Principală  —  IMPORTANTE   —   Reacția Biroului politici de reintegrare…

Reacția Biroului politici de reintegrare privind încercarea așa-numitor autorități de la Tiraspol de a instala o barieră din piloni între Varnița și Bender. Promo-LEX cere autorităților constituționale „să acționeze imediat”

Sursa foto: zonadesecuritate.md

Biroul politici de reintegrare anunță că au fost demarate investigațiile de resort pe cazul efectuării unor lucrări tehnice de către așa-numitele autorități de la Tiraspol de a instala o barieră din piloni între Varnița și Bender.

„Cazul dat se află în vizorul nostru. Au demarat investigațiile de resort pe linia de activitate a Inspectoratului de poliție Bender, delegației R. Moldova în Comisia Unificată de Control și a comandantului militar superior al contingentului de pacificatori din partea R. Moldova. Se elucidează toate circumstanțele și se întreprind măsurile necesare în vederea respectării regimului Zonei de Securitate. Prin canalul de comunicare existent va fi sesizat reprezentantul politic de la Tiraspol în vederea clarificării situației, obținerii explicațiilor de resort și a evitării acțiunilor unilaterale în măsură să îngrădească dreptul la libera circulație al locuitorilor de pe ambele maluri”, a declarat Mariana Sarî, purtătoarea de cuvânt a Biroul politici de reintegrare.

În acest context, Asociația Promo-LEX îndeamnă autoritățile constituționale să nu tolereze nici „o încercare de instalare a unor bariere, stâlpi sau baraje noi în Zona de Securitate”.

„Considerăm că autoritățile urmează să obțină o evacuare imediată a blocurilor de beton instalate anterior și betonarea gropilor efectuate în partea carosabilă la hotarul administrativ între localitățile Varnița și Bender (Tighina). Asociația Promo-LEX cere autorităților constituționale să acționeze imediat și eficient pentru: a garanta respectarea prevederilor Acordului din 21 iulie 1992 (art. 5 Libera circulație a bunurilor, mărfurilor și persoanelor); a sancționa persoanele responsabile de tensionarea situației din regiune și încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”, se spune într-un comunicat al Asociației.

Reprezentanții Promo-LEX constată faptul că de cele mai multe ori „cazurile grave, problemele și incidentele din regiunea transnistreană și mai ales cele din Zona de Securitate, sesizate de victimele abuzurilor, autoritățile publice locale, jurnaliști sau reprezentanții societății civile rămân fără atenția necesară, nu se rezolvă și se repetă sau revin de fiecare dată când administrația ilegală de la Tiraspol are un interes anume”.

Vineri, 20 octombrie, jurnaliștii de la Zona de Securitate au făcut publice imagini cu lucrările de construcție desfășurate de regimul de la Tiraspol pentru a instala o barieră din piloni cu scopul de a îngrădi libera circulație între satul Varnița, care este sub jurisdicția Chișinăului, și orașul Bender/Tighina, aflat în afara controlului constituțional.

Potrivit sursei citate, câteva zile în urmă au fost săpate zeci de gropi de-a lungul liniei ce delimitează administrativ localitățile pentru a fi instalați viitorii piloni. Locuitorii din zonă sunt îngrijorați că ar putea fi ridicat un gard. 

Sursa foto: zonadesecuritate.md

Regiunea transnistreană nu este recunoscută de niciun stat din lume. Teritoriul și-a declarat „independența” în 1991. Acesta a fost urmat de conflictul armat din 1992, care a ucis câteva mii de oameni. R. Moldova nu a recunoscut secesiunea PMR. Relațiile dintre R. Moldova și regiunea transnistreană, unde este staționată până astăzi armata a 14-a, rămân nerezolvate.