Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   "Eroii" din dosarele ZdG

„Eroii” din dosarele ZdG

7 ani de ZdG – 335 numere de ziar apărute. Aproximativ 1000 de articole la rubrica “Dosar”. Mii de persoane corupte vizate în aceste articole. ”Personajele” unor investigaţii au fost demise, altele avansate.Cazuri răsunătoare de corupţie, de încălcări flagrante ale drepturilor omului, interese, activitatea mafiei, minciuni ale demnitarilor, promisiuni neonorate. Toate acestea şi-au găsit loc în cei 7 ani, la rubrica “Dosar”, în Ziarul de Gardă (ZdG).

Poliţiştii “penali”

Demascarea activităţii ilegale a oamenilor legii a constituit una dintre principalele sarcini ale jurnaliştilor de la ZdG în decursul celor 7 ani de activitate. Poliţiştii “penali” au apărut în peste 100 de articole. ZdG a demascat poliţişti care luau mită, care maltratau oameni în comisariatele de poliţie, care ucideau persoane nevinovate, care jefuiau cetăţeni străini sau care lucrau în serviciul traficanţilor de carne vie. În 7 ani, numele a sute de poliţişti certaţi cu legea au putut fi găsite în ZdG. Tot aici însă, în 2010, oamenii au aflat că de fapt, în R. Moldova, nici un poliţist nu a fost trimis la închisoare pentru faptele sale.

Mita printre profesori

Corupţia din instituţiile de învăţământ nu a fost nici ea ocolită de jurnaliştii de la ZdG. Am scris de-a lungul anilor zeci de articole care demascau mita sau alte nereguli de la cele mai prestigioase instituţii din ţară. Am scris despre corupţia de la Universitatea Agrară şi cea de Medicină şi Farmancie, despre activitatea ilegală a rectorului de la ULIM, Andrei Galben, despre hărţuirile sexuale de la Universitatea Tehnică din Moldova, dar şi despre coruperea BAC-ului. ZdG a fost singura instituţie media care a cerut explicaţii de la funcţionarii Ministerului Educaţiei, reţinuţi în 2009 şi acuzaţi de coruperea BAC-ului.

Voronin în ZdG

ZdG, care s-a născut în perioada comunistă, a scris zeci de articole despre afacerile clanului Voronin din perioada 2001—2009. În 2009, a scris despre luxosul sediu al PCRM de pe strada Armenească. ZdG a scris despre faptul că acel teren a revenit PCRM ilegal, lucru demonstrat ulterior şi de organele competente. În dosarele ZdG s-a scris şi despre “Moşiile lui Voronin” de la Ţiganca şi Cahul, acolo unde familia ex-preşedintelui a pus mâna pe sute de hectare de pământ, la preţuri derizorii. Nici Oleg Voronin nu a scăpat. Reporterii ZdG au scris despre averile acestuia, dar şi despre banca pe care acesta o conducea din umbră, şi care a devenit, în scurt timp, una dintre cele mai profitabile din ţară.

7 aprilie în dosarele ZdG

Evenimentele din aprilie 2009 şi-au găsit pe larg acoperire în paginile ZdG, în special la rubrica “Dosar”. Nu mai puţin de 30 de pagini ale ZdG de la această rubrică au fost dedicate “eroilor” acelor evenimente. La rubrica “Dosar”, în premieră în ZdG au apărut declaraţiile unor tineri torturaţi şi umiliţi la 7 aprilie 2009: Kiril Gumenii sau surorile Radu. Ulterior, ZdG a relatat în special despre poliţiştii care au maltratat tinerii în comisariatele de poliţie în acea perioadă, despre soarta incertă a acelor dosare cu poliţişti acuzaţi, odată ajunse în judecată. Totodată, ZdG a publicat în exclusivitate fotografii ale poliţiştilor care reţineau oameni nevinovaţi în plină stradă, a relatat cu lux de amănunte detalii din dosarele morţii lui Valeriu Boboc, Eugen Ţapu sau Maxim Canişev, trase pe linie moartă. Tot în dosarele ZdG, s-a publicat numele avocaţilor «şantajişti», care minţeau tinerii maltrataţi în aprilie, doar pentru a scoate bani de la ei. Legat de acele evenimente, în ZdG au apărut, în premieră, primele sentinţe din dosarele 7 aprilie. Toate aceste articole însă nu au avut rezultatul scontat. În articolul «Doi ani în iad», scris la 2 ani de la acele evenimente, ZdG a constatat că vinovaţii din 7 aprilie sunt departe de a fi pedepsiţi, că mulţi tineri maltrataţi au încetat să-şi mai caute dreptatea, că pe banca acuzaţilor au apărut “ţapi ispăşitori”, şi că cei cu adevărat vinovaţi de provocarea acelor evenimente sunt la libertate.

„Judecătorii din Iad” în ZdG

Un capitol aparte în relatarea evenimentelor din aprilie 2009 în dosarele ZdG l-au avut judecătorii care au judecat tinerii torturaţi de poliţişti, cu încălcarea tuturor normelor legale. În cel puţin 12 articole, ZdG a relatat detalii incredibile din “procesele de judecată” ce au avut loc chiar în incinta comisariatelor de poliţie ale unor judecători ca: Dorin Popovici, Sergiu Crutco, Mihai Drosu sau Ghenadie Morozan. Articolele au fost preluate de mai multe instituţii media şi au fost citite de zeci de mii de persoane. Titulatura “judecător din iad”, atribuită de ZdG lui Dorin Popovici şi altor judecători ai acelor evenimente, a fost preluată nu doar de jurnalişti, ci şi de organizaţii care apără drepturile omului. ZdG a urmărit activitatea acelor judecători, care şi datorită acelor articole din ziar au fost lipsiţi de dreptul de a profesa. Astfel, ZdG a scris ulterior că Dorin Popovici a fost angajat la banca lui Plahotniuc, dar şi despre încercările disperate ale celorlalţi ex-magistraţi de a reveni în funcţii.

Vânzătorii de aur

În 2008, ZdG iniţia o ivestigaţie pe tema aurului vândut la câţiva metri de sediul Ministerului de Interne (MAI). Din octombrie 2008 şi până în iulie 2011, în ZdG, la rubrica “Dosar“, au apărut nu mai puţin de 12 investigaţii jurnalistice despre femeile care vindeau aur ilegal şi care, aşa cum ZdG a demonstrat, erau în cârdăşie cu angajaţii MAI.

La aproape trei ani de la demararea acestei serii de articole, şi după ce s-au autosesizat chiar miniştrii de Interne, Victor Catan şi, ulterior, Alexei Roibu, din ce în ce mai puţine comerciante stradale care vând aur pot fi întâlnite pe bdul Ştefan Cel Mare şi Sfânt, sub ochii oamenilor legii. Tot după investigaţiile din ZdG, cel puţin un angajat al MAI, care proteja businessul, a fost demis. Articolele nu s-au lăsat fără ameninţări. Autorul acestora şi acum este persecutat de rudele comerciantelor.

Corupţia de la CFM

O altă serie de investigaţii care au stârnit un val de reacţii după apariţia lor la rubrica “Dosar” au fost cele care deconspirau corupţia de la Căile Ferate ale Moldovei (CFM). În 6 investigaţii, apărute pe parcursul anilor 2009—2010, ZdG a relatat despre transportul ilegal de “produse” din R. Moldova spre Moscova, pentru care angajaţii CFM primeau sume fabuloase de bani. Toate aceste acţiuni se petreceau sub ochii poliţiei şi ai şefilor CFM, care aveau şi ei o parte din venit. După apariţia celor 6 articole, la insistenţele noii puteri democratice instalate la Chişinău, dar şi sub lupa altor instituţii media, care deconspirau alte acte de corupţie, Miron Găgăuz, directorul CFM de aproape 10 ani, a fost demis. A fost dat afară şi Gheorghe Moraru, şeful Direcţiei Deservirea Călătorilor din cadrul CFM, persoană care a fost vizată direct în articolele “Trenul Corupţiei în Gara Chişinău”.

Totuşi, deşi persoanele corupte au fost demise, cele care au venit în locul lor nu au reuşit să facă ordine. La ZdG, şi acum sună angajaţi ai CFM care ne spun că situaţia de la CFM nu s-a schimbat, şi că “aşa cum era corupţie, aşa a şi rămas”.

„Adio de la mandat”

O altă serie de articole “cu rezultat” l-au vizat pe Petru Grumeza, preşedintele Judecătoriei Căuşeni. Numele acestuia a apărut de cel puţin 5 ori la rubrica “Dosar” din ZdG. Iniţial, am relatat despre faptul că “Judecătorul vrea favoruri sexuale”, apoi despre ferma de porci a acestuia sau despre «Jiguli»-ul său. Toate aceste articole au culminat cu ultimul, “Preşedintele Judecătoriei Căuşeni, adio de la mandat”, în care se relata despre faptul că Petru Grumeza va fi demis.