Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   DOC/ Pedeapsă menţinută pentru procurorul…

DOC Pedeapsă menţinută pentru procurorul care susţinea că are influenţă la CSJ

Curtea de Apel (CA) Bălți a menținut pedeapsa aplicată de Judecătoria Chișinău ex-procurorului Tudor Cojocaru, condamnat de prima instanță la patru ani de închisoare cu suspendare, cu privarea dreptului de a ocupa funcții publice timp de cinci ani.

Prin sentința din 7 mai 2018, instanța de fond i-a stabilit inculpatului Tudor Cojocaru o pedepasă penală sub formă de închisoare, suspendând executarea ei pe o perioadă de probă de cinci ani. Tot prin acea sentință, Cojocaru a fost amendat cu 1700 unități convenționale (85 mii de lei).

CA Bălți a anulat încheierea prin care amenda a fost majorată

Pentru că amenda aplicată era mai mică decât cea prevăzută de norma penală, la scurt timp, printr-o încheiere privind corectarea erorilor materiale din 18 mai 2018, instanța de fond i-a mărit inculpatului Tudor Cojocaru amenda, de la 1700 u.c. la 2250 u.c., aducând-o în concordanță cu norma vizată. Prima instanță considera că, la emiterea și pronunțarea sentinței, s-a produs o „greșeală mecanică”.

Judecătorii de la CA Bălți nu au fost însă de acord, precizând că „chestiunile privind încadrarea juridică și aplicarea pedepsei penale inculpatului sunt soluționate doar prin sentința de condamnare, iar afirmația că acestea constituie erori materiale e lipsită de orice suport legal. Mărirea pedepsei penale prin încheiere este inadmisibilă și constituie o eroare de drept, dar nu o greșeală mecanică. Din acest motiv, încheierea din 18 mai 2018 urmează a fi casată. Eroarea de drept din sentință, referitoare la mărimea greșită a amenzii, nu mai poate fi reparată, deoarece sentința a fost atacată doar de inculpatul Tudor Cojocaru, iar instanța de apel nu-i poate agrava situația în propriul apel”, au punctat judecătorii, care au menținut sentința primei instanțe la capitolul pedepsei aplicate.

Citiți și: DOC/ Cum circulă mita în justiţia din R. Moldova. Autodenunţurile unui procuror şi a unei şefe de secţie de la Curtea de Apel Chişinău

„Probele care au fost administrate în cadrul urmăririi penale, acceptate de inculpat, cercetate în cadrul ședinței de judecată și la care a făcut referință instanța de fond în sentința sa corespund criteriiilor de admisibilitate, iind pertinente, concludente, utile, veridice și coroborează între ele, reflectând realitatea obiectivă pe caz, stabilind cert vinovăția inculpatului Cojocaru Tudor în fapta imputată”, au concluzionat magistrații de la CA Bălți. Polițiștii vizați în acest dosar, condamnați la închisoare de prima instanță, nu au contestat pedepsele.

A luat 10 mii de euro, dar nu a reușit să influențeze judecătorii

Tudor Cojocaru, procuror în cadrul Procuraturii de Circumscripție Chișinău, a fost reținut de procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA sub acuzaţia de trafic de influenţă la sfârşit de august 2017. În același caz mai erau reţinuţi un poliţist din Ialoveni şi doi foşti poliţişti. Investigarea cazului a pornit de la denunțul unui intermediar care avea rol de transmitere a banilor de la client către procuror.

În instanţa de judecată, Tudor Cojocaru, care a demisionat din sistem în noiembrie 2017, pe când dosarul său era în proces de examinare, a recunoscut că a primit, în două episoade, mii de euro pentru a influența mai mulți judecători. Tudor Cojocaru a declarat în faţa judecătorului Ion Morozan de la Judecătoria Chişinău, oficiul Buiucani, care a examinat dosarul, că era în relaţii de „colegialitate” cu Cristina Ceban, specialistă principală şi şefa secţiei expediţie din cadrul CA Chişinău. La sfârşit de 2016-început de 2017, acesta s-a apropiat de el și i-a comunicat că are doi cunoscuți, foști polițişti, condamnaţi de instanța de fond la închisoare cu suspendare, doar că, ulterior, la CA, au fost condamnaţi la închisoare cu executare. Acesta l-a întrebat dacă nu are cunoștințe la Curtea Supremă de Justiție pentru a-i influenţa pe judecătorii de acolo în procesul de admitere a recursului condamnaților cu menținerea sentinței instanței de fond, de condamnare cu suspendarea executării pedepsei. Cristina Ceban i-ar fi spus procurorului că dacă va accepta „să rezolve întrebarea” persoanele vor transmite, prin intermediul ei, 10 mii de euro. Procurorul a primit banii, dar nu a reușit să-i salveze pe polițiști de la pedeapsă și să influențeze judecătorii.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. “Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.