Principală  —  IMPORTANTE   —   Ambasada SUA în Ucraina îndeamnă…

Ambasada SUA în Ucraina îndeamnă cetățenii americani să evite Ucraina din cauza tensiunilor cu Rusia și a virusului COVID-19. Expert: „Orice conflict în Ucraina, după modelul anului 2014, poate avea consecințe directe asupra R. Moldova”

Foto: Profimedia Images

Ambasada SUA în Ucraina îndeamnă cetățenii americani să evite Ucraina din cauza tensiunilor cu Rusia și a riscului epidemiologic sporit de transmitere a COVID-19. Analistul politic Ion Tăbârță consideră că orice izbucnire a unui conflict în Ucraina, după modelul anului 2014, poate avea consecințe directe asupra R. Moldova.

Reprezentanții misiunii diplomatice îndeamnă cetățenii americani să evite orașele Donețk și Luhansk, precum și peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Moscova în 2014, motivând că există o prezență militară extinsă a trupelor ruse în aceste regiuni.

„Cetăţenii americani ar trebui să fie conştienţi de rapoartele conform cărora Rusia plănuieşte o acţiune militară semnificativă împotriva Ucrainei. De asemenea, cetățenilor americani li se reamintește că condițiile de securitate, în special de-a lungul granițelor Ucrainei, în Crimeea ocupată de Rusia și în estul Ucrainei controlate de Rusia, sunt imprevizibile și se pot deteriora fără preaviz (…). Cetățenii americani care aleg să călătorească în Ucraina ar trebui să fie conștienți de faptul că acțiunile militare rusești, oriunde în Ucraina, ar avea un impact grav asupra capacității Ambasadei SUA de a furniza servicii consulare, inclusiv asistență cetățenilor americani pentru părăsirea Ucrainei”, se arată într-o notă informativă a misiunii diplomatice.

Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Moscova în 2014

Potrivit Ambasadei SUA în Ucraina, trupele ruse continuă să abuzeze și să închidă în mod arbitrar străinii și populația locală, în special persoane care se declară împotriva ocupării peninsulei de către Rusia. Astfel, Guvernul SUA interzice angajaților săi să călătorească în Crimeea, din motiv că ar fi dificil de oferit servicii de urgență cetățenilor americani din Crimeea.

Donețk și Luhansk

Guvernul SUA îndeamnă cetățenii americani să nu călătorească în părțile de est ale orașelor Donețk și Luhansk și regiunile adiacente, din motiv că ar limita capacitatea de a furniza servicii de urgență cetățenilor americani din aceste regiuni.

Analistul politic Ion Tăbârță consideră că orice izbucnire a unui conflict în Ucraina, după modelul anului 2014, poate avea consecințe directe asupra R. Moldova.

Ion Tabârță

„În anul 2014, la noi au existat anumite tentative de resuscita din nou problema separatistă, însă nu atât problema separatistă în stânga Nistrului, cât și în UTA Găgăuzia, în sudul R. Moldova. Ne aducem aminte despre un referendum nerecunoscut de către autoritățile noastre, care a fost organizat abuziv de către autonomia găgăuză, însă atunci autoritățile ruse erau în altă parte, în altă regiune a Ucrainei. Și nu au ajuns spre binele nostru și spre zona regiunii Odessa și mai aproape de gurile Dunării. Acum, orice declanșare a unui nou conflict în Ucraina este clar că va avea drept scop din partea Federației Ruse să rupă noi teritorii de la Ucraina și să le ia sub controlul său, iar, la rândul său, această rupere de teritorii poate avea loc doar extinzându-se spre vest, spre zona R. Moldova. În anul 2014, Rusia nu a reușit să facă conexiune directă între Crimeea și regiunile separatiste din estul Ucrainei (…). O nouă provocare poate să însemne chiar o intervenție directă în regiunea Odessa și atunci poate ar putea fi reactivat regimul separatist nord-transnistrean în scopurile geopolitice ale Federației Ruse”, a spus expertul pentru ZdG.

Întrebat de reportera ZdG dacă autoritățile din R. Moldova ar trebui să urmeze exemplul Ambasadei SUA și să emită, la rândul lor, o notă informativă prin care să restricționeze accesul moldovenilor în Ucraina, expertul a declarat că legătura interumană dintre cetățenii moldoveni și cei din Ucraina este mult mai strânsă.

„Nu, aici lucrurile sunt mai complicate. Totuși să nu uităm că noi suntem vecini geografici ai Ucrainei. Legătura interumană între cetățenii noștri și cei din Ucraina este mult mai strânsă. Mulți dintre noi au conexiuni de rudenie directă cu cei din Ucraina. Cunosc situații concrete în care anumite persoane din R. Moldova au fost nevoiți să plece la părinți, la copii, în regiunile controlate de către separatiștii de acolo și au avut peripeții. Desigur, ar putea să vină un comunicat sau o adresare de genul ca să evităm anumite zone care pot fi supuse unui conflict, însă R. Moldova nu poate să vină cu un apel precum a venit SUA. Totuși, legătura interumană directă dintre SUA și Ucraina nu este atât de strânsă ca cea cu R. Moldova. Ceea ce mă miră este faptul că problema regională din Ucraina, care este acum problema securității nr. 1 în Europa, practic lipsește cu desăvârșire în discursul public din R. Moldova și în discursul politicienilor”, a spus Tabârță pentru ZdG.

Rusia continuă să mobilizeze trupe și tehnică militară la granița cu Ucraina, în ciuda asigurărilor pe care le dă că nu ar avea intenția unei invazii. CNN citează surse din serviciile de informații, potrivit cărora Moscova nu a încetinit deloc ritmul de desfășurare a efectivelor, deși are deja în apropierea frontierei peste 100.000 de militari, scrie Digi 24.

Rusia continuă să nege că s-ar pregăti de o invazie, dar Vladimir Putin a declarat că Rusia are dreptul de a-și apăra „securitatea” în fața unei potențiale extinderi a NATO spre est.