Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ PAS, după consultările cu…

VIDEO PAS, după consultările cu președinta R. Moldova: „Noi considerăm că circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului sunt întrunite în ambele cazuri”

Foto: TV8

„Noi considerăm că circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului sunt întrunite în ambele cazuri”. Declarația aparține fostului candidat la funcția de premier, Igor Grosu, după ce membrii PAS au avut consultări cu președinta R. Moldova, Maia Sandu.

Igor Grosu susține că Parlamentul poate fi dizolvat, fiindcă sunt întrunite două condiții: prevederea Constituției, conform căreia pe durata a trei luni de zile Parlamentul nu este capabil să învestească un Guvern, dar și a doua condiție cu privire la perioada de 45 de zile de la prima nominalizare la funcția de premier.

„Subiectele pe care le-am discutat și mesajul pe care l-am transmis noi, reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate, în virtutea evenimentelor care s-au consumat ieri în Parlament cu cele două tentative de a învesti Guvernul, noi considerăm că circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului sunt întrunite în ambele cazuri: în cazul prevederii Constituției, conform căreia pe durata a trei luni de zile Parlamentul nu este capabil să învestească un Guvern, dar și a doua condiție ce ține de perioada de 45 de zile de la prima nominalizare. Astfel, în ambele cazuri sunt întrunite aceste condiții și în opinia noastră, Parlamentul poate fi dizolvat. Referitor la termene, nu am discutat despre aceasta. Un lucru pe care l-am transmis este că alegerile anticipate trebuie să aibă loc conform termenelor legale, acest lucru ține de poziția, răspunsul care va veni din partea CC. În același timp, sigur că prioritatea zero rămâne gestionarea situației pandemice.”, a declarat Grosu în cadrul unui briefing de presă.

De asemenea, Igor Grosu a făcut un apel către forțele politice.

„Facem apel către toate forțele politice, pentru că astăzi am văzut încercări de a face presiune pe instituțiile statului. Facem apel către actorii politici, indiferent de opțiunile și viziunile pe care le are fiecare formațiune politică, să se abțină de la presiuni, să lăsăm instituțiile să-și facă meseria, iar noi, politicienii, în special, cei reprezentanți în Parlament să nu ne concentrăm pe dezbateri inutile în Legislativ, ci să venim în întâmpinarea Executivului în demisie, atunci când acesta va veni cu solicitări pentru a adopa anumite decizii, legi”, a mai spus Grosu.

Deputații Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Partidului politic „SOR”, Platformei „Pentru Moldova” și cei ai grupului Pro Moldova, în total 54 la număr, au votat pentru adoptarea Declarației socialiștilor privind dezacordul dizolvării Parlamentului.

Deputații PSRM, „Șor” și transfugii de la Pentru Moldova au anunțat vineri, 26 martie, că nu vor merge la consultările anunțate de președinta R. Moldova, Maia Sandu.

Șefa statului a chemat fracțiunile la consultări după ce joi, 25 martie, tentativa de învestire a Guvernului Grosu, considerată a doua solicitare de învestitură, a eșuat, din lipsă de cvorum. S-a întâmplat după ce deputații PSRM, „ȘOR” și cei din „Pentru Moldova” au părăsit ședința Parlamentului.

Potrivit art. 85 din Constituție, în cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, preşedintele R. Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul. Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.