Dosarele judecătorilor: cu sentinţe, condamnări, amânări, dar fără magistraţi în puşcării – Ziarul de Gardă
 • Dosarele judecătorilor: cu sentinţe, condamnări, amânări, dar fără magistraţi în puşcării

  Dosarele judecătorilor: cu sentinţe, condamnări, amânări, dar fără magistraţi în puşcării
  02 februarie 2018 | 07:48

  În ultimii opt ani, nu mai puţin de 40 de judecători din R. Moldova au fost prinşi în flagrant, reţinuţi, arestaţi, anchetaţi, iar unii, chiar au fost condamnaţi. Cu toate acestea, niciun magistrat nu se află astăzi după gratii.

  Valeriu Ghedreuţan, judecător din cadrul Judecătoriei Drochia, a fost condamnat vineri, 26 ianuarie 2018, la 7 ani de închisoare, amendat cu 160 mii de lei şi privat de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice timp de 10 ani. Magistratul a fost reţinut, dar eliberat la scurt timp, în primăvara anului 2016, urmărirea penală fiind pornită la 15 februarie 2016, în baza plângerii depuse de o petiţionară – cetăţeancă a R. Moldova, stabilită cu traiul în Italia, care reclama acţiunile coruptibile ale magistratului.

  Negocierile judecătorului cu o cetăţeancă a R. Moldova stabilită în Italia

  Judecătorul Valeriu Ghedreuțan a fost condamnat la 7 ani de închisoare

  Astfel, la începutul lunii aprilie 2010, judecătorul i-a acordat petiţionarei o consultaţie privată referitoare la căile şi modul de revendicare în instanţă a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ce constituia obiectul unui litigiu dintre ea şi concubinul său. În cadrul acestei discuţii judecătorul i-a comunicat că o va ajuta să-şi recupereze casa şi va aranja modalitatea prin care dosarul civil să-i fie repartizat lui, urmând ca detaliile să le discute ulterior. Tot atunci, acesta a pretins şi a primit de la femeie 200 de euro „pentru consultaţie”. Peste două zile, în cadrul următoarei întâlniri, magistratul i-a comunicat că pentru suma de 6200 de euro va examina cazul şi va adopta o hotărâre în favoarea declarantei. În aprilie 2014, femeia a transferat, din Italia, pe numele magistratului, suma integrală solicitată, pe care ultimul a ridicat-o şi a primit-o de la o instituţie bancară.

  Astfel, pe 17 noiembrie 2014, în urma examinării litigiului nominalizat, judecătorul a emis hotărârea judecătorească prin care a dispus recunoaşterea dreptului de proprietate al femeii asupra a 75,26% din valoarea imobilului, însă nu s-a pronunţat şi asupra sechestrului care era aplicat asupra imobilului în litigiu. În continuare, motivând că banii transmişi anterior nu au fost suficienţi pentru soluţionarea pozitivă a cazului, acesta a pretins de la femeie încă 1000 de euro. Atunci, aceasta a depus o plângere penală, iar Procuratura Anticorupţie a purces la efectuarea măsurilor speciale de investigaţie, fiind probată şi înregistrată convorbirea în care judecătorul confirma faptul primirii sumelor estorcate de la femeie în vederea îndeplinirii acţiunilor în exercitarea funcţiei sale.

  „Sentinţa va putea fi pusă în aplicare după expirarea tuturor căilor de atac”

  Iniţial, Valeriu Ghedreuţan şi-a recunoscut vina şi a fost imediat eliberat din arest. În instanţa de judecată şi-a schimbat însă depoziţiile şi a respins acuzaţiile aduse de procuror. Sentinţa de condamnare pe numele judecătorului a fost pronunţată de magistratul Ghenadie Mîţu, de la Judecătoria Soroca, după 24 de şedinţe de judecată şi la doi ani de la iniţierea dosarului penal pe numele său. Valeriu Ghedreuţan nu s-a prezentat însă la ultima şedinţă. Procurorul Victor Muntean, cel care a reprezentat acuzarea de stat în acest dosar, a declarat pentru ZdG că sentinţa va putea fi pusă în aplicare „după expirarea tuturor căilor de atac”.

  Procurorul a precizat că a solicitat instanţei o pedeapsă de 10 ani de puşcărie. Ghedreuţan a fost cercetat în libertate în acest dosar şi va rămâne liber dacă instanţele ierarhic superioare nu vor menţine sentinţa Judecătoriei Soroca. Valeriu Ghedreuţan este judecător din anul 2000. El a fost suspendat din funcţie de către Consiliul Superior al Magistraturii în aprilie 2016 până la rămânerea definitivă a hotărârii în cauza penală deschisă pe numele său.

  Un fost judecător, achitat, cu sentinţă nepublicată

  Valeriu Ghedreuţan este unul din cei 40 de magistraţi care, în perioada 2009-2017, au fost vizaţi în dosare penale. Unele dintre aceste dosare s-au finalizat cu ordonanţe de neîncepere a urmăririi penale, altele, cu achitarea inculpaţilor, iar unele dosare încă se examinează în instanţe de mai mulţi ani, fără a fi pronunţate sentinţe. După ce Gheorghe Popa, primul judecător prins cu mită în ultimul deceniu, a fost achitat şi restabilit în funcţie în vara anului 2017, la sfârşitul anului 2017, Dorin Coval, magistrat la Judecătoria Căuşeni, a fost achitat de Judecătoria Chişinău, într-un dosar similar.

  Deşi, recent, procurorii au anunţat că au reuşit condamnarea la închisoare a lui Valeriu Ghedreuţan, aceştia au evitat să anunţe public despre achitarea fostului judecător al Judecătoriei Orhei, Vasile Negruţă, cercetat penal încă din 2015 pentru emiterea cu bună ştiinţă a unei hotărâri ilegale. Pe site-ul Judecătoriei Criuleni, unde a fost examinat dosarul, lipsesc referinţele la acest dosar, angajaţii Cancelariei anunţându-ne că nu cunosc motivele din care sentinţa nu a fost făcută publică. Verbal, aceştia ne-au anunţat că Negruţă, care şi-a dat demisia din sistemul judecătoresc în decembrie 2016, pe când dosarul său era în examinare, a fost achitat. Victor Muntean, procurorul care a gestionat dosarul lui Negruţă, a confirmat faptul că fostul magistrat a fost achitat, sentinţa fiind atacată de procurori la Curtea de Apel Chişinău.

  UPDATE: Pe site-ul judecătoriei Criuleni a apărut sentința motivată din dosarul lui Vasile Negruța. 

  Fără sentinţă în dosarul judecătorului urmărit penal după un articol din ZdG

  Dosarul lui Ion Cazacu, fostul preşedinte al Judecătoriei Glodeni, reţinut în flagrant cu 10 mii de lei în aprilie 2014, se examinează încă la Curtea de Apel Chişinău, după ce a fost trimis la rejudecare de către CSJ. Prima instanţă l-a achitat pe magistrat. Dosarul lui Veaceslav Panfilii, magistrat la Judecătoria Anenii Noi, prins în flagrant în aprilie 2015, în momentul primirii ultimei tranşe, de 400 de euro, mită, din 1000 de euro pe care i-ar fi estorcat, este examinat de aproape 3 ani la Judecătoria Chişinău. Următoarele şedinţe pe dosar sunt programate la începutul lunii februarie 2018. Fără sentinţe sunt şi cei 14 foşti sau actuali judecători, învinuiţi pentru complicitate la spălarea banilor în proporţii deosebit de mari şi pronunţarea cu bună ştiinţă a unor hotărâri contrare legii, soldate cu urmări grave. Prin hotărârile lor, prin intermediul instanţelor de judecată din R. Moldova, au fost spălaţi aproximativ 20 de miliarde USD.

  Fără o sentinţă este şi dosarul lui Serghei Ciobanu, fost judecător al Judecătoriei Militare, cercetat penal după un articol din ZdG în care se menţiona că a revizuit o sentinţă pe numele colonelului Ivan Grosu, emisă acum 16 ani, şi a hotărât încetarea procesului penal în privinţa acestuia. Următoarea şedinţă din dosarul lui Ciobanu, demis din sistem în septembrie 2017, e programată pentru mijloc de februarie 2018.

  În ultimii 10 ani, în R. Moldova, un singur judecător a fost condamnat la închisoare cu executare printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă. Se întâmpla pe 26 iunie 2014, când Elena Roibu, pe atunci magistrată la Judecătoria Criuleni, şi avocata Tatiana Mostovoi-Filimancov erau condamnate la opt şi, respectiv, şapte ani şi jumătate de închisoare cu executare. De la condamnare, au trecut aproape patru ani, fără ca avocata şi judecătoarea să fie găsite, deşi organele de drept au anunţat în nenumărate rânduri că le-ar căuta. Sentinţa emisă pe numele celor două de prima instanţă a fost menţinută de CA Chişinău şi CSJ, între timp, Roibu fiind demisă din funcţie.

  Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. “Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Vicepreședintele CEC oferă detalii despre neregulile depistate în cazul lui Tauber: „Sunt declarațiile companiilor care au asigurat livrarea produselor alimentare pentru voluntarii aduși din diferite raioane ale țării”

  Pavel Postica, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), a oferit mai multe detalii luni seara, 6 decembrie, despre neregulile depistate în cazul Marinei Tauber, candidata Partidului „ȘOR” pentru fun…
  Vicepreședintele CEC oferă detalii despre neregulile depistate în cazul lui Tauber: „Sunt declarațiile companiilor care au asigurat livrarea produselor alimentare pentru voluntarii aduși din diferite raioane ale țării”

  DOC/ Autoritățile municipale anunță o nouă licitație funciară cu strigare privind vânzarea-cumpărarea terenurilor din intravilanul municipiului Chișinău

  Primăria municipiului Chișinău anunță că miercuri, 22 decembrie, va avea loc licitația funciară cu strigare privind vânzarea-cumpărarea terenurilor din intravilanul municipiului Chișinău. Concursul se va desfă…
  DOC/ Autoritățile municipale anunță o nouă licitație funciară cu strigare privind vânzarea-cumpărarea terenurilor din intravilanul municipiului Chișinău

  DOC/ Edificarea construcțiilor capitale în spațiile verzi ale localităților urbane și rurale ar putea fi interzisă

  Edificarea construcțiilor capitale în spațiile verzi ale localităților urbane și rurale ar putea fi interzisă. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat luni, 6 decembrie, de către deputații din Parlament…
  DOC/ Edificarea construcțiilor capitale în spațiile verzi ale localităților urbane și rurale ar putea fi interzisă