DOC/ Conturile bancare ale „Bass Systems”, care figurează în dosarul lui Plahotniuc, scoase de sub sechestru. Ce spun reprezentanții Procuraturii Anticorupție – Ziarul de Gardă
 • DOC/ Conturile bancare ale „Bass Systems”, care figurează în dosarul lui Plahotniuc, scoase de sub sechestru. Ce spun reprezentanții Procuraturii Anticorupție

  DOC/ Conturile bancare ale „Bass Systems”, care figurează în dosarul lui Plahotniuc, scoase de sub sechestru. Ce spun reprezentanții Procuraturii Anticorupție
  20 octombrie 2020 | 12:36

  Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a decis scoaterea de sub sechestru a mijloacelor financiare deținute în conturile bancare deschise la BC „Victoriabank” SA de SRL „Bass Systems” (în prezent, „S&T IT Services”), despre care procurorii afirmau în luna octombrie 2019 că avea legături cu ex-liderul PDM, Vladimir Plahotniuc. Decizia a fost luată la mijlocul lunii august curent, în cauza depusă împotriva Procuraturii Anticorupție (PA), cu privire la ridicarea sechestrului aplicat asupra mijloacelor bănești în noiembrie 2019. PA a contestat hotărârea la Curtea de Apel Chișinău, însă, instanța nu a dat curs cererii, întrucât ar fi lipsit motivarea hotărârii. La moment, procurorul de caz pregătește depunerea apelului motivat, insistând pe menținerea sechestrului.

  Conform încheierii judecătorești din 11 august curent, a fost admisă cererea de chemare în judecată depusă de SRL „S&T IT Services” împotriva Procuraturii Anticorupție cu privire la ridicarea sechestrului aplicat asupra mijloacelor bănești, la 30 octombrie 2019.

  Totodată, s-a decis ridicarea sechestrului aplicat asupra mijloacelor financiare deținute de SRL „S&T IT Services”, în conturile bancare deschise la BC „Victoriabank” SA în sumă de 226,327 lei, 123.909 dolari americani și 311.557 euro, aplicat prin încheierea Judecătoriei Chișinău (sediul Ciocana) din 6 noiembrie 2019 și mandatul judecătoresc din 6 noiembrie 2019.

  „Analizând circumstanțele cauzei, prin prisma normelor de drept citate, instanța de judecată conchide asupra temeiniciei cerințelor SRL „S&T IT Services”. Or, SRL „S&T IT Services” nu are un statut în cadrul cauzei penale nr.*7, astfel, sechestrul aplicat asupra mijloacelor bănești deținute pe conturile bancare în BC „Victoriabank” SA duce la încălcarea drepturilor acesteia”, se arată în hotărâre.

  De menționat că, potrivit extrasului din Registrul de stat al persoanelor juridice SRL „Bass Systems” și-a schimbat denumirea în SRL „S&T IT Services” la 28 februarie 2020.

  Hotărârea a fost atacată la Curtea de Apel Chişinău, însă, instanța nu a dat curs cererii, întrucât ar fi lipsit încheierea motivată a hotărârii Judecătoriei Chișinău, sediul Centru.

  Contactat de Ziarul de Gardă, procuror-șef interimar la Procuratura Anticorupție, Serghei Gavajuc, ne-a declarat că la moment procurorul de caz, Alexandru Cernei, pregătește motivarea apelului, după obținerea încheierii redactate a hotărârii Judecătoriei Chișinău din 11 august.

  „Ei (reprezentanții „S&T IT Services” – n.r. ) au mers în ordinea procedurii penale și recursurile lor au fost respinse. Acum au încercat să meargă în ordinea procedurii civile. În luna august, Judecătoria a dispus ridicarea sechestrului, dar noi am contestat cu apel. Deoarece Judecătoria nu a expediat încheierea motivată, noi am solicitat-o de la instanță, dar cu părere de rău ea a ajuns mult prea târziu și instanța a solicitat să înlăturăm omisiunile și să depunem apel motivat. La moment, procurorul de caz pregătește motivarea apelului, ne-a comunicat Serghei Gavajuc.

  Procurorul-șef interimar a reiterat că instituția își menține poziția sa cu privire la necesitatea menținerii sechestrului aplicat asupra mijloacelor financiare deținute de „S&T IT Services”, în conturile bancare deschise la BC „Victoriabank” SA.

  Amintim că, la 30 octombrie 2019, la 2 zile de la anunțarea lui Vladimir Plahotniuc în căutare internațională și interstatală, Procuratura Anticorupție anunța că a aplicat sechestru pe capitalul social al câtorva companii afiliate lui Plahotniuc, în dosarul penal pentru spălare de bani: „Bass Systems”, a cărei valoare constituia 2,95 milioane de lei la acel moment, „BB-Dializa” și „GMG Production”.

  La 17 februarie 2020, prin ordonanța procurorului de caz, Alexandru Cernei, a fost scos sechestrul aplicat pe capitalul statutar și pe unele conturi operaționale ale SRL „Bass Systems”. Mai exact, procurorul a dispus scoaterea de sub sechestru a cotei-părți de 100% din capitalul social al SRL „Bass Systems”, a cărei valoare constituie 2.950.000 lei, scoaterea de sub sechestru a mijloacelor bănești deținute de companie pe conturile bancare în BC „Mobiasbanca – OTP Group” SA în sumă de 123 587, 92 lei și în BC „Moldinconbank” SA în sumă de de 411 473, 36 lei, 200 euro și 1 077, 70 dolari.

  Printr-o ordonanță din 4 mai 2020, procurorul Cernei a respins, însă, cererea administratorului SRL „S&T IT Services” (anterior SRL „Bass Systems”), Popescu Onisim, privind scoaterea de sub sechestru a mijloacelor bănești deținute în conturile bancare la BC „Victoriabank” SA, ca fiind neîntemeiată.

  Compania Bass-Systems, preluată de un grup austriac în august 2019

  51% din capitalul statutar al companiei „Bass-Systems” a fost vândut încă în luna august 2019. Cota parte a fost preluată de compania austriacă  „S&T AG”, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii și soluții IT în Europa Centrală și de Est. Valoarea tranzacției a fost de 5,74 milioane de euro. Celelalte 49% din capitalul companiei aparține, oficial, cetățeanului român, Onisim Popescu, care este și administratorul oficial al companiei.

  În luna august 2019, „Bass-Systems” SRL avea un capital social oficial de 2,95 milioane lei deţinut de „Assentis Holdings” Limited din Cipru cu 72% și Onisim Popescu. Acum, Popescu deține 49% din companie. Tranzacția a avut loc la două luni după ce ex-liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, a părăsit R. Moldova.

  Ulterior, la 30 luna octombrie 2019, Procuratura Anticorupție a anunţat că a aplicat sechestru pe bunuri și conturi bancare, totul, în valoare de 55,4 milioane de lei, în cadrul dosarelor pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari, în care este vizat Vladimir Plahotniuc.

  Deși, oficial, numele lui Vladimir Plahotniuc nu figurează în niciun registru de activitate ale celor trei companii, șeful Procuraturii Anticorupție (PA) din acea perioadă, Viorel Morari, spunea că autoritațile din Republica Moldova au primit informații de la autoritațile străine care demonstrează legătura dintre cele trei firme și Vladimir Plahotniuc.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Peste 95 de organizații, membre ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic cer explicații publice de la Avocata Poporului privind „statutul în cadrul instituției a cetățeanului Dumitru Godorog”

  Organizațiile membre ale Platformei Naționale din R. Moldova a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic se arată „extrem de îngrijorate de situația descrisă de unele surse media privind încălcările…
  Peste 95 de organizații, membre ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic cer explicații publice de la Avocata Poporului privind „statutul în cadrul instituției a cetățeanului Dumitru Godorog”

  Ministra Afacerilor Interne efectuează o vizită de lucru la Geneva, unde va participa la cea de-a 112-a sesiune a Consiliului Organizației Internaționale pentru Migrație

  Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, efectuează, în perioada 30 noiembrie – 2 decembrie curent, o vizită de lucru la Geneva, unde va participa la cea de-a 112-a sesiune a Consiliului Organizației Int…
  Ministra Afacerilor Interne efectuează o vizită de lucru la Geneva, unde va participa la cea de-a 112-a sesiune a Consiliului Organizației Internaționale pentru Migrație

  17 medici și paramedici SMURD din R. Moldova care au fost delegați pentru a acorda suport sistemului medical din România în lupta cu COVID-19 au primit Crucea „Pentru Merit” clasa II

  17 medici și paramedici ai Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) din R. Moldova, care au fost delegați pentru a acorda suport sistemului medical din România în lupta cu…
  17 medici și paramedici SMURD din R. Moldova care au fost delegați pentru a acorda suport sistemului medical din România în lupta cu COVID-19 au primit Crucea „Pentru Merit” clasa II