Principală  —  IMPORTANTE   —   Voicu și Dodon, acuzați că…

Voicu și Dodon, acuzați că au organizat intrarea în R. Moldova a unei autorităţi criminale: „A venit pentru a face presiuni pe unul dintre concurenţii electorali”

Prim-vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), deputatul Igor Grosu, acuză că ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, moțiunea simplă asupra căruia a eșuat astăzi, pe motiv că în Parlament nu a existat cvorum, și președintele în exercițiu, Igor Dodon, au organizat intrarea în R. Moldova, în perioada 1 noiembrie – 15 noiembrie, a unei autorităţi criminale.

Grosu a expus întrebările pe care frațiunea PAS urma să i le adreseze ministrului Afacerilor Interne Pavel Voicu, la ședința de astăzi a Parlamentului.

„Am vrut să-l întrebăm pe domnul ministru cum se face că o autoritatea criminală din lumea interlopă, complicele lui Caramalac, Orlov Gheorghe, dat în căutare internațională, între primul și al doilea tur al alegerilor, a trecut nestingherit pe lângă poliția noastră de frontieră. Subalternii domnului Voicu nu au intervenit nicicum. Acest interlop a venit special pentru a face presiuni asupra unuia din concurenții electorali în favoarea lui Igor Dodon. Ulterior, acest personaj a părăsit Republica Moldova și a fost reținut de autoritățile din Ucraina”, a spus prim-vicepreședintele PAS.

Un alt lucru despre care cei din PAS au vrut să-l întrebe pe Voicu este despre răpirea cetățenilor din R. Moldova de către MGB-ul din regiunea transnistreană.

„Până acum nu am aflat clar care este situația acestor cetățeni ai Republicii Moldova. Faptul că nu sunt întemnițați, dar sunt ținuți în stânga Nistrului, nu spune nimic. Nu ne este clar care sunt acțiunile pe care le întreprinde ministrul Voicu”, susține Grosu.

Deputatul califică lipsa cvorumului drept o „fuga rușinoasă a PSRM-Șor”.

„Un alt subiect ține de contrabanda cu țigări, care a ajuns la volumul de contrabandă de pe timpul lui Plahotniuc. Schema este cunoscută. Două companii, Almavis și Tabimport, continuă să beneficieze de patronajul lui Igor Dodon. În ultimele zece luni ai anului 2020, au importat 1 miliard 600 de milioane de țigări. Toate aceste țigări sunt pentru un ulterior export în formă de contrabandă spre țările UE. Domnul Voicu este cel care asigură această acoperire. Serviciile de brokeraj pentru aceste două companii le efectuează o firmă condusă de un consilier raional socialist din Rezina, Valentin Rotari. Pierderile pentru Republica Moldova din această contrabandă sunt de un miliard de lei pe an”, a mai declarat Igor Grosu.

Moțiunea simplă asupra activității Ministrului Afacerilor Interne, Pavel Voicu, a eșuat din lipsă de cvorum, ședința fiind boicotată de fracțiunile PSRM, Șor și platforma „Pentru Moldova”. La ședință s-au prezentat doar 38 de deputați.