Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Mită la Universitatea Agrară

Mită la Universitatea Agrară

mita-profPrintr-o informaţie operativă, poliţiştii au fost anunţaţi că un profesor de la Universitatea Agrară de Stat din R. Moldova îşi rotungeşte veniturile cu şpăgi luate de la studenţi.

În informaţie se mai declara că dascălul a estorcat 300 de euro de la un student, promiţându-i discipolului că va susţine teza de licenţă cu bine. Banii au fost încasaţi în patru rate. Cadrul universitar, în vârstă de 65 de ani a fost asaltat de oamenii legii în timpul primirii ultimei tranşe -50 de euro, marcaţi cu cerneală şi praf iridiscent, inscripţionaţi „Mita”.

Acum „exigentul” profesor e cercetat în baza art. 333 Cod Penal al R. Moldova „Luare de mită”, şi riscă, în caz că instanţa îi va demonstra culpabilitatea, o amendă în mărime de până la 60 000 lei sau închisoare de până la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate de la 2 la 5 ani.

MAI anunţă că, de obicei, la sfârşitul anului de studii, organele de drept sunt sesizate de grupuri de cetăţeni. Populaţia se plânge pe unele dintre persoanele care trebuie să-i dăscălească că aceştia inventează diverse motive pentru a estorca bani de la elevi şi studenţi.

Poliţia, îndeamnă populaţia, să nu ezite şi să anunţe imediat forţele de ordine.

Amintim că Ziarul de Gardă a scris în repetate rânduri despre corupţia de la Universitatea Agrara, dar organele de anchetă nu au întreprins nicio acţiune.  „Profilaxia notelor contra plata”, 20 martie 2008, https://zdg.md/web/172/social/1.php „Universitatea Agrară: Raiul profesorilor, iadul studenţilor”, 1 octombrie 2009,  https://zdg.md/web/investigatii/universitatea-agrara-raiul-profesorilor-iadul-studentilor