă, decizia rămâne în vigoare la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ), iar mai apoi, noi vom încerca, la nivel naţional, să-l reabilităm pe Sergiu, inclusiv pentru prejudiciul moral care i-a fost cauzat”, punctează aceasta.

470-starinschi2Rechizitoriu: Zeci de lovituri ale poliţistului

Procurorii au cerut pentru Radu Starinschi, care în timpul evenimentelor din aprilie 2009 ocupa funcţia de şef al Poliţiei Criminale în cadrul Comisariatului de Poliţie Centru, trei ani de închisoare cu executare şi interdicţia de a ocupa funcţii în MAI pe o perioadă similară. Conform rechizitoriului, Starinschi este învinuit de faptul că, „având grad special – căpitan de poliţie, fiind şef şi persoană cu funcţie de răspundere, a comis intenţionat acte de tortură asupra lui Creţu Sergiu. Conform aceluiaşi document, Starinschi l-a scos din celulă pe Sergiu, cu scopul de a-l escorta în birou, iar în această perioadă, pentru a-l intimida, i-a aplicat circa 10 lovituri cu pumnul în regiunea capului. Ajungând la etajul cinci în biroul de serviciu nr. 505, amplasat în CPS Centru, Starinschi, urmărind scopul provocării unei dureri fizice şi suferinţe psihice, pentru a obţine mărturisiri referitor la participarea lui Creţu la dezordinile în masă din PMAN, a continuat aplicarea violenţei, însoţită cu acţiuni de tortură”. În rechizitoriu se mai spune că Starinschi, fără a stabili temeiurile şi circumstanţele în care a fost reţinut Creţu, i-a aplicat acestuia o lovitură cu piciorul în regiunea gâtului, cinci lovituri cu piciorul în regiunea abdomenului şi circa 10-15 lovituri cu pumnul în regiunea capului, chiar dacă, în timpul maltratării, Sergiu acuza dureri în regiunea mâinii stângi. Tot în document se precizează că Starinschi, acţionând intenţionat, în scopul agravării suferinţelor fizice şi intimidării părţii vătămate, i-a aplicat circa 10 lovituri cu piciorul la mâna stângă în partea superioară. „În urma acţiunilor violente, părţii vătămate i-au fost provocate dureri fizice, precum şi acţiuni de tortură, fapt ce a determinat deplasarea fragmentelor osului şi suferinţe psihice – în formă de „Tulburare de stres posttraumatică. Sindromul anxios-depresiv”, se mai spune în actul procurorilor.

Dosarul, de trei ori la Apel

Totuşi, Judecătoria Centru, în iunie 2011, judecător Vladimir Braşoveanu, l-a achitat pe poliţist, pe motiv că fapta nu ar fi fost comisă de el. În aprilie 2012, la CA Chişinău, acea sentinţă era casată, iar poliţistul – condamnat la doi ani de închisoare, cu suspendare. În noiembrie, acelaşi an, CSJ trimitea cazul la rejudecare. În aprilie 2013, un alt complet de la Apel menţinea sentinţa de achitare emisă de judecătorul Braşoveanu cu doi ani mai devreme. Magistraţii de la Apel menţionau că „nu există niciun semn caracteristic torturii, ori nu este arătată legătura cauzală între leziunea corporală depistată la partea vătămată şi faptele incriminate lui Starinschi Radu. Totodată, nu a fost stabilită participaţia sub vreo formă a inculpatului Starinschi la săvârşirea infracţiunilor imputate, fiindcă, potrivit declaraţiilor părţii vătămate, acesta era îmbrăcat în uniformă de poliţist, pe când s-a stabilit cu certitudine că Starinschi, făcând parte din poliţia criminală, nu era în uniformă”. La sfârşit de 2013, cinci judecători de la CSJ au trimis cazul din nou la CA Chişinău, depistând în soluţia de achitare adoptată mai multe erori. Aici, acuzarea de stat a fost reprezentată de procurorul de nivelul Curţii de Apel, Radu Sâli, care a reuşit să-i convingă pe magistraţi, Şpac, Corochii şi Rotarciuc, de vinovăţia lui Starinschi. „Eu doar mi-am onorat obligaţiile de serviciu, aşa cum prevede legea. Colegii mei, care anterior au lucrat pe dosar, au făcut, probabil, un volum mult mai mare de lucru şi au, poate, mai multe merite”, spune procurorul. Conform statisticii Procuraturii Generale, în dosarele 7 aprilie, Starinschi este doar al treilea poliţist condamnat la închisoare reală.

„Ştiţi doar cum se fac legile la noi”

Totuşi, deşi decizia CA Chişinău este, conform legii, executorie, nici la 48 de ore de la pronunţare, nu era aplicată, Radu Starinschi fiind la libertate. Reprezentanţi ai Departamentului Instituţii Penitenciare (DIP) ne-au declarat că, miercuri, Starinschi nu fusese încarcerat. Conform procedurii, acest lucru se va întâmpla doar după ce decizia judecătorilor va fi redactată şi pronunţată public, lucru care urmează să se producă abia pe 12 iunie, adică peste o lună. „Atunci, judecătorii de la Apel vor trimite dosarul în prima instanţă, respectiv, la Judecătoria Centru, care va trimite spre organele poliţieneşti decizia de a pune în aplicare pedeapsa. Asta-i procedura”, ne-a explicat reprezentantul DIP. Procedura ne-a fost confirmată şi de către reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Botanica (IPB), sector în care locuieşte Starinschi. „De asta e şi lege, că e ciudată. Ştiţi doar cum se fac legile la noi. E clar că există riscul ca el să fugă. Dacă se va întâmpla asta, va fi dat în căutare”, ne-a spus un şef al IPB. „E straniu că instanţa nu a decis ca acesta să fie luat direct din sala de judecată”, opinează un procuror.

Condamnatul era plecat la serviciu

Pentru a lămuri lucrurile, am încercat să vorbim şi cu judecătorii care au luat decizia, dar – fără succes. Grefiera Dinei Rotarciuc ne-a confirmat însă faptul că condamnarea va fi pusă în executare abia după pronunţarea motivată a deciziei, care va avea loc peste o lună. „Codul de procedură penală prevede că decizia e executorie din momentul adoptării, nu din momentul pronunţării ei motivate. Se agaţă de nişte chestii pe care nu le interpretează corect”, spune Natalia Moloşag, avocata lui Creţu. Totuşi, alţi jurişti cu care am discutat ne-au explicat că, într-adevăr, decizia urmează să fie executată după pronunţarea ei motivată. „Aşa-i legea. Şi procedura va dura mai mult de o lună”, spune un avocat. Cu referire la dosar, acesta susţine că urma să fie aplicat termenul de prescripţie, iar dosarul trebuia încetat. ZdG a încercat să discute şi cu Radu Starinschi. Iniţial, Laura Urschi, avocata acestuia şi totodată fiica umoristului Gheorghe Urschi, nu a dorit să discute despre condamnarea clientului său. „În legătură cu dosarul care vă interesează, vă declar că am o clauză de confidenţialitate şi nu sunt în drept să vorbesc despre el”. Apoi, am telefonat la locul de trai al lui Starinschi. Ne-a răspuns o doamnă, soacra sa, care ne-a anunţat că acesta a plecat dimineaţa la serviciu şi că nu cunoaşte coordonatele lui. La Inspectoratul de Poliţie Centru am fost anunţaţi că Starinschi nu mai activează acolo, în timp ce unele surse susţin că acesta ar lucra în serviciul de pază al unui magazin. În 2011, când a fost achitat, Starinschi se declara nevinovat şi spunea că acuzaţia ce i-a fost adusă ar fi neîntemeiată, ilegală şi lipsită de temei juridic.