Principală  —  IMPORTANTE   —   Opiniile experților moldoveni despre prezidențiale:…

Opiniile experților moldoveni despre prezidențiale: „Rusia nu a pierdut pozițiile sale în Moldova”

Maia Sandu l-a învins pe Igor Dodon în turul doi de scrutin prezidențial. Rezultatele preliminare finale arată că Sandu a ieșit învingătoare cu o diferență de peste 250 de mii de voturi. Ziarul de Gardă a încercat să afle care sunt opiniile experților moldoveni despre rezultatele înregistrate duminică, 15 noiembrie.

Politologul Dionis Cenușă, cercetător la Universitatea Justus-Liebig din Giessen, Germania, susține că victoria Maiei Sandu era prevăzută reieșind din rezultatele primului tur de scrutin. Totodată, politologul susține că Maia Sandu are în față relații problematice cu Parlamentul și Guvernul.

„Nimeni nu o va boicota, atâta timp cât ea nu va face presiuni. Pentru interesul public, trebuie prioritizate subiectele, iar elementul competiției politice trebuie exclus”, a spus Cenușă pentru ZdG.

Politologul este de părere că scoaterea din ecuație a lui Igor Dodon ar fi prematură.

Dionis Cenușă

„Dodon va reveni la fruntea PSRM și își va continua activitatea politică, inclusiv cu intenția de a se converti cândva din nou în președinte sau cel puțin în premier”, a adăugat Cenușă pentru ZdG.

Potrivit expertului, în R. Moldova, alegerile parlamentare anticipate pot avea loc, cel mai probabil, dacă PSRM și PAS, împreună cu alte partide parlamentare, se vor pune de comun acord pentru a dizolva Parlamentul. 

În opinia lui Cenușă, orice majoritate parlamentară care nu include PAS, nu va servi intereselor Maiei Sandu ca președinte și, de altfel, vor exista tensiuni interinstituționale.

Întrebat dacă Rusia a pierdut R. Moldova prin faptul că Maia Sandu a ieșit învingătoare la prezidențiale, Cenușă susține că „Rusia nu a pierdut pozițiile sale în Moldova”.

 „Rezultatele alegerilor din primul tur arată că polul de centru stânga este mai numeros, iar acesta are simpatii proruse. La fel, sondajele spun clar că doar un partid de orientare pro-UE, PAS, are capital politic pentru a trece pragul electoral. Prin urmare, Moscova nu are motive de ce să intre în panică”, a precizat Cenușă pentru ZdG.

Analistul Cornel Ciurea este de părere că rezultatele alegerilor prezidențiale, care o plasează pe Maia Sandu învingătoare, sunt condiționate de „incapacitatea de a da un mesaj de unitate pe stânga, din cauza diversiunii lui Usatîi și mobilizarea în trombă a diasporei”.

Totodată, analistul susține că în aceste momente Maia Sandu se bucură de un credit de încredere deosebit de mare și se află oarecum în situația lui Zelenski la început de mandat.

„Ea va încerca să forțeze dizolvarea Parlamentului deși această misiune e mult mai complicată decât în cazul președintelui ucrainean. În cazul eșecului, Maia Sandu va intra într-un război de uzură cu Parlamentul și Guvernul controlat de socialiști în care va fi asistată de Curtea Constituțională. La fel ca și Zelenski, Maia Sandu va trebui să decidă asupra tonalității relației cu Rusia și, în pofida bunelor intenții, se prea poate ca această legătură să nu meargă”, a spus Ciurea pentru ZdG.

Analistul este de părere că Igor Dodon nu doar că va încerca să ajungă premier, ci va încerca să-și mențină „controlul asupra propriului partid, Parlament și Guvern”.

Cornel Ciurea

Cornel Ciurea nu exclude că anticipatele pot fi evitate.

„Sunt șanse reale ca anticipatele să fie evitate întrucât majoritatea fracțiunilor și grupurilor parlamentare nu doresc așa ceva”, a spus analistul pentru ZdG.   

Întrebat dacă Igor Dodon poate să creeze o majoritate parlamentară, Cornel Ciurea susține că există șanse reale.

„Chiar și fără PDM, el poate să trateze cu toate fracțiunile în afară de PAS. PAS are, însă, o obligație morală să ceară anticipate pentru a-i întoarce datoria lui Usatîi. În plus, asta le convine politic”, a mai adăugat Ciurea pentru ZdG.  

Expertul IDIS „Viitorul”, Ion Tabîrță, admite că în perioada următoare ar putea să aibă loc un conflict de ordin politic dintre instituția Președinției și instituția Parlamentului.

„Asta pentru că Președinția are drept scop alegerile parlamentare anticipate, iar Parlamentul va încerca să conserve acele forțe politice care domină acum în el”, a precizat Tabîrță pentru ZdG.

Analistul susține că primii pași pe care trebuie să-i facă Maia Sandu e să-și stabilească o agendă pe trei direcții: politică, economie și politică externă. 

Ion Tabîrță

Totodată, acesta susține că este dificil de a spune care este soarta politică a lui Igor Dodon.

„Nu se știe dacă în continuare el va reprezenta Rusia sau deja Rusia se va orienta spre alte proiecte politice, iar Igor Dodon va deveni încetul cu încetul un jucător politic secundar pentru interesele Rusiei în R. Moldova”, a mai adăugat Tabîrță pentru ZdG.

Expertul spune că alegerile parlamentare pot să aibă loc în două cazuri și în niciun caz președintele nu poate juca proactiv. 

„Președintele poate juca și acționa doar retroactiv, adică – în consecință. El poate să taxeze sau să pedepsească Parlamentul. În primul caz, Parlamentul să nu fie funcțional timp de trei luni. Al doilea moment ține de căderea Guvernului”, a spus expertul pentru ZdG.

Maia Sandu, candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) la funcţia de preşedinte a obținut cele mai multe voturi în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, organizat la 16 noiembrie, urmând să fie prima femeie președintă a Republicii Moldova.

Rezultatele preliminare finale arată că Maia Sandu a acumulat 57,75% dintre voturi, iar Igor Dodon – 42,25%.