Principală  —  IMPORTANTE   —   „Deținem informația că se intenționează…

„Deținem informația că se intenționează organizarea unor acțiuni de destabilizare și dezordini în masă”. Anunț important de la IGP în legătură cu mitingul anunțat de „Mișcarea Pentru Popor”

Sursa foto: ZdG

Reprezentanții Inspectoratului General al Poliției (IGP) anunță că dețin informația că pentru ziua de duminică, 12 martie, în timpul protestului anunțat de „Mișcarea Pentru Popor”, din care face parte și Partidul „Șor”, se intenționează „organizarea unor acțiuni de destabilizare și dezordini în masă”.

În acest context, IGP solicită organizatorilor și participanților „să se subordoneze cerințelor legale și să nu admită acțiuni care ar pune în pericol viața și sănătatea oamenilor, precum și securitatea statului”.

„Cerem, în mod special, asociației obștești cu insigne și însemne ilegale, care se deplasează în fața coloanei de participanți să fie cu fețele descoperite.

Informăm chișinăuienii că începând cu ora 13:00 pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, precum și str. Mihai Viteazul traficul va fi parțial blocat. Îndemnăm șoferii să-și păstreze calmul și să evite această zonă.

Vă înformăm că, Poliția nu va tolera nici o formă de provocare sau agresiune, inclusiv asupra angajaților săi. Persoanele care nu respectă conduita impusă de Legea cu privire la întruniri, instigă sau comit acte de violență, dezordini sau destabilizări vor purta răspundere conform legislației. Oamenii legii, ca de fiecare dată, vor asigura ordinea și securitatea publică, siguranța cetățenilor și a circulației rutiere.

În vederea consolidării dialogului cu cetățenii și exercitării corespunzătoare a misiunii ce revine Poliției, îndemnăm toți participanții la protest să-și exercite adreptul la libera exprimare pe cale pașnică, să se conformeze indicațiilor oamenilor legii, să nu vină cu mesaje care instigă la agresiune, violență sau alt gen de acțiuni periculoase pentru siguranța cetățenilor.

Amintim organizatorilor să desfășoare întrunirea doar în forma, locul și termenul indicate în declarația prealabilă și să nu admită abateri de la acestea; să desemneze un coordonator al întrunirii și să comunice în timp util cu Poliția. Tot organizatorii sunt responsabili de comportamentul manifestat de participanți și desfășurarea întrunirii în sine, aceștia fiind obligați să comunice participanților limitele cadrului legal, dar și cum pot avea grijă de propria siguranță. Totodată, solicităm să nu admită participarea la protest a persoanelor minore, fără însoțitor”, arată un comunicat al Poliției.

Potrivit IGP, participanților la întrunire că sunt obligați:

  • să respecte legislația, ordinea publică și cererile legitime ale Poliției;
  • să se abțină de la acțiuni care pot împiedica desfășurarea pașnică a întrunirii și de la incitarea la astfel de acțiuni;
  • să evite purtarea măștilor sau altor obiecte de acoperire a feței;
  • să părăsească întrunirea la cererea organizatorului și/sau a reprezentantului autorității administrației publice locale ori a organului de poliție; în timpul întrunirii să nu dețină arme, obiecte explozive, substanțe interzise sau alte obiecte ce pot pune în pericol viața sau sănătatea oamenilor.

Totodată, responsabilii din cadrul Poliției atenționează transportatorii auto, care intenționează să aducă persoane din diferite localități spre capitală, să asigure transportarea acestora cu respectarea normelor stabilite în vederea garantării siguranței persoanelor (prezența actelor necesare, respectarea vitezei de deplasare, a numărului de locuri.

„În timpul deplasării să respecte prevederile Regulamentului circulației rutiere, să nu pună în pericol pasagerii sau alți participanți la trafic. Solicităm ca imediat după debarcarea persoanelor, să nu perturbeze traficul în Chișinău, iar unitățile de transport să fie parcate în locurile special amenajate și să nu blocheze căile de acces.

Vă asigurăm că, forțele de ordine vor interveni și vor descuraja orice acțiune care va pune în pericol siguranța cetățenilor sau a participanților la eveniment.

Solicităm informarea imediată a Poliției dacă cineva observă obiecte dubioase, persoane suspecte, în stare de ebrietate alcoolică sau narcotică. Dacă sunteți martorii unei situații de destabilizare a ordinii publice formați imediat numărul unic 112 sau anunțați cel mai apropiat polițist”, mai arată comunicatul.

Reprezentanții „Mișcării Pentru Popor”, din care face parte și Partidul „Șor”, au anunțat că duminică, 12 martie, vor organiza un miting împotriva guvernării în fața Parlamentului.

Anterior, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a vorbit în cadrul unui briefing despre planurile Federației Ruse de destabilizare a R. Moldova și cum acționează instituțiile statului în vederea asigurării securității țării. Șefa statului a spus că au fost recepționate documente de la partenerii noștri ucraineni, care presupun organizarea mai multor activități subversive: „Prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”.