Principală  —  IMPORTANTE   —   Veaceslav Negruța, consilierul președintei în…

Veaceslav Negruța, consilierul președintei în domeniul economic, propus de APP la funcția de membru al Consiliului de administrație al Moldovagaz

Foto: IPN

Veaceslav Negruța, consilierul președintei R. Moldova în domeniul economic, a fost propus de Agenția Proprietății Publice (APP) la funcția de membru al Consiliului de administrație al companiei Moldovagaz. Șefa statului, Maia Sandu, califică decizia ca fiind bună „pentru că este nevoie de un om bine intenționat”.

„Este adevărat că Guvernul l-a propus pe consilierul meu domnul Negruța în Consiliul de administrație al Moldovagaz, dar nu avem încă acceptul. Deci, nu este clar dacă îl va accepta sau nu, dar cred că este o decizie bună, pentru că în această situație dificilă avem nevoie în Consiliu, din partea APP-ului, a unui om care este bine intenționat, care înțelege ce se întâmplă acolo, pentru a avea suficientă informație despre ce se întâmplă în această instituție. De-a lungul anilor, statul a pus oameni în acel Consiliu, care a fost partea la toate lucrurile care s-au întâmplat la Moldovagaz. Acum ne dorim să avem oameni acolo care înțeleg ce se întâmplă și care ne informează despre deciziile care se iau acolo”, a declarat Maia Sandu în cadrul unei conferințe de presă.

În luna decembrie 2020, Veaceslav Negruța a fost numit în funcția de consilier al președintei R. Moldova în domeniul economic.

În perioada 2016-2020, Negruța a deținut funcția de expert economic la Transparency International-Moldova. În anul 2016 a fost expert la Centrul de Analiză și Evaluare a Reformelor. În perioada 2009-2013, Negruța a fost ministru al Finanțelor.

Anterior, Ziarul de Gradă a scris că, pe 29 martie 2016, printr-o decizie definitivă a Curții Supreme de Justiție (CSJ), fostul ministrul al Finanțelor, Veaceslav Negruța, era condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz de serviciu, cu lipsirea de dreptul de a ocupa funcții publice pe o perioadă de cinci ani.

Negruța a fost învinuit de faptul că, în perioada când ocupa funcția de ministru, nu a luat decizia de a ataca la CSJ o hotărâre judecătorească a Curţii de Apel (CA) Chişinău, prin care Pantelei Sandulachi, deputat în primul Parlament, pe atunci membru al PLDM, partid care-l delegase pe Negruța în funcția de ministru, primea 400 de mii de euro drept despăgubiri, dar şi pentru că a permis executarea hotărârii când aceasta nu era încă definitivă. În consecinţă, 400 de mii de euro, echivalentul la acea oră a 6,2 milioane de lei, au ajuns pe conturile lui Sandulachi. Deşi, ulterior, CSJ anula acea hotărâre, precizând că fostul deputat merita doar o mie de euro, banii care i-au intrat în conturi nu au mai fost recuperaţi.

În noiembrie 2020, Negruța a declarat pentru ZdG că dosarul în care a fost găsit vinovat se afla la rejudecare, pe masa magistraților de la Judecătoria Chișinău.