Principală  —  IMPORTANTE   —   AUDIO/ Colonelul Ion Pricop a…

AUDIO Colonelul Ion Pricop a revenit pentru a doua oară în ultima jumătate de an la IP Dubăsari: Vinde un Mercedes nedeclarat și un teren la Coșnița

După ce a fost detașat în ajunul alegerilor prezidențiale din anul 2020, pentru o perioadă de șase luni, în funcția de șef al Inspectoratului de Poliție (IP) Dubăsari, instituție care urma să asigure respectarea ordinii publice, securitatea secțiilor de votare și a buletinelor de vot din mai multe localități din stânga Nistrului, iar ulterior a revenit după mai puțin de patru luni în funcția de șef al Securității Interne din cadrul Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS), astăzi, colonelul Ion Pricop își exercită din nou funcția de șef al Inspectoratului de Poliție Dubăsari.

Informația potrivit căreia Ion Pricop nu își mai exercită funcția de șef al Securității Interne din cadrul Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS) a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către ofițera de presă al SPPS, Maia Angheni. Solicitată de ZdG, Angheni ne-a spus că nu cunoaște motivul pentru care Pricop nu mai activează în cadrul instituției.

Totodată, pe site-ul Poliției Republicii Moldova este indicat faptul că șeful Inspectoratului de Poliție Dubăsari al IGP al MAI este Ion Pricop.

De asemenea, am expediat o cerere de acces la informație la IGP, Secția Comunicare și Protocol, pentru a afla care a fost necesitatea numirii lui Pricop în funcția de șef al IP Dubăsari și dacă s-a organizat concurs pentru ocuparea acestei funcții. Până la publicarea acestui articol, nu am primit niciun răspuns.

După mai multe apeluri efectuate, am reușit într-un final să-l contactăm și pe colonelul Ion Pricop. Acesta ne-a comunicat că, de curând a fost numit șef interimar la IP Dubăsari, fără a preciza care este motivul pentru care nu mai activează în cadrul SPPS.

Cer scuze, dar nu vă cunosc personal ca să vă dau aceste date. Nu aveți decât să faceți un demers către Inspectoratul General al Poliției și cred că vă va răspunde la întrebări”, a spus Pricop pentru ZdG.

Ion Pricop este considerat un ofițer apropiat al fostei conduceri a SPPS când era în subordinea fostului președinte Igor Dodon. Deși deținea una dintre cele mai importante funcții în cadrul instituției, fiind șef al Securității Interne, în septembrie, Pricop a fost detașat ca șef al Poliției din Dubăsari. Ulterior, a revenit la fel de brusc la SPPS, iar odată cu schimbarea puterii la nivel prezidențial și SPPS, colonelul a revenit a doua oară la Dubăsari. În același timp, potrivit datelor unui site de anunțuri, colonelul a decis să-și scoată la vânzare unele proprietăți. Este vorba despre un autoturism Mercedes și 10 ari de teren în satul Coșnița, raionul Dubăsari.

Potrivit unor surse ale Ziarului de Gardă, Ion Pricop ar deține un Mercedes CLS Class de aproximativ 15.000 de euro, care nu a fost indicat în declarația sa de avere și interese personale. De curând, acest automobil a fost scos la vânzare. Un anunț în acest sens a fost publicat pe site-ul 999.md, cu data actualizării 19 ianuarie 2021, de utilizatorul „vasea100100”. Sursele ZdG spun că însuși Pricop s-ar ocupa de vânzarea automobilului.

Pentru a afla mai multe detalii despre autoturism, am sunat la numărul afișat pe site.

Un bărbat cu o voce identică cu cea a lui Pricop a oferit câteva detalii despre mașina dată și care poate fi văzută oricând. Întrebat dacă este Ion Pricop, bărbatul a negat acest lucru.

Pe același cont de pe site-ul de anunțuri a fost scos la vânzare și un teren de 10 ari, care este amplasat în satul Coșnița, raionul Dubăsari. Imediat după apelul reporterului Ziarului de Gardă cu întrebări despre autoturism, accesând aceeași adresă web vedem că „anunțul este expirat, șters sau ascuns de către utilizator”. Am revenit cu un apel la acel număr pentru a afla de ce a fost retras anunțul, însă, la numărul de telefon afișat nu a mai răspuns nimeni.

Terenul din satul Coșnița, raionul Dubăsari, care a fost scos la vânzare pe site-ul de anunțuri are aceeași suprafață (10 ari) ca și terenul indicat de Ion Pricop în declarația sa de avere și interese personale pentru anul 2020, la eliberarea din funcția de șef al Securității Interne din cadrul Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS).

În baza fotografiilor postate în anunț, a fost ușor să identificăm cu exactitate acest teren. Astfel, potrivit datelor de la Cadastru, terenul are de fapt 0.0911 ha, ceva mai mult de 9 ari, este destinat pentru construcție și a fost înregistrat la 18 noiembrie 2013 de către Ion Vasile Pricop.

Comisarul Pricop: Prima dată aud. Lăsați-i să investigheze”

Contactat de Ziarul de Gardă, Ion Pricop ne-a spus că nu vinde nici terenul, dar nici automobilul de marca Mercedes CLS Class, care a fost scos la vânzare. Acesta ne-a îndrumat să ne documentăm mai bine.

Eu nu vând niciun teren și nicio mașină. Eu am un teren din anul 2009 pe care mi l-a acordat Primăria. Acest lucru l-am stipulat și în declarația de avere (…) Prima dată aud. Lăsați-i să investigheze. Pentru ceea ce am și ce cunosc eu declar în declarația de venit”, a mai spus Pricop.

Mai mulți foști colegi de la SPPS ne-au confirmat însă că l-au văzut de nenumărate ori pe Ion Pricop la volanul acestui autoturism și că s-a decis să-l vândă după ce a fost numit în funcție, la Dubăsari. Asta pentru că deține deja o mașină de serviciu, iar întreținerea Mercedes-ului, care are un consum destul de mare de combustibil și care are deja 15 ani, este costisitoare.

În octombrie 2020, ZdG a constatat că, în septembrie, cu mai puțin de două luni înainte de alegerile prezidențiale, colonelul Ion Pricop, care deținea funcția de șef al Securității Interne în cadrul Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS), a fost detașat, pentru o perioadă de șase luni, în funcția de șef al IP Dubăsari. Dumitru Șișcanu, cel care fusese numit în funcția de șef al IP Dubăsari în iulie 2020, a refuzat să ne spună motivele din care nu mai deținea această funcție.

Detașarea nu a fost făcută publică și urma să fie valabilă timp de șase luni.

Conform legii cu privire la Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat, ofițerii de protecție ai Serviciului pot fi detaşaţi, cu menţinerea lor în funcţie, în organizaţii internaţionale şi autorităţi ale administraţiei publice doar pentru executarea unor funcţii în interesul statului, beneficiind de toate drepturile şi înlesnirile prevăzute de lege. 

În 2015 se pensiona din MAI, iar în 2020 pleca și revenea peste câteva zile în SPPS

Ion Pricop activează în structurile de forță din 1995, când s-a angajat în MAI. De-a lungul anilor a deținut diverse funcții, inclusiv de conducere, fiind vicecomisar apoi comisar-șef al IP Dubăsari. În 2015, fiind șef al IP Dubăsari, s-a pensionat din MAI. Peste câteva luni a revenit în poliție în funcția de locțiitor al comandantului Batalionului de Patrulare Sud al INP.

În octombrie 2017, s-a angajat în cadrul SPPS, în subdiviziunea responsabilă de securitatea internă. Ulterior, a fost avansat și a devenit șef adjunct al respectivei direcții, iar în ultimele luni deținea funcția de șef al securității interne. În august 2019, fiind șef adjunct de direcție, printr-un decret al președintelui Dodon, Pricop a devenit membru al Colegiului SPPS. Două luni mai târziu, a fost înlocuit cu o altă persoană. Tot în august 2019, după doar doi ani de activitate în cadrul SPPS, Igor Dodon i-a conferit lui Ion Pricop Medalia „Meritul Militar”, pentru „îndeplinirea ireproşabilă a datoriei de serviciu, contribuţie la organizarea şi desfăşurarea măsurilor de protecţie şi pază și înalt profesionalism”.

Pe 23 august 2019, Ion Pricop (al doilea din dreapta), împreună cu alți colegi de la SPPS, au fost decorați de președintele Dodon

În iunie 2020, Pricop și-a dat demisia de la SPPS, ridicând și o indemnizație de 327 de mii de lei la plecarea din funcție. Câteva zile mai târziu, pe 11 iunie 2020, acesta a fost reangajat. Demisia și reangajarea în aceeași funcție la scurt timp este o practică frecventă printre angajații structurilor de forță aflați la pensie. Motivul ar fi dorința acestora de a obține recalcularea pensiei și, respectiv, majorarea acesteia. După ce se concediază, aceștia depun cerere de recalculare a pensiei la Casa Națională de Asigurări Sociale, iar odată ce le este aprobată cererea, se reangajează, urmând să obțină recalcularea pensiei în instanța de judecată.

Pricop a fost detașat la IP Dubăsari la trei luni după ce a revenit la SPPS, în septembrie 2020, într-o funcție inferioară ca și statut celei pe care o deținea în acel moment la SPPS.

SPPS – o fortăreață a PSRM, cu relații care duc în raionul Dubăsari

SPPS este un organ de stat cu atribuţii speciale în domeniul securităţii statului, specializat în asigurarea protecţiei demnitarilor R. Moldova. În iunie 2019, în urma unor modificări de legislație, instituția a trecut din subordinea Parlamentului în cea a președintelui R. Moldova. Potrivit noilor prevederi, președintele are dreptul să decidă asupra acordării protecției demnitarilor de stat, inclusiv asupra pazei sediilor de lucru, reședințelor și obiectelor de importanţă majoră, precum şi să numească conducerea Serviciului. La câteva zile după aceste modificări, Igor Dodon l-a numit în funcția de șef al SPPS pe colonelul Iaroslav Martin.

Tot atunci, în funcția de director adjunct a fost numit Petru Corduneanu, fost consilier municipal și fost deputat PSRM, care, de curând a fost ales șef adjunct al Poliției de Frontieră, printr-un ordin semnat de ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu.