• PG nu va prezenta, în Parlament, raportul PA privind frauda bancară: „Nu avem încredere în datele PA”. Reația lui Viorel Morari

  PG nu va prezenta, în Parlament, raportul PA privind frauda bancară: „Nu avem încredere în datele PA”. Reația lui Viorel Morari
  vizualizări
  11 decembrie 2019 | 10:11

  Ruslan Popov, adjunctul procurorului general Alexandr Stoianoglo, susține că raportul întocmit de Procuratura Anticorupție privind investigarea devalizării sistemului bancar nu va fi prezentat în cadrul Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică întrucât procurorul general nu cunoaște detalii din acest dosar, iar Procuratura Generală nu poate să-și asume responsabilitatea pentru datele și informațiile oferite de Procuratura Anticorupție pe marginea acestui caz.

  Popov susține că nu poate prezenta raportul privind investigarea furtului miliardului transmis de Procuratura Anticorupție către Procuratura Generală. Potrivit lui, procurorul general Alexandr Stoianoglo nu a avut acces la materialele din dosar și nu poate să-și asume responsabilitatea pentru datele și informațiile colectate până acum de către Procuratura Anticorupție.

  „Domnul Stoianoglo nu are încredere în Viorel Morari. Procurorii din cadrul Procuraturii Generale nu au avut acces la acest dosar, nu putem sa ne asumăm raspunderea pentru toate informațiile prezentate de PA până acum.

  Nu avem o listă a acestor dosare, a celor pornite, a celor finalizate, respectiv urmează să ne documentăm. Nu ne putem asuma responsabilitatea pentru aceste date, rămâne la discreția dvs. de a o aprecia atât ca și conținut cât și veridicitate. Nu pot băga mâna în foc privind datele prezentate.

  Toate aceste investigații au fost făcute de către un grup restrâns de procurori de la Procuratura Anticorupție. Responsabilitatea pe acest dosar trebuie să o cerem de la șeful PA Viorel Morari, adjuncul acestuia, Adriana Bețișor”, a declarat adjunctul procurorului general.

  Popov mai spune că abia marți, 10 decembrie, dosarele pe marginea fraudei bancare au ajuns pe masa procurorului general Alexandr Stoianoglo.

  „Nu este clar care sunt rezultate reale ale investigațiilor. Nu rezultă date concrete despre beneficiarii finali. Abia ieri Morari a acceptat delegarea conform ordinului procurorului general și transmiterea tuturor imputernicirilor și informațiilor către șeful interimar al PA, care urmează sa verifici datele prezentate până acum”, a mai declarat Popov.

  Membrii Comisiei din partea fracțiunilor PAS si PPDA susțin că PG tergiversează intenționat prezentarea informațiilor în cazul acestui dosar.

  „Se dorește încă un termen de tergiversare a acestui dosar. Ce să mai așteptăm, banii s-au furat. Poate să ne apucăm noi să investigăm. Noi pierdem timpul aici”, a declarat Grosu.

  „Suntem dezamăgiți de ceea ce am auzit astăzi. Cinci ani așteptăm asta. De ce în aceste două săptămâni procurorul genereal nu s-a informat, nu s-a documentat, nu a putut face cunoștință cu acest dosar. În cât timp noi putem să așteptăm un raport privind furtul miliardului?”, a declarat Alexandru Slusari.

  Astfel, membrii Comisiei au decis să ofere Procuraturii Generale un termen de 30 de zile pentru a prezenta un nou raport privind investigarea fraudei din sistemul bancar din R. Moldova.

  Contactat de ZdG, Viorel Morari ne-a comunicat că tot aceste informații care se conțin în raportul care urma să fie prezentat în Parlament au fost prezentate de Stoianoglo la ședința Consiliului Suprem de Securitate, iar atunci PG nu a pus la îndoială informațiile oferite de PA.

  „Pentru mine este stranie această informație, deoarece Procurorul General a prezentat Consiliului Suprem de Securitate notele privind investigarea devalizării sistemului bancar, care au fost prezentate de PA. Obiecții nu au apărut. De asemena, PA a făcut public o parte din raportul expediat Parlamentului privind rezultatele investigării”, ne-a comunicat Morari.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Președintelui Curții de Apel Chișinău „îi pare rău de situația în care a nimerit” asistenta sa, care are un salariu de circa 8000 de lei, dar și-a procurat Porsche

  „Mie îmi pare rău că a fost publicat… sau situația în care a nimerit, dar ea este o profesionistă”, a declarat președintele Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima, în cadrul edițiie din 24 septembrie a…
  Președintelui Curții de Apel Chișinău „îi pare rău de situația în care a nimerit” asistenta sa, care are un salariu de circa 8000 de lei, dar și-a procurat Porsche

  Clima: „Nu ne simțim bine când presa ne etichetează. Încrederea în justiție ar crește doar atunci când se va finaliza linșajul mediatic”

  Președintele Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima, susține că nu a întâlnit în activitatea sa „interferențe politice”, nu are legături cu politicieni, iar decizia de a menține, în 2018, hotărârea primei ins…
  Clima: „Nu ne simțim bine când presa ne etichetează. Încrederea în justiție ar crește doar atunci când se va finaliza linșajul mediatic”

  Votat de CMC: Două terenuri din sectorul Ciocana vor reveni în proprietatea municipalității

  Două terenuri cu o suprafață totală de circa șase hectare din intravilanul capitalei, amplasate pe strada Bucovina, sectorul Ciocana, vor reveni în proprietatea municipalității. O decizie în acest sens a fost a…
  Votat de CMC: Două terenuri din sectorul Ciocana vor reveni în proprietatea municipalității

  Președintele SUA, dat în judecată de nepoata sa

  Mary Trump, nepoată a preşedintelui american Donald Trump, l-a dat în judecată pe acesta joi, acuzându-l pe el şi pe alţi membri ai familiei sale că au înşelat-o cu zeci de milioane de dolari dintr-o moştenire,…
  Președintele SUA, dat în judecată de nepoata sa

  Informații oficiale: Câte cazuri active de COVID-19 sunt în penitenciarele din R. Moldova

  Actualmente, sunt 15 cazuri active de COVID-19 în rândul personalului penitenciar și niciun caz activ în rândul persoanelor private de libertate, anunță joi, 24 septembrie Administrația Națională a Penitenciare…
  Informații oficiale: Câte cazuri active de COVID-19 sunt în penitenciarele din R. Moldova

  COVID-19: Guvernul britanic a lansat aplicația de monitorizare a localizării persoanelor testate pozitiv

  Guvernul britanic a lansat joi o aplicaţie de monitorizare a localizării persoanelor testate pozitiv pentru COVID-19 în Anglia şi Ţara Galilor şi a încurajat populaţia să o instaleze pe telefoanele mobile pentr…
  COVID-19: Guvernul britanic a lansat aplicația de monitorizare a localizării persoanelor testate pozitiv