Ochelari în locul câinilor ghizi pentru nevăzători: „Îmi place la nebunie să creez lucruri care îi pot face pe oameni să zâmbească” – Ziarul de Gardă
 • Ochelari în locul câinilor ghizi pentru nevăzători: „Îmi place la nebunie să creez lucruri care îi pot face pe oameni să zâmbească”

  Ochelari în locul câinilor ghizi pentru nevăzători: „Îmi place la nebunie să creez lucruri care îi pot face pe oameni să zâmbească”
  de
  13 februarie 2022 | 09:02

  Interviu cu Cornel Amariei, inginer, inventator și antreprenor din România

  Cornel Amariei s-a născut într-o familie în care părinții nu se deplasau fără ajutor, având un handicap locomotor avansat. Din copilărie a realizat impactul dizabilităților asupra oamenilor și și-a dorit să dezvolte soluții pentru astfel de situații. Muncește de la vârsta de 16 ani în domeniul roboticii și ingineriei. Este co-fondator al companiei dotLUMEN, care dezvoltă ochelari care folosesc inteligența artificială, pentru nevăzători.

  Este inclus în topul „Forbes 30 under 30 Europe”, fiind și primul român care a câștigat prestigiosul premiu „Ten Outstanding Young Persons of the World”, deținători ai căruia sunt personalităţi remarcabile precum J.F. Kennedy sau Elvis Presley.

  Recent, cu mândrie aflam că ochelarii dotLumen (Empowering the Blind), creați de un român, sunt câștigătorii echivalentului premiului Nobel în design industrial. De ce ați decis să vă dedicați eforturile anume nevăzătorilor, dat fiind că alte extrem de multe persoane, afectate de diverse dizabilități, ar avea nevoie ajutor?
  Acești ochelari nu sunt creați doar de un român. Sunt creați de o întreagă companie, Lumen, pe care am fondat-o și pe care o conduc. O echipă de aproape 40 de oameni care în prezent se extinde puternic. Cât despre mine, eu m-am născut într-o familie în care ambii părinți și sora mea sunt persoane cu dizabilități. Ceea ce îmi place să fac în viață, e să construiesc lucruri care ajută.

  Unde sunt utilizați astfel de ochelari?
  Acești ochelari sunt gândiți să asiste mobilitatea nevăzătorilor. În lume avem peste 40 de milioane de nevăzători, iar acest număr ar putea crește până la 100 de milioane către anul 2050. Dacă urmărim soluțiile existente, constatăm că există șanse pentru numeroase provocări. Dar atunci când discutăm despre mobilitatea nevăzătorilor, constatăm că sunt doar două soluții, utilizate de mii de ani: bastonul pentru nevăzători și câinele ghid. Sarcinile unui câine ghid sunt catalogate unanim ca fiind extrem de utile, dar există, totuși, câteva probleme: ca să antrenezi un câine ghid ajunge să coste foarte scump, iar să ai grijă de un câine ghid, ca și nevăzător, este aproape imposibil. Din acest motiv, în lume sunt doar 28 de mii de câini ghid, la 40 de milioane de nevăzători. Simplu vorbind, cea mai bună soluție de mobilitate pentru nevăzători nu este o solutie scalabilă. În aceste condiții, dotLumen crează ochelari ce copiază principalele funcționalități ale unui câine ghid, dar fără dezavantajele ce îl fac o soluție non scalabilă. Am folosit ultimele tehnologii din domeniul conducerii autonome, robotică și inteligență artificială, scalate la un sistem ce poate fi purtat pe cap. Astfel, utilizând ochelarii dotLumen, nevăzătorii pot să ajungă la grade de independență care au fost imposibil de atins până acum.

  În prezent, ochelarii .lumen sunt în stadiul de cercetare și dezvoltare, fiind testați cu peste 200 de nevăzători. Ei nu sunt încă disponibili pe piață, procesul urmând să fie lansat în acest an. În interviurile acordate presei din România, Cornel Amariei a menționat că o pereche de ochelari va costa circa 5 mii de euro, însă susține că ochelarii ar putea ajunge la persoanele nevăzătoare gratuit, datorită sistemelor de subvenționare a tehnologiilor asistive.   Și cum ați ajuns la ideea elaborării acestor remedii?
  Am început de la avantajele unui câine ghid și am încercat să creăm o soluție ce aduce aceleași avantaje, dar cu mai puține incomodități și dezavantaje.

  Publicitate

  Între câinii ghizi, foarte puțini ca și număr în lume, și ochelarii elaborați de echipa dvs., care remediu poate fi considerat mai accesibil, dat fiind că ochelarii costă, probabil, foarte scump?

  — Orice tehnologie menită să facă o schimbare trebuie să fie cel puțin de 10 ori mai bună, mai eficientă, mai accesibilă. Sistemul dotLumen este cel puțin de 10 ori mai ieftin decât un câine ghid, fiind un remediu mult mai ușor de întreținut și de folosit.


  Deocamdată nu avem vreo solicitare de la Chișinău

  În R. Moldova, din cei aproape 10 mii de nevăzători, înregistrați oficial, doar circa 300 au un loc de muncă, fiind remunerați cu bani foarte puțini. De altfel, și pensiile celor 10 mii sunt extrem de mici, de câteva sute de lei moldovenești. Pornind de la această descoperire a dvs., cum ar putea fi ușurată viața acestor oameni? Ce poate face statul? Societatea?
  Interesul nostru este să ajutăm mobilitatea și să facem mai accesibil mediul pentru nevăzători. Credem că o accesibiltate sporită dar și creșterea mobilității ar putea ajuta în educație, la angajare, făcând mai calitativă viața socială a nevăzătorilor. În toate cele trei direcții pot fi realizate lucruri ce nu erau posibile până acum, fără asistență umană.

  Există vreo solicitare în acest sens din R. Moldova, unde numărul nevăzătorilor este în creștere?
  Numărul nevăzătorilor este în creștere la nivel mondial, nu doar în R. Moldova. Deocamdată nu avem vreo solicitare de la Chișinău.
   

  În R. Moldova, Școala Republicană de Meserii pentru Nevăzători şi Slabvăzători pregăteşte două categorii de specialişti: operator la computer şi îngrijitor de bolnavi la domiciliu. Cum e în România în acest sens? Cum e în lume? Ce pot face nevăzătorii? Cum se descurcă?
  Această întrebare s-ar potrivi mai mult colegilor mei din departamentul de Psihologie al dotLumen. Tot ce pot spune e că noi studiem atent, muncind cu sute de nevăzători, moduri în care putem îmbunătăți educația, angajarea și viața socială a nevăzătorilor.
  Care, în opinia dvs., e cea mai mare problemă de sănătate în lume?
  Greu să ofer un singur răspuns. Cred că ultimii doi ani ne-au arătat cât de volatilă este situația.

  Dacă nu există o realitate economică, atunci și cercetarea nu are sens

  La ce proiecte munciți în prezent?
  Rolul meu principal este cel de CEO al dotLumen. Concomitent, sunt implicat și în alte afaceri legate de creșterea inovației în România. Cred că România are un potențial enorm de a deveni o țară în care se inovează. Și stiu că dacă mai mulți avem același crez, vom putea schimba paradigma de „moderate innovator” în care ne aflăm. Așa că, alături de Ascendis și European Bank for Reconstruction and Development (EBRD), am creat IncubatorX SME, menit să ajute IMM-urile din regiune să creeze produse și servicii inovatoare.

  Cât de interesați sunt tinerii de cercetare?
  Depinde ce înțelegem prin cercetare. De prea multe ori, ceea ce numim  „cercetare” nu are nici o realitate economică. Și dacă nu există o realitate economică, atunci și cercetarea nu are sens. În general, cercetarea nu este văzută ca o cariera, deoarece vine cu stigma impracticului.

  Ce vă pasionează cel mai mult în viață?
  Să creez lucruri concrete. Îmi place la nebunie să creez lucruri care îi pot face pe oameni să zâmbească.

  Publicitate

  Ce ar trebui să se descopere în lume, astfel încât viața oamenilor să devină mai bună?
  Sunt multe lucruri necesare și urgent de realizat în lume. Sustenabilitate, mobilitate electrică, viață multiplanetară…

  mulțumim.

  Pentru conformitate, Aneta Grosu

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 128. Comisia Europeană propune o asistență macrofinanciară pentru Ucraina în valoare de un miliard de euro

  Ziua de 1 iulie a început cu noi atacuri rusești asupra regiunilor Odesa și Nikolaev. În regiunea Odesa, rachetele rușilor au lovit un bloc de locuințe și o bază de odihnă. În urma atacului cel puțin 21 de oame…
  LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 128. Comisia Europeană propune o asistență macrofinanciară pentru Ucraina în valoare de un miliard de euro

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler