Principală  —  IMPORTANTE   —   CEC va propune Curții Constituționale…

CEC va propune Curții Constituționale să valideze mandatul de deputat al candidatului supleant, Gheorghe Cojoc, de pe lista PAS

Sursa foto: ZdG

Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) au luat act marți, 21 martie, de vacanța unui mandat de deputat în Parlamentul R. Moldova atribuit Partidului Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”.

Astfel, Comisia va propune Curții Constituționale (CC) să valideze mandatul de deputat al candidatului supleant, Gheorghe Cojoc, de pe lista aceluiași partid.

Gheorghe Cojoc

Gheorghe Cojoc este președinte al Organizației Teritoriale PAS din Basarabeasca. În perioada 1999 – 2013, el a activat în calitate de specialist principal în Consiliul Județean Lăpușna, secretar al raionului Basarabeasca.

În urmă cu cinci zile, Parlamentul a luat act de cererea de demisie depusă de către deputatul din Fracțiunea PAS Artur Mija. Totodată, a fost declarat vacant un mandat de deputat care aparține Partidului Politic PAS.

Artur Mija și-a depus cererea de demisie pe 2 martie, după ce a fost numit în funcția de secretar general al Guvernului.

Tot în ședința de astăzi, CEC a confirmat în funcție persoanele responsabile de finanțe (trezorieri) ai cinci partide politice din R. Moldova: „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Partidul Acasă Construim Europa „Pace”, Partidul „Patrioții Moldovei”, „Partidul Popular European din Moldova” și „Partidul Legii și Dreptății”.

Potrivit legislației în vigoare, trezorierul este confirmat în funcție prin hotărârea CEC cu condiția prezentării de către partidul politic a actelor ce atestă studii în domeniile economice sau contabile specializate și nu deține funcția de demnitate publică.

De asemenea, CEC a acreditat șase observatori internaționali din partea Ambasadei Ucrainei în R. Moldova pentru monitorizarea alegerilor Guvernatorului (Bașcanului) al UTA Găgăuzia și a alegerilor parțiale pentru Adunarea Populară a UTA Găgăuzia din 30 aprilie 2023.