Principală  —  IMPORTANTE   —   Parlamentul European solicită începerea negocierilor…

Parlamentul European solicită începerea negocierilor de aderare a R. Moldova la UE: „Cerem ca instituțiile europene să crească ajutorul financiar și tehnic acordat R. Moldova în următoarea perioadă”

Plenul Parlamentului European (PE) a votat miercuri, 19 aprilie, o rezoluție prin care se cere începerea negocierilor de aderare a R. Moldova la UE până la finalului anului 2023, după îndeplinirea celor nouă recomandări enunțate de Comisia Europeană (CE). Un anunț în acest sens a fost făcut de către europarlamentarul Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru relațiile cu R. Moldova.

Rezoluția a fost adoptată cu 555 de voturi pentru, 49 împotrivă și 26 de abțineri, ceea ce potrivit lui Mureșan, arată că „integrarea europeană a R. Moldova se bucură de sprijinul europarlamentarilor din toate colțurile Europei și din toate grupurile politice proeuropene”.

„Aderarea la Uniunea Europeană este lucrul pe care și-l doresc cetățenii R. Moldova și este un lucru pentru care autoritățile de la Chișinău au muncit foarte mult în ultimul an, realizând progrese importante în direcția reformelor necesare integrării europene. Federația Rusă dorește să împiedice acest lucru și tocmai de aceea încearcă prin toate mijloacele să destabilizeze situația din țară și să frâneze parcursul european al R. Moldova.

Tocmai de aceea noi, Parlamentul European, în rezoluția adoptată, cerem ca instituțiile europene să crească ajutorul financiar și tehnic acordat R. Moldova în următoarea perioadă, atât pentru implementarea reformelor necesare integrării europene și adoptarea de noi de măsuri de sprijin pentru oameni, cât și pentru combaterea dezinformării, manipulării și a celorlalte forme hibride de agresiune din partea Federației Ruse.

Concret, cerem Comisiei Europene să vireze Republicii Moldova cât mai repede restul fondurilor din asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro adoptată în 2022, precum și sprijinul bugetar de 105 milioane de euro anunțat de Comisia Europeană în noiembrie 2022. De asemenea, așteptăm din partea Comisiei să propună cât mai repede noul pachet de măsuri de sprijin pentru Moldova solicitat de Consiliul European luna trecută. În același timp, noi, Parlamentul European, suntem în curs de aprobare a unei noi asistențe macrofinanciare de 145 de milioane de euro pentru Moldova, pe care Comisia Europeană a propus-o la finalul lunii noiembrie”, afirmă Mureșan.

Pentru a crește sprijinul pentru R. Moldova, europarlamentarii mai solicită „întărirea Hub-ului de Securitate al Uniunii Europene din Moldova, inclusiv prin creșterea alocărilor financiare pentru acest hub, precum și crearea unui regim de sancțiuni împotriva oligarhilor care, alături de Federația Rusă, vor să destabilizeze R. Moldova.

„Nu în ultimul rând, vrem să ajutăm R. Moldova prin intensificarea relațiilor comerciale cu Uniunea Europeană și deschiderea totală a pieței europene pentru produsele și serviciile moldovenești. De aceea, solicităm liberalizarea totală a comerțului dintre Uniunea Europeană și Moldova și integrarea graduală a R. Moldova în Piața Unica a UE. Adoptând aceste măsuri comerciale cât mai repede, ne asigurăm că cetățenii R. Moldova vor simți mai repede beneficiile integrării europene, înainte de aderarea propriu-zisă la Uniunea Europeană”, a spus europarlamentarul.

Consiliul European a acordat pe 23 iunie 2022 Ucrainei și R. Moldova statutul de țări candidate pentru aderarea la UE.