Principală  —  IMPORTANTE   —   Moțiunea împotriva ministrului de interne,…

Moțiunea împotriva ministrului de interne, Pavel Voicu, eșuată

Pavel Voicu

Moțiunea simplă asupra activității Ministrului Afacerilor Interne, Pavel Voicu, a eșuat din lipsă de cvorum, ședința fiind boicotată de fracțiunile PSRM, Șor și platforma „Pentru Moldova”.

Deputații s-au întrunit luni în ședință, pentru a dezbate moțiunea simplă asupra activității Ministerul Afacerilor Interne. Parlamentarii transfugi de la „Pentru Moldova” și cei ai fracțiunii Șor au anunțat că nu vor participa la ședință. La începutul ședinței în sală erau 38 de deputați – număr insuficient pentru a dezbate moțiunea.

10:06 La ședința de astăzi a Parlamentului s-au prezentat doar 38 de deputați. Astfel, din lipsă de cvorum moțiunea este eșuată.

La ședință nu și-au înregistrat prezența deputații fracțiunii PSRM, fracțiunii Șor și ai platformei „Pentru Moldova”, Ilan Șor, Vremea Igor, Iurie Reniță, Arina Spătar, Bacalu, eugeniu Niciforciuc, Vladimir Andronachi, Dumitru Alaiba, Veronica Roșca, Svetlana Rotundu și Ion Leucă.

10:05 A început ședința Legislativului.

Fracțiunea parlamentară Platforma Demnitate și Adevăr și deputații Partidului Acțiune și Solidaritate(PAS) au înaintat la 19 noiembrie o moțiune simplă împotriva ministrului de Interne Pavel Voicu. Deputații îl acuză pe Voicu de nepregătire pentru combaterea grupărilor criminale, a grupurilor paramilitare din regiunea transnistreană și asigurarea securității cetățenilor R. Moldova.

„În ultima perioadă am avut mai multe cazuri de răpire a oamenilor de către structurile criminale ale Tiraspolului. MAI este neputincios când sunt răpiți cetățenii simpli și chiar angajații MAI. Totodată, se manifestă toleranță față de elemente de corupție la MAI care nu au fost investigate.

(…)Cerem prezentarea unui raport privind activitatea MAI, în special privind acțiunile din zona de securitate, asigurarea securității cetățenilor, acțiuni pentru ordinea publică”,
 a declarat deputatul Dinu Plîngău în cadrul ședinței Parlamentului.

În acest sens, deputații cer în mod de urgență inițierea următoarelor măsuri:

  1. Prezentarea unui raport cu privire la combaterea activității grupurilor paramilitare transnistrene;
  2. Elaborarea și prezentarea unei agende clare și coerente cu privire la instruirea angajaților MAI și măsurile de protejare a acestora în zonele de securitate;
  3. Elaborarea și prezentarea unui Plan de acțiuni concret cu privire la combaterea criminalității, asigurarea respectării legii, menținerii liniștii și ordinii publice, protecția și respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.
  4. Prezentarea unor explicații Parlamentului din partea conducerii MAI cu privire la înregistrările recente apărute în spațiul public, ce trezesc o bănuială rezonabilă a prezenței elementelor coruptibile la nivelul conducerii MAI.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, moţiunea simplă se supune dezbaterii în ședința plenară a Parlamentului, fiind însoţită de avizul comisiei permanente de profil. Avizarea se face în termen de până la 7 zile lucrătoare de la data depunerii moţiunii. Dezbaterea moţiunii simple în ședința plenară va avea loc la data stabilită de Biroul permanent, în termen de 14 zile lucrătoare de la depunere.

Luni dimineață, deputații transfugi de la „Pentru Moldova” și cei ai fracțiunii Șor au anunțat că nu vor participa la ședința extraordinară de astăzi care are pe agendă moțiunea simplă împotriva ministrului de interne, Pavel Voicu.