V(i)P, încătușat în Grecia: șase ani de căutări, 17 documente false și o vilă de lux în care era păzit de… Țuțu

Oligarhul Vladimir Plahotniuc, căutat de mai bine de șase ani de autoritățile de la Chișinău, a fost reținut în Grecia, în timp ce încerca să plece spre Dubai, Emiratele Arabe Unite. Plahotniuc, care călătorea cu o identitate falsă, era însoțit de fostul său coleg de partid, Constantin Țuțu, cel care, potrivit autorităților elene, avea rolul de a-l proteja pe oligarh. Cei doi locuiau într-o vilă de lux închiriată, situată într-o zonă exclusivistă de pe malul Mării Egee, în sudul Atenei.
Conform unui anunț imobiliar consultat de ZdG, prețul chiriei variază între cinci și nouă mii de euro pe noapte. În urma perchezițiilor realizate la vila pe care Plahotniuc și Țuțu o închiriau, poliția elenă a anunțat că a confiscat 155 de mii de euro și 17 documente false.
Anunțul despre reținerea lui Vladimir Plahotniuc și Constantin Țuțu a venit marți, 22 iulie, de la Inspectoratul General al Poliției. Instituția a precizat că a fost anunțată prin intermediul „canalelor de comunicare oficială Interpol”. Plahotniuc era căutat de R. Moldova, iar Constantin Țuțu – de Federația Rusă. Ministerul Justiției și Procuratura Generală au punctat ulterior că au inițiat demersurile pentru extrădarea lui Vladimir Plahotniuc în R. Moldova.
Cum s-a întâmplat totul
Poliția elenă anunță că a confiscat 155 de mii de euro și 17 documente false, în contextul reținerii lui Vladimir Plahotniuc și a lui Constantin Țuțu. Potrivit unui comunicat de presă, cei doi locuiau împreună într-o casă din suburbia sudică a Atenei.

„Bărbatul în vârstă de 59 de ani (Vladimir Plahotniuc, n.r.) locuia împreună cu bărbatul în vârstă de 38 de ani (Constantin Țuțu, n.r.), de asemenea căutat, care, pentru a minimiza riscul detectării, rămânea în casă o mare parte a zilei. O caracteristică a măsurilor de precauție pe care le-au luat era că, la cea mai mică suspiciune că sunt monitorizați, își schimbau țara de reședință”, se arată în comunicatul oferit la solicitarea ZdG.
De asemenea, au mai fost confiscate patru ceasuri de lux, un automobil cu care călătorea Vladimir Plahotniuc (Skoda Kodiaq), dispozitive de stocare a informației, telefoane mobile și mai multe acte false, inclusiv românești și bulgărești.
„Bărbatul în vârstă de 59 de ani (Vladimir Plahotniuc, n.r.) era căutat pentru conducerea unei organizații criminale, spălare de bani și fraudă împotriva sistemului bancar, în timp ce bărbatul în vârstă de 38 de ani era căutat pentru participare la o organizație criminală, precum și pentru tentativă de fabricare, trafic sau transport ilegal de stupefiante și substanțe psihotrope la scară extrem de mare, acuzațiile incluzând și contrabandă cu droguri”, au anunțat autoritățile din Grecia.
„În cadrul operațiunii desfășurate, ambii au fost localizați pe Aeroportul Internațional „El. Venizelos” din Atena, unde au fost opriți cu asistența autorităților aeroportuare înainte de a pleca spre o țară terță. În timpul verificării informațiilor, s-a constatat că foloseau documente de identitate false, ale căror presupuse autorități emitente ar fi din Bulgaria, România și Rusia”, au precizat autoritățile elene.
„A urmat o percheziție fizică, în timpul căreia au fost găsite și confiscate de la bărbatul în vârstă de 59 de ani (Vladimir Plahotniuc, n.r.) următoarele obiecte:
– documente de călătorie bulgărești care îl înfățișau cu diferite date de identificare;
– suma de 2670 de euro;
– un computer;
– 2 telefoane mobile și o serie de suporturi de stocare a datelor digitale (USB).
Totodată, în posesia bărbatului în vârstă de 38 de ani (Constantin Țuțu, n.r.) au fost găsite și confiscate următoarele:
– documente de călătorie ale autorităților române care îl înfățișează cu informații de identitate diferite;
– un permis de ședere pe termen lung fals al autorităților române, cu fotografie care îl înfățișează;
– un permis de conducere bulgar fals, cu o fotografie care îl înfățișează pe bărbatul de 59 de ani;
– suma de 1628 de euro și 401 dolari;
– 2 telefoane mobile.
În urma percheziționării ulterioare a casei în care locuiau, au fost găsite și confiscate următoarele:
– suma de 155 de mii de euro;
– 17 pașapoarte și cărți de identitate false din diverse țări;
– dispozitive de stocare a datelor (USB, SSD) cu software special de securitate;
– o serie de telefoane mobile și computere;
– 4 ceasuri de marcă de lux, în special de mare valoare;
– un autoturism, pe care bărbatul de 59 de ani îl folosea exclusiv pentru călătoriile sale”, se precizează în comunicatul Poliției din Grecia. A fost publicat și un video din timpul perchezițiilor. Din el se pot observa mai multe pașapoarte, documente și bani în diferite valute, inclusiv în ruble rusești.
Acte false și o vilă de lux
Fostul lider al PD, Vladimir Plahotniuc, și ex-deputatul democrat Constantin Țuțu au fost reținuți în timp ce se îmbarcau spre Dubai, Emiratele Arabe Unite, acolo unde ZdG a scris anterior că Plahotniuc primise un pașaport mexican fals și unde Plahotniuc a locuit anterior.
Presa din Grecia a scris ulterior că oligarhul Vladimir Plahotniuc închiria o vilă de lux situată într-o zonă exclusivistă de pe malul Mării Egee, în sudul Atenei. Conform unui anunț imobiliar, consultat de ZdG, proprietatea este una dintre cele mai impunătoare vile din Saronida, amplasată la 27 km de Aeroportul Internațional Atena. Casa de lux, care are patru niveluri, poate găzdui până la 16 persoane în cele 8 dormitoare ce posedă grupuri sanitare proprii.

Vila mai dispune de o parcare subterană, sală de gimnastică complet echipată, hamam (baie turcească, n.r.) și lift. Un anunț imobiliar arată că prețul chiriei variază între cinci și nouă mii de euro pe noapte și se dă în chirie pe minim 7 nopți.
„Primul etaj găzduiește un living impresionant, cu canapele și scaune superbe. Există trei zone de relaxare. Una dintre acestea este mai formală, cu mobilier tradițional, iar cealaltă este modernă, cu un aranjament uimitor (…)”, se spune într-un alt anunț imobiliar.
„Plahotniuc și Țuțu se aflau în vila din Saronida, când, dintr-un motiv necunoscut, au chemat un taxi, s-au urcat în el și s-au deplasat direct către Aeroportul Internațional din Atena. Acolo, ei s-au îndreptat spre porțile destinate zborurilor în afara spațiului Schengen pentru a se îmbarca spre Dubai. Fiecare avea asupra sa doar un rucsac. Polițiștii eleni au reușit să întârzie decolarea avionului și să-i rețină pe amândoi”, se arată într-un document consultat de RISE Moldova, emis de Direcția pentru Combaterea Crimei Organizate din cadrul Poliției Elene, care detaliază întreaga operațiune.
Patru mandate de arestare valabile în privința lui Plahotniuc în R. Moldova
„În cadrul cauzelor penale aflate la faza de urmărire penală din gestiunea Procuraturii Anticorupție (PA), în privința lui Vladimir Plahotniuc au fost emise trei mandate de arestare valabile. Un alt mandat de arestare a fost emis în cadrul cauzei penale aflate pe rolul primei instanțe pentru infracțiunea de spălare de bani și escrocherie, în legătură cu rolul său în schema care a avut loc în R. Moldova în anii 2013-2015, prin care au fost scoși peste un miliard de dolari din sistemul bancar și, eventual, din bugetul statului”, menționează PA într-un comunicat după reținerea lui Plahotniuc.
În iulie 2020, Comisia INTERPOL a respins solicitarea R. Moldova de a-l anunța în căutare internațională pe Plahotniuc, radiind toate datele sale din sistem la cererea acestuia, mai menționează Procuratura.
„Ulterior, urmare a investigației denumite generic «INTERPOL», în octombrie 2024, autoritățile din R. Moldova au solicitat revizuirea deciziei, iar în noiembrie 2024, Comisia pentru Control al Fișierelor INTERPOL a acceptat cererea Procuraturii Anticorupție, depusă prin intermediul DCPI, de revizuire a deciziei Comisiei din 2020. Autoritățile din R. Moldova urmează să întreprindă demersurile necesare pentru inițierea procedurii de extrădare”, precizează PA.
În prezent, oligarhul Vladimir Plahotniuc este acuzat de comiterea următoarelor infracțiuni:
- Crearea și conducerea unei organizații criminale, care prevede pedeapsa cu închisoare de la 8 la 15 ani;
- Escrocherie, săvârșită de o organizație criminală în proporții deosebite de mari, ce prevede pedeapsa cu închisoare de la 8 la 15 ani;
- Spălarea banilor, săvârșită de o organizație criminală în proporții deosebite de mari, ce prevede pedeapsa cu închisoare de la 5 la 10 ani.
La mijlocul lunii iulie 2023 a fost trimis în judecată primul și singurul dosar penal pe numele lui Vladimir Plahotniuc. Pe masa judecătorilor a ajuns cauza penală disjunsă din cauza denumită generic „Frauda bancară” în privința lui Plahotniuc, fiindu-i incriminată săvârșirea infracțiunii de creare și conducere a unei organizații criminale, escrocherie și spălarea banilor, prin care acesta ar fi beneficiat de mijloace financiare sustrase din Banca de Economii, Unibank și Banca Socială în sumă totală de 39,2 milioane de dolari și 3,5 milioane de euro.
Dosarul a fost comasat cu cel al șefilor Băncii Naționale a Moldovei din perioada fraudei bancare și al șefilor băncilor fraudate, fiind încă în examinare în prima instanță și departe de pronunțarea unei sentințe.
De ce a fost reținut Constantin Țuțu? Nu era anunțat în căutare de R. Moldova
Constantin Țuțu a fost reținut în Atena, Grecia, la solicitarea Federației Ruse, și nu la cererea autorităților de la Chișinău, potrivit informațiilor ZdG, confirmate ulterior de poliția elenă. Țuțu nu este anunțat în căutare prin Interpol de R. Moldova, nu are nicio interdicție de părăsire a teritoriului R. Moldova și nicio măsură preventivă aplicată de autoritățile moldovenești. Țuțu călătorea și el cu o identitate falsă.
Țuțu era căutat prin Interpol de Rusia, fiind vizat într-un dosar deschis anterior pentru trafic de droguri. În 2019, Ministerul rus de Interne și procurorii ruși au anunțat că fostul deputat Constantin Țuțu, alături de Vladimir Plahotniuc, ar fi traficat cantități mari de hașiș din Maroc spre Rusia și alte țări din Estul Europei, începând din 2012. Anunțul autorităților ruse a fost făcut la aproape două săptămâni după ce Plahotniuc părăsise R. Moldova în iunie 2019, iar puterea fusese preluată de o coaliție formată din Blocul ACUM (PAS și Platforma DA) și Partidul Socialiștilor.
Dosarul de îmbogățire ilicită, aflat în fază finală
Constantin Țuțu, kickboxerul pe care Plahotniuc l-a făcut deputat, este cercetat penal în R. Moldova pentru trafic de influență și îmbogățire ilicită. Dosarele se află pe masa judecătorilor din mai 2020 și, respectiv, din noiembrie 2021. Acestea au fost comasate ulterior în unul singur, care este și în prezent examinat la Judecătoria Chișinău. Prima ședință de judecată a avut loc în martie 2022.
Ultima ședință de judecată în acest dosar fusese planificată pe 16 iulie 2025, însă nu a avut loc din cauza grevei avocaților. Ședința anterioară, din iunie, a fost amânată la cererea avocatului. Constantin Țuțu s-a prezentat însă la ambele, potrivit procurorei de caz, Elena Cazacov.
Pe 4 martie, Țuțu a fost audiat în calitate de inculpat, iar ultima ședință a avut loc pe 28 martie, când părților li s-a oferit termen pentru a se pregăti de dezbaterile judiciare.
Cercetarea judecătorească în ceea ce privește examinarea probelor acuzării s-a încheiat acum un an, în iunie 2024. În iulie a fost audiat un martor al apărării. De atunci, mai multe ședințe nu au avut loc din cauza judecătorului care examinează cauza, Petru Păun. Cinci ședințe nu au avut loc din motiv că judecătorul a fost la medic, a fost implicat la examinarea unei alte cauze penale, a participat la un seminar, s-a aflat în concediu și a fost plecat la CSM.
Procurora de caz: „Faptul că el nu se va prezenta nu ne împiedică să examinăm mai departe”
Elena Cazacov, procurora de caz, a declarat pentru ZdG că examinarea dosarului se află în fază finală, urmând a fi desfășurată ultima etapă a procesului judiciar – dezbaterile judiciare.
„Noi nu știm, va veni el sau nu va veni, nu știm care e situația lui acolo. Dacă dumnealui nu va fi, noi avem pârghii legale de a continua și în lipsa acestuia. Poate fi anunțat și în căutare. Sau, în cazul în care avocatul va fi în contact cu el, poate să depună cerere de examinare în lipsă. Faptul că el nu se va prezenta nu ne împiedică să examinăm mai departe”, a spus procurora.
Întrebată de ce examinarea dosarului durează atât de mult timp, Cazacov a argumentat că lui Țuțu i se incriminează cinci capete de acuzare, fiind conexate două cauze penale. „Urmau a fi audiați mai mulți martori care nu se află pe teritoriul R. Moldova. A fost nevoie de timp pentru a stabili locul aflării peste hotarele țării și a face conexiune pentru a-i audia prin videoconferință. În plus, au fost cereri ale inculpatului prin care au fost contramandate unele ședințe de judecată pe motiv de sănătate”, a spus Elena Cazacov, precizând că aceste cereri au fost văzute ca o încercare de tergiversare. Procurora nu consideră că judecătorul Păun ar fi încercat să tergiverseze examinarea cauzei penale. Contactați de ZdG, atât magistratul Petru Păun, cât și avocatul lui Țuțu, Ion Negură, nu au răspuns la apelurile ZdG.
Următoarele ședințe în dosarul de îmbogățire a lui Constantin Țuțu nu au fost planificate deocamdată de către judecătorul Păun.
În martie 2020, Constantin Țuțu, aflat în căutare internațională, s-a predat autorităților din R. Moldova, fiind reținut la punctul de trecere Leușeni, pe sensul de intrare în țară. Atunci, fostul deputat susținea că dosarul în care figurează este unul „politic” și că a fost intentat ilegal. Totodată, Țuțu insista pe nevinovăția sa.
Casa lui Țuțu – sub sechestru
Casa lui Țuțu de pe strada Grenoble din capitală, despre care Ziarul de Gardă a scris că îi aparține încă din 2018, se află sub sechestru impus în 2019 prin ordonanța procurorului anticorupție și sub interdicție impusă prin încheierea unui executor judecătoresc. În octombrie 2024, acesta a publicat o fotografie din fața casei sale, construită în stil high-tech, sorbindu-și cafeaua.
În iunie 2024, Țuțu a postat o fotografie în care apare lângă o motocicletă BMW S1000RR personalizată, vopsită în culoare verde acid, aceasta fiind o motocicletă sport de înaltă performanță, produsă de BMW Motorrad, dar și lângă un automobil Lexus LX 570, care este un SUV de lux fabricat de Lexus. Datele oficiale consultate de ZdG arată că Țuțu nu deține niciun automobil sau motocicletă.
Rise Moldova a scris în 2024 că în 2022, Țuțu și-a schimbat identitatea în România, în septembrie 2022 având un alt nume – Andrie Sîli. TV8 a scris în iunie 2023 că Țuțu afișa pe rețelele sociale o viață de lux, cu motociclete și mașini de clasa premium, vacanțe, haine și accesorii de brand exclusiviste de zeci de mii de euro.
Constantin Țuțu a fost deputat în perioada 2014-2019 pe lista fostului Partid Democrat, condus atunci de Vladimir Plahotniuc. El a fost luptător de kickboxing.
Cât poate dura procedura de extrădare a lui Plahotniuc?
Avocatul Vadim Vieru a explicat pentru ZdG că reținerea lui Plahotniuc s-a făcut în baza notificării roșii INTERPOL și este valabilă 40 de zile, timp în care Procuratura Generală a R. Moldova, prin intermediul MJ, trimite cererea formală de extrădare (mandatul de arestare, descrierea faptelor, textele legale, garanția specialității și traducerea acestora, de preferință și în greacă).
„Dosarul ajunge la Curtea de Apel elenă, iar dacă Plahotniuc consimte la procedura simplificată, hotărârea se obține rapid și extrădarea se finalizează în circa două luni. Însă dacă se opune, contestațiile până la Areios Pagos (Curtea Supremă a Greciei, n.r.) pot prelungi totul la un an sau chiar mai mult până la o decizie definitivă. După verdictul final, ministrul elen al Justiției emite decretul, escorta moldoveană preia persoana din Atena și o aduce la Chișinău în maxim 15 zile, timpul petrecut în detenție în Grecia deducându-se din arestul preventiv de acasă, iar ancheta continuă strict în limitele specialității”, subliniază Vadim Vieru.
Plahotniuc, în arest preventiv pentru 40 de zile
Miercuri seara, 23 iulie, Țuțu și Plahotniuc au fost plasați în arest preventiv pentru 40 de zile, termen acordat potrivit Convenției Europene de extrădare, pentru trimiterea cererii de extrădare. Cei doi vor sta în Korydallos, cel mai mare penitenciar din Grecia.