Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Drepturile Omului şi Democraţia în…

Drepturile Omului şi Democraţia în Lume, într-un raport al UE

Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene (UE) Comisar pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, a lansat, la Chişinău, un raport privind acţiunile UE, în perioada iulie 2008 – decembrie 2009, privind Drepturile Omului şi Democraţia în Lume.

La prezentarea raportului, oficialul UE a declarat:

„Drepturile omului, democraţia şi statul de drept sunt valorile care stau la baza politicii externe ale UE. Acestea reprezintă un fir de argint, care trece prin tot ceea ce facem.

Eu, personal, sunt pe deplin angajată în promovarea eficientă a drepturilor omului. Sunt interesată în rezultate, în obţinerea rezultatelor echitabile pentru persoanele care aspiră la UE pentru a proteja principiile sale fundamentale.

Este destul de dificil de măsurat rezultatele, în special când este vorba de drepturile omului, dar acest raport arată eforturile UE în acest sens. În ultimul deceniu, UE a obţinut un set de instrumente formidabile pentru a promova respectul pentru drepturile omului. Aştept cu nerăbdare ca aceste activităţi să fie preluate şi promovate prin intermediul Serviciului European pentru Acţiune Externă”.

Raportul a fost adoptat de către Consiliul pentru Afaceri Externe, care este prezidat de Catherine Ashton.

Raportul documentează o gamă largă de activităţi ale UE, promovate prin intermediul politicilor sale externe în domeniul drepturilor omului, de la cooperarea pentru dezvoltare la desfăşurarea operaţiunilor de securitate. Acesta acoperă aspecte tematice, precum şi acţiunile UE cu privire la situaţia drepturilor omului în diferite ţări.

În perioada de raportare au fost atinse următoarele rezultate:

  • Acordate peste 235 de milioane de euro pentru implementarea de proiecte, prin intermediul a 900 de ONG-uri, în cca 100 de ţări
  • Intensificat dialogul cu guvernele mai multor state, dedicat problemei drepturilor omului
  • Abordarea problemei protecţiei şi promovării drepturilor omului în cadrul ONU şi a altor forumuri
  • Implementarea strategiilor adoptate privind problemele cheie pentru UE
  • Adresarea numeroaselor apeluri către guvernele statelor străine privind protecţia şi respectarea drepturilor omului
  • Lansarea declaraţiilor publice frecvente în sprijinul respectării drepturilor omului la nivel mondial
  • Delegarea misiunilor de observatori pentru monitorizarea alegerilor din 16 ţări

Raportul în sine este o modalitate de a contribui la sporirea gradului de conştientizare a drepturilor omului.

De rând cu obiectivul de atragere a atenţiei publice asupra situaţiei dificile a unor persoane care încă trăiesc cu frica de represiuni, raportul îşi propune să îmbunătăţească înţelegerea activităţii UE în abordarea problemelor de nedreptate, încurajând cetăţenii să se simtă parte a acestei lucrări, precum şi rolul lor în asigurarea că toată lumea este capabilă să îşi exercite drepturile.

Raportul acoperă perioada de până la, şi în jurul intrării în vigoare a Tratatului de la Lisabona (decembrie 2009), care a inaugurat un nou cadru instituţional pentru UE. Ca un bilanţ al activităţii desfăşurate în conformitate cu acordurile anterioare, raportul oferă, de asemenea, o şansă de a privi înainte. Următoarea ediţie a raportului va fi prezentată în 2011 şi va oferi o imagine a primului an complet de activitate în cadrul noului sistem.