Principală  —  IMPORTANTE   —   Parlamentul a decis: Deputata Marina…

Parlamentul a decis: Deputata Marina Tauber rămâne fără imunitate și poate fi arestată și trimisă în judecată fiind bănuită de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari

Parlamentul a aprobat joi, 26 mai, cele două cereri înaintate de către procurorul general interimar Dumitru Robu privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatei Partidului ȘOR Marina Tauber, fiind bănuită de spălare de bani în proporții deosebit de mari.

UPDATE 14:00 Parlamentul a votat cea de-a doua cerere înaintată de procurorul general interimar cu privire la ridicarea imunității parlamentare a deputatei Marina Tauber în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii în judecată.

UPDATE 13:33 Cu 60 de voturi, 56 de deputați PAS și 4 de la Partidul ȘOR, Parlamentul a aprobat prima cerere privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatei Partidului ȘOR Marina Tauber, fiind bănuită de spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Procurorul general interimar a acuzat-o pe Marina Tauber că împreună cu deputatul fugar Ilan Șor ar fi pus în aplicare „planul prin care au sustras bani în proporții deosebit de mari de la Banca de Economii”.

„În perioada 2013-2014, Marina Tauber fiind membră a grupului criminal organizat și condus de Ilan Șor care a preluat în intensul organizației menționate controlul băncilor – Unibank, Banca Socială și Banca de Economii, acționând împreună și prin înțelegere prealabilă cu acesta sub falsul pretext de a redresa situația băncii de Economii prin diverse metode au sustras bani în proporții deosebit de mari de la Banca Economii, creând aparența unor investiții în activitatea băncii, au pus în aplicare planul infracțional, potrivit căruia o companie nerezidentă urma să răscumpere de la Banca de Economii o parte din creditele neperformante. Tauber a obținut și integrat mijloacele pentru a-și sporit proprietățile în Moldova și în străinătate. Solicit ridicarea imunității parlamentare în vederea efectuării acțiunilor de urmărire penale și trimiterea în judecată în baza articolului 243, aliniatul 3, spălarea banilor în proporții deosebit de mari”, a declarat Dumitru Robu.

Deputata Partidului ȘOR susține că acuzațiile care i se aduce sunt „penibile” și că va demonstra în instanța de judecată că este nevinovată.

„Acuzații penibile. Dacă bănuiala dvs rezonabilă și a altor colegi ai dvs nu se adeverește, dvs mă ofensați. (…) Eu nu înțeleg din ce motiv dvs vreți să ridicați imunitatea”, a declarat Tauber.

Procurorul general interimar Dumitru Robu a dat asigurări că dosarul în care deputații Partidului Șor Ilan Șor și Marina Tauber sunt cercetați pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari va fi diferit justiției întrucât acuzatorii de stat au identificat probe concludente.

Proiectul de Hotărâre:

Pe 19 mai, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a adresat președintelui Parlamentului patru cereri cu privire la încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputaților Marina Tauber și Ilan Șor în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii în judecată. Tauber și Șor sunt bănuiți de spălare de bani și escrocherie în proporţii deosebit de mari.

Marina Tauber este vicepreședinta Partidului „ȘOR” și actuală deputată. Anterior, Ziarul de Gardă a scris că înainte de a accede în Legislativ, Tauber a exercitat, timp de aproape un an, funcția de primară a comunei Jora de Mijloc. Până în 2016, înainte de a se lansa în politică, a fost timp de șase ani, președinta Federației de Tenis din Moldova. Fosta colegă de școală a lui Ilan Șor figurează în ambele rapoarte Kroll privind furtul miliardului de la cele trei bănci. Potrivit raportului, Tauber, alături de alți acționari ai Unibank, ar fi acționat concertat în beneficiul lui Ilan Șor.

Marina Tauber a rămas fără imunitate parlamentară în 2019, fiind cercetată pentru că ar fi „favorizat fraudarea sistemului bancar”. Tauber a fost reținută, dar un an mai târziu, a fost scoasă de sub urmărire penală, pe motiv că faptele nu ar întruni elementele infracțiunilor imputate.

În 2020, averea lui Tauber a constituit pretext pentru două demersuri, în adresa ANI și PG. Atunci, autoarea demersului, fosta deputată socialistă Marina Radvan, preciza că datele din declarațiile de avere ale Marinei Tauber trezesc nedumeriri, făcând trimitere la accesoriile de lux etalate de parlamentară. Controlul nu are încă o finalitate.