Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE/ Ședința Parlamentului. Deputații urmează…

LIVE Ședința Parlamentului. Deputații urmează să examineze 21 de proiecte incluse pe ordinea de zi

Foto simbol

Parlamentul R. Moldova se întrunește astăzi, 12 februarie, în ședință plenară. Pe ordinea de zi sunt incluse 21 de subiecte, printre care proiectul privind constituirea Comisiei speciale pentru identificarea masurilor urgente privind depășirea crizei sanitare provocate de COVID-19.

Totodată, vor avea loc audieri parlamentare referitor la cauza penală privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău și a procesului de reziliere a contractului cu SRL ”Avia Invest”.

15.45. Are loc examinarea proiectulu de hotărâre pentru aprobarea Declarației Parlamentului Republicii Moldova cu privire la impactul curent și viitor al construcțiilor hidroenergetice de pe fluviul Nistru și neadmiterea unei catastrofe ecologice iminente.

15.40. Deputații au aprobat proiectul de hotărâre cu privire la constituirea Comisiei speciale pentru evaluarea gestionării integrate a resurselor de apă din bazinul râului Nistru.

15.08. Deputații examinează proiectul de hotărâre cu privire la constituirea Comisiei speciale pentru evaluarea gestionării integrate a resurselor de apă din bazinul râului Nistru.

14.40. Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, și anume – Legii privind regimul străinilor în Republica Moldova și Codului contravențional al Republicii Moldova, adoptat de deputați pe 16 decembrie 2020, a fost respins. Pentru menținerea votului acordat anterior în susținerea proiectului, au votat 47 de deputați prezenți în sală, fiind necesare cel puțin 51 de voturi.

14.30. Termenul de redactare a documentelor a actelor judecătorești ar putea fi extins cu 15 zile – până la 45 de zile. Parlamentul a aprobat, astăzi, un proiect de modificare a mai multor acte normative, în cea de-a doua lectură. 

Parlamentul a aprobat, astăzi, un PROIECT de modificare a mai multor acte normative, în cea de-a doua lectură. 

Inițiativa legislativă aparține președintelui Comisiei juridice, numiri și imunități, Vasile Bolea, proiectul fiind elaborat de Asociația Judecătorilor din Republica Moldova. 

14.25. Proiectul de lege pentru modificarea articolului 2 din Legea nr.39/1994 despre statutul deputatului în Parlament, votat în prima lectură. Potrivit proiectului, jurământul va fi depus după validarea mandatului de deputat de către Curtea Constituțională. Textul jurământului este prevăzut în Constituția Republicii Moldova.

13.20. Deputații analizeză proiectul de lege pentru modificarea articolului 2 din Legea nr.39/1994 despre statutul deputatului în Parlament.

12.12. A fost anunțată pauză.

12.10. Parlamentul a aprobat proiectul de modificare a Hotărârii cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și la zilele de odihnă în R. Moldova. Potrivit documentului, Ziua memoriei, consemnată anual pe 2 martie, este redenumită în Ziua memoriei și recunoștinței.

12.05. Inspectoratul General de Carabinieri va trece treptat la îndeplinirea serviciului militar pe bază de contract, până în data de 31 decembrie 2021. Parlamentul a votat în lectura finală un proiect în acest sens. Conform proiectului, atribuțiile ce țin de asigurarea ordinii publice cu ocazia întrunirilor, manifestațiilor cultural-sportive și a altor activități similare, precum și de restabilire a ordinii publice vor trece din competența poliției în cea a carabinierilor, începând cu 1 ianuarie 2022.

11.50. Deputații au aprobat în prima lectură proiectul de Lege privind protejarea obiectelor de infrastructură esențiale pentru asigurarea securității naționale și a ordinii publice. Acesta prevede înființarea Comisiei pentru infrastructura esențială, ca organism subordonat guvernului, având funcții de evaluare, constatare, coordonare și monitorizare a evenimentelor care se întâmplă pe domeniul infrastructurilor esențiale.

11.11. Deputații examinează Proiectul de lege privind protejarea obiectelor de infrastructură esențială pentru asigurarea securității naționale și a ordinii publice.

11.10. Parlamentul a aprobat un proiect de modificare a unor acte legislative și anume – Legii privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător și Codului contravențional. Proiectul propune un mecanism de profilaxie/prevenție contra unor posibile abuzuri din partea organelor de control.

10.48. Proiectul de hotărâre pentru modificarea articolului 2 din Hotărârea Parlamentului nr.122/2020 privind instituirea Comisiei speciale pentru elaborarea Strategiei naționale de dezvoltare a sectorului de irigare 2030, votat în prima lectură.

Decizia a fost stabilită în contextul în care, perioada de 5 luni, inițial stabilită, nu a fost suficientă pentru elaborarea și pregătirea documentului complex de politici publice.

10.39. Majoritatea deputaților au votat în prima lectură pentru proiectul de lege cu privire la investigarea accidentelor și incidentelor în transporturi, exminat de către deputați.

10.19. Proiectul de lege cu privire la investigarea accidentelor și incidentelor în transporturi, exminat de către deputați. Biroul de Investigare a Accidentelor și Incidentelor în Transporturi ar fi o autoritate administrativă centrală, aflată în subordinea Guvernului, desemnată să organizeze investigația tehnică privind siguranța evenimentelor în transport în scopul determinării cauzelor și circumstanțelor în care s-au produs acestea și de a emite recomandări de siguranță.

10.17. Cu 89 de voturi deputații au votat în lectura a doua proiectul de lege pentru aderarea R. Moldova la Protocolul privind ordinea transmiterii substanțelor narcotice, psihotrope și precursorilor lor, a armelor de foc, principalelor lor componente, munițiilor, substanțelor și dispozitivelor explozive, care constituie corpuri delicte în cauzele penale, semnat la 11 octombrie 2017.

10.14. Deputații examinează proiectul de lege pentru aderarea R. Moldova la Protocolul privind ordinea transmiterii substanțelor narcotice, psihotrope și precursorilor lor, a armelor de foc, principalelor lor componente, munițiilor, substanțelor și dispozitivelor explozive, care constituie corpuri delicte în cauzele penale, semnat la 11 octombrie 2017.

10.10. Proiectul de lege pentru modificarea Codului de executare al Republicii Moldova nr.443/2004 (art.2191), exclus de pe ordinea de zi. Raportorul proiectului, ministrul Justiției nu se poate prezenta la ședință. A fost propusă analizarea proiectului pentru săptămâna viitoare.

10.05. Ședința a început.

Ordinea de zi:

1.2. DEP Ord de Zi 12 Februarie 2021 by Diana Severin on Scribd