Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ! Igor Grosu este…

ULTIMA ORĂ! Igor Grosu este președintele noului Parlament ales al R. Moldova: 64 de deputați au votat pentru: „Vreau să mulțumesc în primul rând cetățenilor că au făcut posibil acest lucru”

Liderul interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), deputatul Igor Grosu este noul președinte al Parlamentului de Legislatura a XI-a ales la 11 iulie curent.

Alegerea lui Grosu în funcția de președinte al Parlamentului a avut loc prin vot secret în cadrul ședinței de constituire desfășurată joi, 29 iulie.

64 de deputați au votat pentru candidatura lui Igor Grosu, zero voturi împotriva.

„Vreau să vă mulțumesc pentru votul dvs, este o mare responsabilitate extrem de mare. Vreau să mulțumesc în primul rând cetățenilor că au făcut posibil acest lucru. Vă invit să trecem la treabă, să avem succes pentru Moldova”, a menționat Grosu după învestire.


Igor Grosu, primul pe lista PAS, este președintele interimar al partidului. Istoric și pedagog de profesie, înainte de a se lansa în politică, acesta a activat în calitate de expert al mai multor proiecte și a ocupat funcții de conducere în cadrul unor organizațiilor neguvernamentale ca Amnesty International Moldova, Asociația Pro-Democrație și Centrul de analiză și evaluare a reformelor. A deținut funcții publice în cadrul Ministerului Economiei și a fost viceministru al Educației în perioada în care instituția era condusă de Maia Sandu.

Este unul dintre fondatorii PAS. La alegerile prezidențiale de anul trecut, a blocat, cu mașina personală, drumul de acces spre o secție de votare din regiunea transnistreană, motivându-și gestul prin faptul că alegătorii din stânga Nistrului votează „inconştient” şi ar fi plătiţi cu câteva sute de lei pentru a vota.

În ultimii doi ani, familia proaspătului deputat a raportat venituri de circa 625 de mii de lei. Totodată, familia Grosu declară două case de locuit, una primită drept moștenire și alta amplasată în orașul Durlești, mun. Chișinău, un apartament de 41 de metri pătrați, 2 hectare de terenuri agricole, două terenuri intravilane și un automobil de model Volkswagen Touran, fabricat în 2009. Anul trecut, familia Grosu a contractat un credit în valoare de 11,5 mii de lei de la compania „Max Credit”.

Familia Grosu locuiește în casa de 121,7 metri pătrați, amplasată în orașul Durlești. Casa din suburbia municipiului Chișinău, în care locuiește liderul PAS a atras atenția presei și a fost subiect de discuție în ultimele zile de campanie electorală. Imobilul cu o suprafață de 121,7 metri pătrați a ajuns în atenția publică după ce Grosu a indicat pentru el o valoare de circa 231 de mii de lei. Imobilul a fost cumpărat de familia Grosu în 2011. Liderul PAS a explicat anterior că a indicat în declarațiile de avere valoarea cadastrală a imobilului în care locuiește cu familia. ZdG a localizat casa în care locuiește familia liderului PAS. Imobilul, cu un nivel, este acoperit cu foi de ardezie și se întinde pe un teren de 4,5 ari.

Parlamentul se consideră legal constituit din data primei ședințe a Legislaturii, care s-a desfășurat luni, 26 iulie.

Joi, 23 iulie, Curtea Constituțională (CC) a confirmat legalitatea rezultatelor alegerilor parlamentare din 11 iulie și a validat mandatele a 101 deputați aleși. În urma alegerilor parlamentare au fost aleși 63 de deputați din partea Partidului Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, 32 de deputați – din partea Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor și 6 deputați – din partea Partidului Politic „Șor”.