Principală  —  IMPORTANTE   —   Cum a ajuns apropiatul lui…

Cum a ajuns apropiatul lui Dodon în fotoliul de director al „Chișinău-Gaz”: „A fost numit în funcție grație abilităților sale profesioniste”

Socialistul Oleg Teterea și-a depus recent cererea de demisie din Parlament. Deputatul nu a comentat public motivul demisiei sale, însă colegii săi de partid au anunțat ulterior că Teterea renunță la mandatul de deputat în favoarea unei alte funcții, care nu este compatibilă cu cea de parlamentar. ZdG a apelat anterior mai mulți colegi de partid ai lui Teterea, însă aceștia ne-au spus că nu știu cu ce funcție nouă s-a ales colegul lor.

Abia mai târziu s-a aflat că deputatul Oleg Teterea a fost numit director la „Chișinău-Gaz”, numire care nu a fost însă anunțată public. Astfel, pentru că reprezentanții „Chișinău Gaz” au menționat că nu ne pot oferi detalii decât după 18 mai, atunci când serviciul de presă va reveni la muncă, ZdG a cerut explicații în acest sens de la „Moldovagaz”.

Alexandr Barbov, specialist în relații publice al „Moldovagaz” ne-a comunicat că Oleg Teterea ocupă fotoliul de director al „Chișinău-Gaz” încă din 17 aprilie, chiar dacă acest lucru nu a fost anunțat public.

În încercarea de a stabili de ce anume Oleg Teterea a fost numit în funcția respectivă, am solicitat să ni se comunice și la propunerea cui a ajuns deputatul socialist în fotoliul de director al „Chișinău-Gaz”.

„Nu e vorba de careva propuneri sau presiuni din partea cuiva, mai ales aferente politic. Dl Teterea a fost numit în funcție grație abilităților sale profesioniste, care nu țin de fostul său statut de deputat”, susține Alexandr Barbov.

Întrebat care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un candidat la funcția de șef al „Chișinău-Gaz”, specialistul în relații publice de la „Moldovagaz” ne-a spus că acesta trebuie „să aibă înțelepciunea, experiența și pregătirea necesară”. Cât ține de studiile necesare pentru această poziție, ni s-a comunicat că e nevoie de studii „superioare din domeniul economic sau MBA”, iar în aceste condiții Oleg Teterea ar fi eligibil pentru funcția dată.

Odată cu schimbarea fotoliului de deputat pe cel de șef al „Chișinău-Gaz”, urmează să se schimbe și remunerarea lui Oleg Teterea. Am cerut o precizare cu referire la salariul pe care urmează să îl ridice deputatul, doar că cei de la „Moldovagaz” ne-au spus că răspunsul la această întrebare ține de domeniul datelor personale și confidențialității corporative. Prin urmare, „nu este admisibilă și chiar legală divulgarea acestora fără acordul personal al persoanei vizate”.

Precizăm că fostul director al „Chișinău-Gaz”, Ruslan Garbalî, care a demisionat din funcție în toamna anului trecut, a declarat pentru 2019 un salariu de circa 340 de mii de lei.

Ziarul de Gardă a scris anterior despre Oleg Teterea în investigația „Toți oamenii președintelui”. Oleg Teterea este unul dintre cei mai vechi și devotați prieteni și cumetri ai președintelui Dodon.

Lilian Filipov, Oleg Teterea, Igor Dodon și Petru Corduneanu

Oleg Teterea a fost unul dintre proprietarii firmei „Hunter Elit Club”. Aceasta a reușit să arendeze, în iunie 2008, pe când Igor Dodon, cunoscut pasionat de vânătoare, era ministru al Economiei, şi la doar trei luni de la fondare, 168,7 ha de pădure în Călăraşi, Ocolul Silvic Bravicea, cu taxe anuale de doar 315 lei pentru un hectar. În 2013, CSJ a dispus, definitiv, rezilierea contractului de arendă dintre „Moldsilva” şi SRL „Hunter Elit Club”.

Pe lângă legăturile cu „Hunter Elit Club”, Oleg Teterea deține, oficial, 90% din compania „Tedar Investment”, care avea, până în septembrie 2019, denumirea de „Tedar-Auto” și se ocupa cu reparația mașinilor. 

Partenerul deputatului Oleg Teterea în această afacere este sora soției sale, Alla Darovannaia. Larisa Teterea, soția lui Oleg Teterea, este, de mai mulți ani, contabilă-șefă adjunctă la Victoriabank. Ala Darovannaia, sora sa, respectiv, cumnata lui Oleg Teterea, a devenit deputată pe listele PSRM în urma alegerilor parlamentare din februarie 2019.

Familia deputatului Teterea trăiește la câția metri distanță de casa la sol a familiei președintelui Dodon. Soții Oleg și Larisa Teterea locuiesc într-un apartament cu cinci camere și o suprafață de 165 m.p., amplasat la etajul 10. Aceștia au investit în apartament încă din luna aprilie 2006, iar în 2014 l-au înregistrat pe numele lor la Cadastru.