Motorina donată de România. Ce trebuie să facă agricultorii pentru a beneficia de ea? – Ziarul de Gardă
 • Motorina donată de România. Ce trebuie să facă agricultorii pentru a beneficia de ea?

  Motorina donată de România. Ce trebuie să facă agricultorii pentru a beneficia de ea?
  de
  06 iunie 2021 | 18:00

  R. Moldova a primit de la România ajutor umanitar sub formă de motorină de calitatea Euro 5 pentru agricultorii terenurile cărora au fost afectate de secetă în anul 2020. Deși primele tranșe au fost deja livrate, agricultorii sunt nemulțumiți cum decurge procesul de repartizare a combustibilului. Pe de altă parte, autoritățile îndeamnă agricultorii să fie mai receptivi, să contacteze persoanele responsabile, în cazul în care nu au fost contactați și să stabilească graficul livrării. Despre Regulamentul privind stabilirea cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern acordat de către România, destinat suportului agricultorilor afectați de seceta din 2020, am discutat cu Vasile Șarban, șeful Direcției  politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM).

  „Regulamentul a fost elaborat pentru a putea determina ce cantitate i-ar reveni unui producător agricol, cu luarea în calcul a trei indicatori: plafonarea de 3000 de hectare pentru suprafața eligibilă, gradul de afectare a culturilor agricole și categoria agentului economic, în așa fel încât o mai mare parte de motorină să fie repartizată către producătorii mici și mijlocii. Toți au avut de suferit, însă impactul negativ s-a răsfrânt mai mult asupra producătorilor mici”, a menționat Vasile Șarban.

  Agricultori, reprezentanți ai mediului de afaceri și asociații de profil la consultări

  Suprafața eligibilă s-a calculat în funcție de cultură, fiind eligibile toate culturile agricole, în afară de grâul și orzul de toamnă și rapița, inclusiv cea de primăvară. 

  Guvernul României a acordat agricultorilor din R. Moldova un ajutor format din 6000 de tone de motorină. Reieșind din această cantitate, MADRM a colaborat cu reprezentanții agricultorilor care au protestat, solicitând ajutor de la Guvern ca urmare a pierderilor cauzate de secetă. De asemenea, la consultări au participat și reprezentanții mediului de afaceri și ai asociațiilor de profil. Împreună au stabilit criteriile de eligibilitate, dar și condițiile în care agricultorii pot beneficia de acest suport, în baza cărora a fost elaborat regulamentul. Acești trei indicatori au fost identificați în cadrul discuțiilor cu mediul de afaceri și cu mediul asociativ, spune Vasile Șarban. Astfel, în perioada 17 martie – 6 aprilie, agricultorii terenurile cărora au fost compromise din cauza secetei din anul 2020 au avut posibilitatea să depună dosarele către Agenția de Intervenții și Plăți în agricultură (AIPA). 

  18,46 litri de motorină per hectar

  Au fost depuse 3502 de dosare, dintre care au fost eligibile 3480 de dosare depuse de 3416 de solicitanți unici. Unii agricultori care își desfășoară activitatea în două sau mai multe raioane au depus câte două dosare.

  Publicitate

  Suprafața totală eligibilă afectată de secetă în proporție de 100% constituie 325 263,5 hectare, cuantumul constituind 18,46 litri de motorină per hectar. 

  Pentru a asigura transparența, lista beneficiarilor a fost publicată pe pagina oficială a AIPA, astfel încât fiecare agent economic a avut posibilitatea să verifice dacă suprafața afectată care a calculat-o AIPA corespunde cu cea pe care au calculat- o de sine stătător. Nu au fost înaintate obiecții, iar la 28 mai această listă a fost aprobată de către comisia interdepartamentală pentru realizarea ajutoarelor umanitare. 

  Repartizarea ajutorului umanitar îi revine ca factor de decizie Comisiei interdepartamentale pentru ajutoare umanitare,  iar ca implementare îi revine Agenției de Rezerve materiale din subordinea MAI.

  Singura întreprindere care ar putea depozita această cantitate de motorină

  „Pentru a primi această cantitate de motorină, pentru a o depozita, Agenția Rezerve Materiale (ARM) a contractat un agent economic, care a transmis solicitări către companiile petroliere din R. Moldova cu scopul de a identifica care dintre ele ar avea posibilitatea să depoziteze 6000 de tone de motorină. Î.M. „Tirex Petrol” SA s-a dovedit a fi unica întreprindere care ar putea depozita această cantitate de motorină”, a precizat Vasile Șarban.

  Astfel, toată motorina donată de guvernul României va fi păstrată la depozitul companiei care se află în Ocnița, în recipiente separate, fără a fi amestecată cu motorina agentului economic.

  Ajutorul umanitar va veni în cinci tranșe a câte aproximativ 1200 de tone fiecare. ARM împreună cu ÎM „Tirex Petrol” SA vor elabora un grafic de livrare a combustibilului către agricultori, în funcție de posibilitatea de recepționare a motorinei care le revine, dar și în funcție de posibilitatea de a avea acces la cisterna de la depozit. 

  Cantitatea mai mare de 2500 kg va fi livrată către depozitele agricultorilor

  Aşadar, au fost identificate două mecanisme de distribuire a motorinei. În cazul în care agenții economici urmează să recepționeze o cantitate mai mare de 2500 litri de motorină, SA „Tirex Petrol va livra motorina direct la depozitul agricultorilor sau în locul în care aceștia pot recepționa combustibilul. 

  Dacă agricultorilor le revine o cantitate mai mică de 2500 litri de motorină, aceștia o vor putea ridica de la una din cele 27 de stații de alimentare cu carburanți, unde SA Tirex Petrol va amenaja Puncte Mobile de Distribuire a motorinei românești. Iar aici, motorina va fi depozitată în cisterne separate.

  Publicitate

  Vasile Șarban susţine că agricultorii ar trebui să coordoneze cu ARM, dar și cu reprezentanții Î.M. ”Tirex Petrol” SA cantitatea și data la care pot ridica combustibilul. 

  „Reprezentanții companiei petroliere contactează agenții economici, pun la punct logistica și, de comun acord, îi introduc în graficul de livrare. Desigur, și agricultorii pot contacta compania, dar și ARM pentru a coordona logistica și graficul de livrare”, a precizat reprezentantul MADRM.

  Agricultorii sunt nemulțumiți de faptul că repartizarea combustibilului a început din zona de nord a țării, menționând că în această regiune agricultorii au fost mai puțin afectați comparativ cu zonele de centru și sud a țării. 

  Reprezentantul MARDM a informat că toate persoanele selectate vor primi combustibilul, însă din informațiile pe care le deține, repartizarea s-a făcut astfel pentru a permite eliberarea vaselor și recepționarea tranșelor următoare de ajutor umanitar. 

  „Să colaboreze și să se înscrie cât mai rapid în graficul de livrare”

  „Motorina vine rapid, însă rugăm și agenții economici să fie mai receptivi. Ar fi bine ca ei să utilizeze posibilitatea de a contacta reprezentanții, să colaboreze și să se înscrie cât mai rapid în graficul de livrare. Dacă nu au fost sunați încă, să contacteze ei reprezentanții ARM sau ai companiei petroliere”, a menționat Vasile Șarban. 

  Agricultorii sunt rugați să furnizeze informații și despre căile de acces către rezervoare, astfel încât condițiile climaterice nefavorabile să nu servească drept impedimente la asigurarea realizării graficului de livrare a motorinei.

  Aşadar, beneficiarii pot scrie la adresele electronice: info@tirexpetrol.com, alexandr.didic@rezerve.gov.md. Reprezentanții SA ”Tirex Petrol” pot fi contactați la numărul de telefon: 062160070; 062160072; 062160073; 062160074, iar reprezentanții ARM – la numărul 068088698. 

  Până în prezent, R. Moldova a recepționat peste 3000 de tone de motorină donate de guvernul României. La data de 31 mai, 46 de agenți economici au recepționat o cantitate de 728 de tone de combustibil. 

  Puncte Mobile de Distribuire a Motorinei la Stațiile de Alimentare cu Combustibil (SAC) 

  Nr. crt.Denumirea SACAdresa de ridicareRaioanele
  NORD
  1.  SAC 023mun. Bălți, str-la Sofiei 10Bălți
  Sângerei
  2.SAC 021rl Fălești, s. RăuțelFălești
  3.  SAC 076or. Dondușeni, str. Ștefan cel Mare 5Dondușeni
  Briceni
  4.SAC 073rl Drochia s.MiciurinDrochia
  5.SAC 075or. Edineț str. Independenței 226Edineț
  6.SAC 042or. Florești, str. M.Costin 24Florești
  7.SAC 024or. Glodeni, str. Gh. Asachi 2 AGlodeni
  8.SAC 078or. Ocnița, str. 50 ani ai BiruințeiOcnița
  9.SAC 116or. Râșcani, str. Independenței 157Râșcani
  10.SAC 069or. Soroca, str. Cosăuțului 11Soroca
  CENTRU
  11.SAC 050or. Căușeni, str. Tighinei 3Anenii Noi
  Căușeni
  12.SAC 018or. Ialoveni, str. Gagarin 53Ialoveni
  13.SAC 013mun. Chișinău, str. Muncești 631/1Chișinău
  14.SAC 016or. Străşeni, șos. ChișinăuStrășeni
  Călărași
  15.  SAC 032  or. Criuleni, str. 31 August 1  Criuleni
  Dubăsari
  16.SAC 060or. Hânceşti, șos. Bozienilor 1Hânceşti
  17.SAC 048or. Nisporeni, str. SuveranitățiiNisporeni
  18.SAC 027or. Orhei, str. Unirii 53Orhei
  19.SAC 033or. Rezina, str. CenturiiRezina
  20.SAC 101or. Șoldănești, str. 31 August 2aȘoldănești
  21.SAC 029or. Telenești, str. Dacia 28Telenești
  22.SAC 115or. Ungheni, str. Plămădeală 98Ungheni
  SUD
  23.SAC 189or. Cahul, str. Stroescu 2Cahul
  Taraclia
  Vulcănești
  24.SAC 056or. Basarabeasca, str. MunciiBasarabeasca
  Ceadâr-Lunga
  25.SAC 057or. Cimișlia, Ștefan cel MareCimișlia
  Comrat
  26.SAC 062or. Leova, str. CahulLeova
  27.SAC 055or. Ștefan Vodă, str. ChișinăuluiȘtefan Vodă
  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 121. Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului: de la debutul războiului, peste 4600 de civili au fost uciși

  Rușii continuă atacul asupra regiunilor din estul Ucrainei. În ultimele 24 de ore, în urma bombardamentelor rusești asupra regiunii Donețk, trei oameni au fost uciși. Ministerul rus al Apărării anunță că, în ul…
  LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 121. Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului: de la debutul războiului, peste 4600 de civili au fost uciși