Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Scandalul anabolizantelor. Un deputat…

VIDEO Scandalul anabolizantelor. Un deputat susține că „în schemă” ar fi implicați și trei apropiați ai lui Igor Dodon

Deputatul Fracțiunii Platforma DA, Chiril Moțpan, a anunțat joi, 10 decembrie, că a primit câteva date suplimentare despre tentativa de trafic ilicit cu anabolizante în care a fost implicată o mașină ce aparținea Ambasadei R. Moldova în Federația Rusă.

Astfel, Moțpan susține că ar fi vorba despre o schemă de contrabandă și spune că anabolizantele ar fi fost produse în R. Moldova, scoase clandestin din regiunea transnistreană. 

„Ar fi vorba despre o schemă de contrabandă preluată de la Constantin Țuțu, cunoscut pentru legăturile sale cu partea întunecată a sportului. Alături de cel puțin două persoane de la Ambasada Moldovei la Moscova și două din Ministerul de Externe, ar fi implicați și trei apropiați ai lui Igor Dodon – Alexandru Vîlcu, fost șef la Serviciul Vamal, consilier intim al ex-președintelui; Vadim Ciubară, unul dintre oamenii de afaceri afiliați lui Dodon și se pare cumătrul lui, dar și Alexandru Dodon, fratele președintelui în curs de expirare.

Sub protecția prietenilor celor trei, șoferul mașinii cu numere diplomatice trecea de câteva ori pe lună marfă în valoare de peste 150.000 de euro. Acum se pare că toți sunt gata să-l facă țap ispășitor în toată această poveste urâtă pe șoferul unității de transport, care apropo, este gata să depună mărturii dacă statul îi asigură protecția personală și a familiei lui„, a declarat Moțpan în cadrul unui briefing de presă.

Moțpan mai susține că „afirmația că ar fi fost o operațiune specială coordonată de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) cu Vama pare dubioasă”.

„Din câte se știe, o operațiune specială se încheie nu cu reținerea la Vamă, ci la destinația sau la destinatorul final. De ce nu s-a admis ajungerea mărfii la destinația finală? Oare pentru că reprezentantul oficial al SIS pe lângă Ambasada R. Moldova în Federația Rusă, întâmplător sau nu, finul de cununie al lui Gurmeniuc, nu a cunoscut ce se întâmplă, chiar sub nasul lui”, a adăugat Moțpan.

Pe marginea acestui subiect, Ziarul de Gardă a solicitat o reacție din partea șefei Serviciului de Presă al Președinției, Carmena Lupei, însă, deocamdată, nu am primit nicio reacție.

Pe 5 decembrie 2020, autoritățile au anunțat că ofițerii Serviciului Vamal în comun cu angajații Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au contracarat o tentativă de trafic ilicit cu anabolizante.

Produsele au fost depistate în compartimentul pentru marfă al unui microbuz cu plăcuțe de înmatriculare CD (corpul diplomatic). Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, numerele microbuzului aparțin Ambasadei R. Moldova în Federația Rusă.

Cazul a fost înregistrat la ieșire din țară prin postul vamal Palanca.

Pe 9 decembrie, Guvernul a aprobat rechemarea din funcție a lui Andrei Neguță, ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă. Propunerea a venit din partea ministrului de externe, Aurel Ciocoi care însă, nu a dat detalii privind motivul aceste rechemări.

Președintele în exercițiu, Igor Dodon ar fi rămas extrem de nemulțumit de activitatea lui Neguță care în opinia Președinției nu a asigurat prezență suficientă a alegătorilor moldoveni la secțiile de votare deschise în Rusia. Aceleași surse spun că pentru ultimele zile de mandat, Igor Dodon ar încerca să-l promoveze în această funcție pe consilierul său pe relații interetnice, Serghei Mișin.