Principală  —  IMPORTANTE   —   Avocata Poporului, Natalia Moloșag anunță…

Avocata Poporului, Natalia Moloșag anunță că a solicitat anularea cererii de demisie depusă anterior în Parlament

Sursa foto privesc.eu

Avocata Poporului, Natalia Moloșag anunță că a solicitat joi, 9 decembrie, anularea cererii de demisie, depusă anterior în Parlamentul R. Moldova.

„Decizia de a solicita anularea cererii de demisie a fost luată urmare a constatărilor controlului general asupra patrimoniului Oficiului Avocatului Poporului, desfășurat în cadrul instituției în perioada 11 octombrie – 08 decembrie curent de comisia de inventariere”.

Un alt motiv care a determinat-o pe Avocata Poporului să solicite anularea cererii de demisie „îl constituie intenția de a nu periclita activitatea Oficiului Avocatului Poporului și de a asigura continuitatea activității instituției, precum și dorința de a asigura desfășurarea corectă, la timp a proceselor în derulare din activitatea OAP, în special în perioada de sfârșit a anului de gestiune”.

Avocata Poporului, Natalia Moloșag susține că în perioada imediat următoare cererii demisie „a depus eforturi pentru a soluționa criza instituțională din Oficiul Avocatului Poporului și a avut un dialog deschis și eficient cu echipa OAP”.

Natalia Moloșag asigură că este dispusă să ducă la bun sfârșit controlul intern managerial, în baza Ordinului nr. 189 al Ministerului Finanțelor din 05.11.2015, a Legii cu privire la Avocatul Poporului (Ombudsmanul) și a Legii pentru aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Oficiului Avocatului Poporului.

Avocata Poporului consideră că instituția națională pentru protecția drepturilor omului trebuie să activeze, să monitorizeze respectarea drepturilor și libertăților omului în R. Moldova „indiferent de orice impedimente”.

Natalia Moloșag a declarat miercuri, 1 decembrie, în cadrul unui briefing de presă, că își va depune demisia din funcția de Avocată a Poporului după ce sa va finaliza un control de verificare pe care l-a inițiat în cadrul instituției odată cu preluarea mandatului.

Ulterior, pe 2 decembrie „în legătură cu informațiile apărute în spațiul mediatic și pentru a nu aduce denigrare imaginii instituției naționale de protecție a drepturilor omului”, Avocata Poporului, Natalia Moloșag a anunțat că a depus cerere de demisie în Parlament.

ZdG a scris că Natalia Moloșag, Avocata Poporului, a fost surprinsă de mai multe ori, în spațiul public, inclusiv la evenimente organizate de către Oficiul Avocatului Poporului, alături de Dumitru Godorog, un cetățean pe care anterior l-a apărat în instanța de judecată și care a fost condamnat pentru proxenetism în anul 2017 la 4 ani închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, pe o perioadă de probațiune de 3 ani.

Natalia Moloșag, a anunțat că, începând cu 2018, i-a oferit lui Dumitru Godorog, un cetățean pe care anterior l-a apărat în instanța de judecată și care a fost condamnat pentru proxenetism în anul 2017, o funcție în cadrul Cabinetului Avocatului Natalia Moloșag pentru a-l ajuta pe clientul său să se reîncadreze în societate. Odată cu numirea în funcția de Avocată a Poporului, Moloșag susține că i-a propus lui Godorog să continue colaborarea, oferindu-i consiliere și oferindu-i, temporar, un post de muncă. Astfel argumentează Natalia Moloșag apariția lui Dumitru Godorog la evenimentele organizate de Oficiul Avocatului Poporului.

În septembrie curent, Natalia Moloșag a fost numită de Parlament în funcția de Avocat al Poporului pentru drepturile omului, pe un termen de 7 ani. ZdG a scris anterior că Natalia Moloșag este de profesie avocată. În 2015, aceasta a fost aleasă în funcția de Decan al Baroului Chișinău. Atunci, pentru ea au votat 283 de avocați. Ulterior, la 22 decembrie 2015, Adunarea Generală Extraordinară a Baroului Chişinău a revocat-o din funcție pe Natalia Moloșag, decanul Baroului Chișinău. În 2020, Natalia Moloșag a reprezentat în instanță interesele Maiei Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) de atunci la prezidențiale și actuala președintă a R. Moldova. Detalii aici