Principală  —  IMPORTANTE   —   Șeful diplomației moldovenești, Nicu Popescu,…

Șeful diplomației moldovenești, Nicu Popescu, efectuează vizite de lucru în capitalele Belgiei și Suediei: Va discuta despre impulsionarea procesului de aderare a R. Moldova la UE

Sursa foto: Nicu Popescu/ Facebook

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, efectuează în perioada 6 – 8 iunie două vizite de lucru la Bruxelles, Regatul Belgiei și Stockholm, Regatul Suediei, pentru „aprofundarea dialogului bilateral, discutarea agendei europene și impulsionarea procesului de aderare a țării noastre la UE”, anunță Ministerul de Externe.

Marți, 6 iunie, la Bruxelles, ministrul Nicu Popescu se va întâlni cu Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, Gert Jan Koopman, directorul general pentru politică europeană de vecinătate și negocierile privind extinderea din cadrul Comisiei Europene precum și cu alți oficiali europeni.

„După întrevedere, la ora 14:15, ora Chișinăului, oficialii vor susține declarații de presă. Evenimentul va fi transmis în direct pe pagina web a NATO.

Miercuri, 7 iunie, la Stockholm, vicepremierul Nicu Popescu va avea întrevederi cu Tobias Billström, ministrul suedez al afacerilor externe, cu Jessika Roswall, ministra pentru afaceri europene și cu alți oficiali suedezi”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

De asemenea, vicepremierul Nicu Popescu va participa la conferința „Sprijinirea Ucrainei împotriva agresiunii ruse și  viitorul apărării europene”.

Pe 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat R. Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la UE. Obținerea acestui statut nu oferă calitatea de stat membru al UE, întrucât cea din urmă presupune parcurgerea unei proceduri complexe. Abia după ce îndeplinesc condițiile de aderare, țările candidate trebuie să aplice legislația europeană în toate domeniile.

Obținerea statutului de stat candidat reprezintă o etapă importantă în procesul de aderare la UE și se acordă de toate cele 27 de state membre ale UE care decid unanim.