Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Cine conduce protestele declansate la…

Cine conduce protestele declansate la Chisinau?

La iniţiativa Asociatiei „Hyde Park” ieri seara la Chisinau mii de tineri s-au solidarizat in preajma Monumentului lui Ştefan cel Mare ca să aprindă câte o lumânare, in semn de protest faţă de rezultatele alegerilor parlamentare din ajun, trucare de către partidul comunistilor.

Ziua de 6 Aprilie a fost anunţată „Zi de doliu” pentru R. Moldova. Manifestarea a continuat cu un marş de protest până la sediul Preşedinţiei, după care mulţimea a revenit in Piaţa Marii Adunări Naţionale, scandând: „Libertate”, „Dreptate”, „Ne-aţi furat viitorul”, „Jos comunistii”. A doua zi dimineaţa, după cum fusese anunţat din ajun, protestele au foat reluate cu începere de la 10.00. Mai întâi în Piaţa Marii Adunări Naţionale, după care s-a trecut în scuarul Preşedinţiei şi al Parlamentului. Numărul protestatarilor a fost cu mult mai mare, dar si componenta nu mai era cea din ajun. S-au implicat şi elevi de licee, dar şi lume trecută de vârsta tinereţii. Manifestarea a intrat in foarte scurt timp intr-o altercaţie cu forţele de ordine care apărau intrarea in clădirea Preşedinţiei. Au fost puse in aplicare „sacoşele cu ouă”, iar ulterior şi cele cu pietre, aduse de „cineva”, care aveau grijă ca tinerii să poată „acţiona”. Iniţiatorii „ofensivelor” erau barbaţi trecuţi de 30 de ani, „în civil” şi cu „atribuţii” de organizatori. „Hyde Park” nu a mai fost văzut în faţa Preşedinţiei şi a Parlamentului decât doar cu filmările. Mişcarea a intrat sub controlul forţelor de securitate. Şi in foarte scurt timp a degenerat in acţiuni agresive. Poliţia şi clădirea Preşedinţiei a fost „bătută” cu pietre de granit, extrase din scările si pavajul de la intrare. După retragerea poliţiei, s-a pornit „bombardarea” cu pietre a sediului Preşedinţiei, care a fost devastat pe tot perimetrul faţadei şi lateralei. Atacatorii nu s-au lăsat influenţaţi nici de reprezentanţii presei şi nici de reprezentanţii societăţii civile. Nici partidele de opoziţie, care au incercat să readucă protestele la condiţia de acţiune pasnică şi pragmatică, nu au fost ascultaţi. Haosul a pus stăpânire pe mulţime şi aceasta s-a lăsat influenţată de „grupul de atac” care avea in prima linie vre-o 30-40 de inşi, încurajaţi de „băieţii cu misiune”.

Forţele din interiorul clădirilor, suspect de tot, au cedat presiunilor şi în jurul orei 13.30 atacatorii au pătruns in interiorul celor două sedii, a Preşedinţiei şi Parlamentului şi au dat foc, devastând tot ce le-a ieşit in cale: mobilier, tehnică, de birou, dosare etc. Deşi poliţia a fost anunţată asupra faptului că în mulţime stau provocatori şi că aceştia „cară ouă şi sacose cu pietre” demonstranţilor, aceasta nu a reacţionat decât zeflemitor.

Rămâne suspect şi faptul că, deşi ministrul de interne Papuc a coordonat acţiunile poliţiei de la faţa locului, MAI nu a intervenit, în raport cu alte situaţii de revoltă, decât cu un contingent simbolic de poliţişti, dovadă că lucrurile trebuiau lăsate să evoluieze in felul în care au evoluat.

Ce ar putea urma? Ori scenariul Moscovei, după rezultatele preliminare ale alegerilor, s-a schiimbat vizavi de „viitoarea guvernare”, ori Voronin a anticipat, prin această acţiune sporadică, declanşarea unor proteste organizate şi masive ale partidelor politice de opoziţie, care au anunţat deja că nu vor recunoaşte valabilitatea alegerilor. V. Voronin are acum toate motivele să decreteze starea excepţională în R. Moldova şi să-şi pună „treburile” la cale fără nici un fel de bătăi de cap din partea oponenţilor politici. Noaptea de azi, s-ar putea să schimbe mai multe lucruri, rămase deocamdată in derivă.