Principală  —  IMPORTANTE   —   Ce spune Guvernul despre inițiativa…

Ce spune Guvernul despre inițiativa deputaților ACUM de a abroga Legea cetățeniei prin investiție

Imagine-simbol

În aprilie 2019, deputații ACUM au înregistrat în Parlament un proiect de lege în vederea abrogării „Legii cetățeniei prin investiție”. Deși proiectul a fost votat în iunie în primă lectură de deputații ACUM și PSRM, Guvernul menționează în avizul său că nu poate promova acest proiect de lege până nu va fi efectuată o analiză „amplă și minuțioasă a impactului, avantajelor și dezavantajelor economice, dar și a riscurilor pentru stat ale inițiativei”.

Deputații ACUM au prezentat în nota informativă la proiect că „Legea cetățeniei prin investiție” poate avea consecințe dezastruoase pentru securitatea R. Moldova, implicit pentru siguranța cetățenilor săi. În opinia deputaților, implementarea acestei legi poate conduce la aceea că de cetățenia R. Moldova ar putea beneficia persoane cu trecut dubios din alte state.

În avizul său, Guvernul menționează însă că nu se poate expune pe marginea „îngrijorărilor” expuse de deputați cu referire la posibilele riscuri ca de cetățenie să beneficieze persoane cu reputație economică și financiară dubioasă sau care ar prezenta riscuri în privința ordinii și securității publice.

Totodată, Guvernul mai subliniază că la 31 iulie 2019, în scopul efectuării unei analize, a fost instituit un moratoriu asupra recepționării cererilor noi privind dobândirea cetățeniei R. Moldova prin investiții. În această perioadă, Guvernul nu a realizat însă o analiză a proiectului. Astfel, în aceste circumstanțe, Guvernul declară că, la momentul actual, „consideră judicioasă amânarea procesului de promovare a proiectului de lege până la efectuarea unei analize ample și minuțioase a impactului”.

Compania Henley & Partners, membră a consorțiului câștigător care se ocupă de implementarea acestuia, precizează, într-un comunicat de presă, că, de la debutul programului privind dobândirea cetățeniei prin investiție, opt persoane au primit cetățenia Republicii Moldova, care au adus la bugetul de stat 545.000 de euro. În prezent sunt procesate dosarele a altor 34 de candidați.

Citiți și: Legea cetăţeniei prin investiţie: șansă unică pentru R. Moldova VS riscuri majore pentru siguranţa şi securitatea statului

Pe 16 decembrie 2016, Parlamentul R. Moldova a votat în lectură finală un şir de modificări la „Legea cetăţeniei”, care făceau posibilă, în premieră pentru ţara noastră, acordarea cetăţeniei R. Moldova pentru investitorii străini.

În timp ce autorităţile prezentau programul drept „o şansă unică” prin care vor fi atrase investiţii de 1,3 miliarde de euro în următorii 5 ani, experţii anticorupţie, dar şi deputaţi din opoziţie, atenţionau că oferirea cetăţeniei unor investitori străini comportă riscuri majore pentru securitatea statului şi ar putea afecta regimul liberalizat de vize cu UE, de care beneficiază R. Moldova în prezent.

Printre cele mai contestate modificări, introduse pe ultima sută de metri prin amendamente propuse de deputatul democrat Eugeniu Nichiforciuc, se numără faptul că numele „cetăţenilor-investitori” nu vor fi publicate în Monitorul Oficial, aşa cum se întâmplă în cazul celorlalte categorii de cetăţeni noi şi că aceştia vor fi exceptaţi de obligativitatea cunoaşterii Constituţiei şi limbii de stat, prevedere care, anterior, se referea doar la pensionarii pentru limita de vârstă şi la persoanele cu grad de dizabilitate.