Principală  —  IMPORTANTE   —   UPDATE/ Deputata Marina Tauber a…

UPDATE Deputata Marina Tauber a rămas fără imunitate parlamentară. A treia cerere a procurorului general interimar, aprobată de Parlament

Foto: Facebook/ Marina Tauber

Deputata Partidului Politic „Șor” Marina Tauber, vizată în două cauze penale, a rămas din nou fără imunitate parlamentară. Parlamentul a încuviințat vineri, 26 mai, ridicarea imunității parlamentare a deputatei, în vederea arestării și trimiterii în judecată penală a acesteia pentru trei capete de acuzare. Procurorul general interimar, Ion Muntean, a prezentat trei cereri în acest sens în plenul Legislativului.

Conform legislației R. Moldova, deputatul nu poate fi reținut, arestat, percheziționat, cu excepția cazurilor de infracțiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviințarea Parlamentului după ascultarea sa. Potrivit Regulamentului privind desfășurarea lucrărilor Legislativului, prezența la ședința plenară a deputatului în privința căruia se cere ridicarea imunității este obligatorie. Absența nemotivată a deputatului nu împiedică examinarea cererii în lipsa lui. Vicepreședinta Partidului Politic „Șor” Marina Tauber nu s-a prezentat la ședință, cererile procurorului general interimar fiind examinate în lipsa acesteia.

UPDATE 14:50 A treia cerere a procurorului general interimar, Ion Munteanu, privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatei Marina Tauber a fost adoptată de Parlament, cu votul a 60 de deputați.

„(…) Potrivit ordonanței de punere sub învinuire din 22 mai 2023, s-a constatat că Tauber Marina, deținând funcția de vicepreședintă a Partidului Politic „Șor”, fiind persoana care gestionează administrativ și financiar partidul politic, aflându-se în municipiul Chișinău în perioada 1 ianuarie 2022 – 1 mai 2023, acționând cu intenție directă, a acceptat cu bună știință finanțarea partidului din partea grupului criminal organizat condus de liderul Ilan Șor, din care fac parte mai multe persoane responsabile de transportarea banilor care s-au unit în prealabil la o dată nestabilită cu scopul comiterii mai multor infracțiuni, inclusiv finanțarea ilegală a Partidului Politic „Șor”, din surse financiare interzise de lege în proporții deosebit de mari (…). Începând cu anul 2021, la grupul criminal organizat condus de Ilan Șor s-au alăturat un fost șef al Serviciului Vamal, un ex-deputat al Parlamentului R. Moldova, un fost ofițer de investigații al Centrului Național Anticorupție și alte persoane care având intenții comune s-au unit în prealabil după un plan organizat cu repartizarea rolurilor în scopul comiterii infracțiunilor, inclusiv finanțarea ilegală a campaniei electorale a grupurilor de inițiativă, inclusiv și finanțare ilegală a Partidului „Șor”: coruperea alegătorilor, spălare de bani și dezordini în masă (…).

Începând cu anul 2021 și până în prezent, grupul criminal organizat s-a preocupat de punerea în aplicare a schemei de finanțare a Partidului „Șor” din surse interzise de lege, prin introducerea mijloacelor bănești în R. Moldova preponderent din Federația Rusă., prin intermediul curselor organizate cu regularitate în timp de 24 de ore, prin intermediul Aeroportului Internațional Chișinău, dar și prin punctele de trecere ale frontierei de stat Leușeni-Albița, Palanca-Maiaki-Udobnoe. În felul acesta, la indicația directă a lui Ilan Șor erau selectate în prealabil persoane care activau în cadrul companiilor afiliate ultimului, precum și persoane din Departamentul monitorizare și control al partidului care erau remunerate cu suma de 50 de euro pentru serviciile de a efectua periodic zboruri tur-retur în Rusia și la întoarcere de a introduce în țară suma de 8000 de dolari, care erau destinați pentru finanțarea neoficială a partidului. Este vorba despre 8000 de dolari, din motiv că este o sumă pe care nu este obligatoriu de a fi declarată la intrarea în țară (…)”, a declarat Ion Munteanu.

UPDATE 13:17 Cea de-a doua cerere privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatei Marinei Tauber a fost aprobată de Parlament, cu votul a 59 de deputați.

Potrivit primei cereri prezentate în plenul Parlamentului de către procurorul general interimar, Ion Munteanu, Marina Tauber este acuzată de procurori pentru falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale în perioada alegerilor locale noi pentru funcția de primar al municipiului Bălți din 21 noiembrie 2021. Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 59 de voturi.

Procurorul general interimar, Ion Munteanu, este prezent la ședința Parlamentului.

(…) În raportul privind finanțarea campaniei electorale al concurentului electoral Partidul Politic „Șor” în perioada 8 octombrie-29 octombrie 2021, înregistrat la Comisia Electorală Centrală, concurentul electoral Tauber Marina și trezorerierul la rubrica – donații în mărfuri, obiecte, lucrări sau servicii – au introdus fals donații din numele persoanelor fizice în sumă de 129 mii 137 de lei, când de facto asemenea donații n-au existat. În raportul privind finanțarea campaniei electorale, concurentul electoral Partidul Politic „Șor”, pentru perioada 3 octombrie-5 noiembrie 2021, concurentul electoral Tauber Marina la rubrica – donații în mărfuri, obiecte, lucrări sau servicii – a introdus fals donații în sumă de 48 mii 49 de lei, când de facto asemenea donații n-au avut loc (…)”, a declarat Ion Munteanu de la tribuna Legislativului.

Joi, 25 mai, procurorul general interimar, Ion Munteanu, a înaintat Parlamentului trei cereri de ridicare a imunității parlamentare în privința deputatei Partidului „Șor” Marina Tauber, vizată în două cauze penale pornite pe faptul „acceptării cu bună știință a finanțării Partidului Politic „Șor” din partea unui grup criminal organizat”. Cererile au fost date citire de către președintele Parlamentului, Igor Grosu, în debutul ședinței Legislativului. Ulterior, acestea au fost transmise Comisiei juridice, numiri şi imunităţi pentru a fi examinate.

„(…) În adresa Parlamentului a parvenit o cerere din partea Procuraturii Generale a R. Moldova. Conform procedurii, o să dau citire acestor cereri.

1. Cerere privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatei în Parlamentului R. Moldova Marina Tauber

Procuratura Generală solicită:

  1. Ridicarea imunității parlamentare a deputatei în Parlamentului R. Moldova Marina Tauber;
  2. Încuviințarea ridicării imunității parlamentare în vederea arestării și trimiterii cauzei penale în instanța de judecată în privința deputatei Marina Tauber, pe faptul săvârșirii infracțiunii prevăzute de articolul 181/2 alin. (5) din Codul penal – acceptarea cu bună știință a finanțării concurentului electoral din partea unui grup criminal organizat, în formă prelungită, pe episodul privind acceptarea cu bună știință a finanțării concurentului electoral din partea unui grup criminal organizat în perioada campaniei electorale în cadrul alegerilor locale noi pentru funcția de primar al municipiului Bălți din 21 noiembrie 2021.

2. Cerere privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatei în Parlamentului R. Moldova Marina Tauber

Procuratura Generală solicită:

  1. Ridicarea imunității parlamentare a deputatei în Parlamentului R. Moldova Marina Tauber;
  2. Încuviințarea ridicării imunității parlamentare în vederea arestării și trimiterii cauzei penale în instanța de judecată penală în privința deputatei în Parlamentului R. Moldova Marina Tauber, pe faptul săvârșirii infracțiunii prevăzute de articolul 181/2 alin. (5) din Codul penal – acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic din partea unui grup criminal organizat, inclusiv în perioada 13 iulie 2022 – 01 mai 2023.

3. Cerere privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatei în Parlamentului R. Moldova Marina Tauber

Procuratura Generală solicită:

  1. Ridicarea imunității parlamentare a deputatei în Parlamentului R. Moldova Marina Tauber;
  2. Încuviințarea ridicării imunității parlamentare în vederea arestării și trimiterii cauzei penale în instanța de judecată penală în privința deputatei în Parlamentul R. Moldova Marina Tauber, pe faptul săvârșirii infracțiunii prevăzute de articolul 181/2 alin. (1) din Codul penal – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale în perioada alegerilor locale noi pentru funcția de primar al municipiului Bălți din 21 noiembrie 2021”, a declarat Igor Grosu.

Pe 26 mai 2022, deputata Marina Tauber a rămas fără imunitate parlamentară. Parlamentul a aprobat atunci două cereri înaintate de către procurorul general interimar din acea perioadă, Dumitru Robu, privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatei Marina Tauber, fiind bănuită de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Fostul procuror general interimar a acuzat-o pe Tauber că împreună cu fostul deputat Ilan Șor ar fi pus în aplicare „planul prin care au sustras bani în proporții deosebit de mari de la Banca de Economii”.