Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Socialiștii au sesizat CC…

DOC Socialiștii au sesizat CC privind „inexistența circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului”

Liderul fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Corneliu Furculiță, a depus o sesizare la Curtea Constituțională (CC), privind „inexistența circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului”.

Socialiștii susțin că magistrații au fost informați despre „existența unei majorități parlamentare formalizate, care a propus un candidat la funcția de prim-ministru”.

„La etapa actuală există o majoritate parlamentară în sensul aprecierilor Curții Constituționale și a Comisiei de la Veneția care prevăd expres imposibilitatea dizolvării Legislativului pentru acțiuni care nu-i sunt imputabile”, se arată într-un comunicat al PSRM.

„Referindu-ne la primul decret din 27 ianuarie 2021 de desemnare a Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru, considerăm că respectiva tentativă a fost realizată prin mijloace contrare Constituției, motiv pentru care este irelevantă în sensul prevederilor art. 85 (2) din Constituție. Totodată, despre respectiva încercare urmează să se expună Curtea Constituțională, fiind sesizată corespunzător la 24 martie 2021”, se arată în document.

Foto: PSRM

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat luni, 29 martie, după consultările desfășurate cu deputații Partidului Socialiștilor din R. Moldova și cei din Partidul Politic „Șor”, că va sesiza Curtea Constituțională (CC) pentru a fi constatate circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

Șefa statului a avut luni consultările la Președinție cu reprezentanții celor două partide. Atât cei din Partidul „Șor”, cât și deputații PSRM au declarat după întrevederea cu Maia Sandu că, în cadrul discuțiilor, „și-au reiterat poziția în legătură cu învestirea unui Guvern cu atribuții și drepturi depline, susținut de o majoritate parlamentară formalizată”.

Discuțiile de luni, 29 martie, de la Președinție au avut loc după ce vineri, 26 martie, deputații PSRM și„Șor” au refuzat să participe la consultările cu șefa statului.

Vineri, 29 martie, la consultările cu președinta R. Moldova, Maia Sandu, în sensul art. 85 alin.(1) din Constituție, privind dizolvarea Parlamentului, au participat Pro Moldova, PDM, Platforma DA și PAS.

Tot vineri, 26 martie, deputații Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Partidului politic „SOR”, Platformei „Pentru Moldova” și cei ai grupului Pro Moldova, în total 54 la număr, au votat pentru adoptarea Declarației socialiștilor privind dezacordul dizolvării Parlamentului. În lipsa mai multor deputați ai Partidului „Șor” și Platformei Pentru Moldova, fără voturile Grupului parlamentar PRO Moldova, condus de Andrian Candu, socialiștii nu ar fi avut voturile necesare pentru adoptarea „Declarației cu privire la dezacordul dizolvării Parlamentului”.