• VIDEO/ Fracțiunea PAS din CMC contestă două proiecte de decizii ce vizează domeniul urbanistic din municipiul Chișinău: „Se construiește abuziv și cu încălcarea tuturor legilor posibile”

  VIDEO/ Fracțiunea PAS din CMC contestă două proiecte de decizii ce vizează domeniul urbanistic din municipiul Chișinău: „Se construiește abuziv și cu încălcarea tuturor legilor posibile”
  Foto: Captură Privesc.eu
  21 aprilie 2021 | 15:00

  Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) contestă miercuri, 21 aprilie, două proiecte de decizii, ce vizează domeniul urbanistic din municipiul Chișinău, care au fost aprobate de consilierii Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) și cei ai Platformei Demnitate și Adevăr (PPDA) din CMC în cadrul ședinței din 2 aprilie.

  Consilierul PAS din CMC Vasile Grădinaru susține că este vorba despre proiectul de decizie privind aprobarea Planului urbanistic zonal pentru terenurile cuprinse în perimetrul străzilor Burebista – Sarmizegetusa – Grădina Botanică, precum și proiectul de decizie privind securizarea și dezvoltarea zonei Centru – nucleul istoric al orașului Chișinău.

  Aceste proiecte vor influența negativ dezvoltarea ulterioară a orașului Chișinău. Dacă vorbim despre decizia care se referă la aprobarea Planului urbanistic zonal pentru terenurile cuprinse în perimetrul străzilor Burebista – Sarmizegetusa – Grădina Botanică, este un document care reglementează care sunt suprafețele care vor fi acoperite de blocuri rezidențiale și care vor fi spațiile verzi.

  Eu sper că toți chișinăuienii știu că cele mai stringente probleme sunt: problema transportului public, ambuteiajele, locurile de parcare și lipsa locurilor în instituțiile de învățământ. De fiecare dată ne-am întrebat de ce se întâmplă acest lucru? Răspunsul stă exact în această decizie, pentru că se construiește abuziv, fără nici o normă, cu încălcarea tuturor legilor posibile și imposibile din R. Moldova, astfel încât înghesuim blocuri peste blocuri, blocuri între blocuri, fără să asigurăm cerințele minime de care au nevoie oamenii care locuiesc în aceste blocuri”, a spus Grădinaru.

  Consilierul prezidențial Sergiu Tofilat susține că CMC votează decizii „care nu țin cont de interesele locuitorilor orașului Chișinău”.

  „Zilele trecute a fost votată o decizie care prevede că Regulamentul local de urbanism va fi aplicat pe centrul istoric. Este vorba despre perimetrul Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițeanu”, Magazinul Universal Central, străzile Albișoara și Alexei Mateevici. Pe acest teritoriu, până la moment, nu se aplica Regulamentul local de urbanism, care prevede delimitarea terenurilor, ce este permis să se construiască și ce este interzis (…) Pentru locuitorii orașului, proiectul comportă anumite riscuri. Este vorba despre problema construcțiilor haotice, abuzive, fără locuri de parcare, fără a ține cont de regimul de înălțime”, a spus Tofilat.

  Ședința CMC s-a desfășurat vineri, 2 aprilie, cu pumni și îmbrânceli. În timp ce unii consilieri municipali participau la procedura de vot a unui subiect inclus pe ordinea de zi, alții se îmbrânceau și își împărțeau pumni în fața, dar și în spatele tribunei principale a sălii de ședință.

  Altercațiile au pornit de la subiectul cu privire la aprobarea Planului urbanistic zonal pentru terenurile cuprinse în perimetrul străzilor Burebista – Sarmizegetusa – Grădina Botanică. Consilierii municipali PAS au încercat să blocheze procedura de votare a acestui proiect, declarând că „proiectul are aviz negativ de la CNA și evidențiază încălcări de procedură, cu riscuri de corupție”.

  Consilierii PAS susțin că votarea proiectului „a avut loc contrar legii”, dar și fără ca subiectul să fie supus dezbaterilor în timpul ședinței. Totodată, consilierii mai spun că documentul propus spre aprobare „evidențiază încălcări de procedură, cu riscuri de corupție”.

  Anterior, consiliera PAS din CMC Zinaida Popa a declarat că nu au existat temeiuri pentru a fi aprobat proiectul de decizie privind Planul urbanistic zonal pentru terenurile cuprinse în perimetrul străzilor Burebista-Sarmizegetusa-Grădina Botanică. Consiliera spune că acest proiect nu conține nicio infrastructură a drumurilor și a transporturilor.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Prognoza meteo pentru următoarele șapte zile: Averse cu descărcări electrice

  Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță despre cum va fi prognoza meteo în săptămâna care urmează (17 mai – 23 mai). Astfel, luni ne așteptăm la averse cu descărcări electrice. Presiunea atmosferică va rămân…
  Prognoza meteo pentru următoarele șapte zile: Averse cu descărcări electrice

  UE consideră că lista „statelor neprietenoase” aprobată de Federația Rusă este nefondată

  Uniunea Europeană (UE) consideră că decizia Rusiei de a clasifica Statele Unite şi Republica Cehă ca state „neprietenoase” nu este justificată și îndeamnă Rusia să-și revizuiască decizia de a aproba o asem…
  UE consideră că lista „statelor neprietenoase” aprobată de Federația Rusă este nefondată

  Detalii despre accidentul produs în județul Iași, în care au fost implicați 16 cetățeni ai R. Moldova

  Drept urmare a accidentului produs sâmbătă seara, 15 mai, în apropierea localității Vânători, din județul Iași, în care au fost implicați 16 cetățeni ai R. Moldova, mai multe persoane, inclusiv un minor, s-au a…
  Detalii despre accidentul produs în județul Iași, în care au fost implicați 16 cetățeni ai R. Moldova

  PLDM nu va participa la alegerile parlamentare anticipate. Pe cine își îndeamnă simpatizanți să susțină

  Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a anunțat duminică, 16 mai, că nu va participa la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Totodată, partidul își îndeamnă simpatizanții să sprijine Partidul…
  PLDM nu va participa la alegerile parlamentare anticipate. Pe cine își îndeamnă simpatizanți să susțină

  COVID-19: Autoritățile anunță despre numărul persoanelor infectate, în ultimele 24 de ore

  Reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) anunță duminică, 16 mai, că în ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost confirmate 109 de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Totoda…
  COVID-19: Autoritățile anunță despre numărul persoanelor infectate, în ultimele 24 de ore