Principală  —  IMPORTANTE   —   FOTO/ De Ziua Limbii Române,…

FOTO De Ziua Limbii Române, președinta Maia Sandu și prim-ministra, Natalia Gavrilița, au depus flori la mormintele poeților Alexei Mateevici și Grigore Vieru

Foto: Natalia Gavrilița/ Facebook

De Ziua Limbii Române, președinta R. Moldova, Maia Sandu, și prim-ministra, Natalia Gavrilița, au depus flori la mormintele poeților Alexei Mateevici și Grigore Vieru „în semn de omagiu pentru cei care au cântat și au dus faima limbii române”.

Prim-ministra, Natalia Gavrilița, susține că trebuie să muncim în fiecare zi pentru ca limba română să devină unul dintre elementele ce unesc toți cetățenii R. Moldova.

„Sărbătorim ziua limbii ca zi naţională ca să ne amintim în fiecare an cât de norocoși suntem că avem libertatea de a vorbi limba română. În R. Moldova revenirea la grafia latină a fost un punct de turnură în calea spre obținerea independenței. Astăzi am depus flori la mormintele poeților Alexei Mateevici și Grigore Vieru în semn de omagiu pentru cei care au cântat și au dus faima limbii române. Dar sărbătoarea nu este doar despre acel moment din trecut, ea este și despre prezent. Trebuie să muncim în fiecare zi pentru ca limba română să devină unul dintre elementele ce unesc toți cetățenii R. Moldova. Vom asigura ca investițiile în educație, cultură și alte domenii să cultive cunoașterea, aprecierea și dragostea pentru limba română”, a menționat Gavrilița într-o postare pe Facebook.

Pe 31 august, în R. Moldova, dar și în România este sărbătorită Ziua Limbii Române.

În acest an, se împlinesc 32 de ani de când pe teritoriul fostei RSSM, Sovietul Suprem al fostei republici sovietice a votat instituirea limbii române ca limbă de stat și revenirea la grafia latină.

Este considerată una dintre cele mai importante realizări ale Mișcării de Eliberare Națională din anii ’80. A fost precedată de o Mare Adunare Națională, convocată la 27 august 1989, la care ar fi participat circa 750 de mii de oameni. Practic, fiecare al 6-lea cetățean al fostei republici sovietice a participat la Adunarea care a decretat limba română drept limbă de stat în RSSM, și trecerea la grafia latină.

La mijlocul lunii august, curent, Academia de Științe a Moldovei a solicitat primelor trei persoane în stat – președinte, președinte al parlamentului și premier, să inițieze procedura de modificare a articolului 13 din Constituția R. Moldova, astfel încât actuala sintagmă, care spune că limba de stat este „moldoveneasca”, să fie înlocuită cu sintagma „limba română”.