Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Declarație comună a ambasadorilor…

DOC Declarație comună a ambasadorilor statelor membre ale UE în R. Moldova: Respingem atacurile PSRM și ale deputatului fugar Șor la adresa lui Michalko

Colaj ZdG

Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene (UE) în R. Moldova au emis o declarație comună în care resping atacurile publice formulate de Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) și de deputatul fugar Ilan Șor asupra ambasadorului Peter Michalko și a altor ambasadori.

În declarația semnată de 23 de oficiali se precizează că ambasadorii UE și ai statelor membre ale UE observă evoluțiile interne, concentrându-se pe compatibilitatea legilor și practicilor interne cu angajamentele internaționale ale R. Moldova, inclusiv cele față de UE, în conformitate cu mandatele lor și în respect deplin față de independența și suveranitatea R. Moldova.

„UE și statele sale membre promovează în mod constant o bună cooperare cu R. Moldova și își demonstrează sprijinul, inclusiv printr-un număr mare de proiecte care oferă beneficii tangibile tuturor oamenilor din țară”, se arată în declarație.

Semnatarii sunt ambasadori ai: Uniunii Europene, Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Olanda, Polonia, România, Republica Slovacă, Spania, Suedia.

Într-un comunicat remis la 23 februarie, PSRM l-a îndemnat pe ambasadorul UE la Chișinău Peter Michalko să respecte suveranitatea și independența R. Moldova. Socialiștii și-au exprimat nedumerirea „în legătură cu declarațiile frecvente și scandaloase ale unui număr de ambasadori acreditați în R. Moldova”.

Reacția PSRM a venit după ce ambasadorul „și-a permis să facă comentarii dure” cu privire la Consiliul Audiovizualului din Moldova.

Socialiștii au criticat și declarațiile oficialului cum că legile dubioase” adopta de Parlament „au aruncat țara înapoi”. Oficialul făcea trimitere la acele legi votate de Parlament în ședința nocturnă din 16 decembrie 2020, unde deputații PSRM, trasnfugii din „Pentru Moldova”, și Partidul Șor au aprobat pe bandă rulantă mai multe proiecte de legi, printre care cea cu privire la statul limbii ruse, lege pe care Curtea Constituțională a declarat-o neconstituțional.