Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Delapidări la Curtea de Conturi

Delapidări la Curtea de Conturi

Un grup de ex-funcţionari ai Curţii de Conturi au sesizat Procuratura Generală şi preşedintele R. Moldova în legătură cu actele de neglijenţă admise de preşedinta Curţii de Conturi, Ala Popescu, în exercitarea obligaţiilor sale de serviciu în calitate de persoană cu înaltă funcţie de răspundere.

Semnatarii sesizării amintesc că Popescu deţine această înaltă funcţie începând cu anul 2004. La 12 noiembrie 2009 ea a prezentat în şedinţa plenară a Parlamentului raportul Curţii asupra administrării şi întrebuinţării surselor financiare publice şi a patrimoniului public. Prin acest raport, însă, conducerea Curţii de Conturi a utilizat în proporţii de 70% sută probe ale unui control de spălare a finanţelor publice în proporţii deosebit de mari, prin intermediul firmelor „fantome”, plăsmuite de mai marii clanului şi parţial depistate abia după 8 ani de guvernare comunistă. Pe parcursul anilor 2006, 2007 si 2008, Curtea de Conturi nu s-a implicat în stoparea acestor fraude, ba chiar acest fenomen a fost încurajat de preşedinta acestei instituţii publice.

Un exemplu ar fi eschivarea conducerii Curţii de Conturi de a include în Programul activităţii de control a Curţii de Conturi instituţii importante: Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, Departamentului Control Vamal etc. Acest lucru, potrivit semnatarilor, a şi favorizat procesul de stimulare a activităţii firmelor „fantome”.

În ultimii ani de guvernare comunistă, conducera Curţii de Conturi a refuzat să recunoască faptul că de corectitudinea activităţii Inspectoratului Fiscal de Stat şi a Departamentului Control Vamal este dependentă mărimea valorii banului public acumulat la buget. În consecinţă, aceste importante instituţii, pe parcursul a 3 ani (2006-2008), au activat după bunul plac, nefiind supravegheate de organul suprem de control, ignorându-se şi faptul că, prin intermediul acestor instituţii, se acumulează peste 90% din veniturile bugetului naţional.

Faptele demonstrează că, printr-un control tematic, efectuat selectiv de Curtea de Conturi la capitolul corectitudinii si legalităţii adoptării deciziilor de restituire a taxei pe valoare adăugata de către Serviciul Fiscal de Stat în 2008, s-a constatat că, doar în mun. Chişinău, au fost înregistrate 3 546 firme delicvente. Controlul adiacent a 25 dintre acestea a demonstrat că firmele, înregistrând unele procurări au efectuat livrări fictive de mărfuri şi servicii altor agenţi economici în suma de 4,5 miliarde de lei, neachitând la buget TVA în sumă de 882,1 milioane lei. Aceşti agenţi economici, eliberând facturi cu livrări fictive în folosul altor agenţi economici, le-au permis ultimilor să-şi deducă în aceeaşi mărime sumele TVA, spre achitare la buget, astfel dublând prejudiciul cauzat bugetului public naţional de la 882,1 milioane lei la 1 754,2 milioane lei.

De ce aceste importante instituţii ale statului pe parcursul a trei ani au fost lăsate în afara controlului Curţii de Conturi? Răspunsul este cât nu se poate de limpede – pentru a nu tulbura liniştea membrilor clanului în operaţiunile de delapidare a banului public în proporţii deosebit de mari.

În aceste conexiuni, preşedinta Curţii de Conturi a ascuns în mod conştient fraudele şi delapidările cu bani şi bunuri publice.

Aceste acuzaţii sunt probate de Hotărârea Curţii de Conturi nr. 20 din 29.05.2009, în care nu şi-au găsit reflectare materialele controlului efectuat la oficiul Fiscal Buiucani, acestea fiind constatate numai în actul de control, deşi drept urmare a gravelor încălcări depistate la oficiul Fiscal Buiucani, Ministerul Finanţelor, prin ordinul nr. 58 din 17.07.2009, i-a aplicat avertisment Elenei Dragomir, şefă-adjunctă a Inspectoratului Fiscal de Stat Chişinău, şefa oficiului Fiscal Buiucani.

Totodată, deşi în actul de control au fost redate detaliat schemele frauduloase prin intermediul cărora SA „Metalferos” îşi legaliza procurările de la firmele „fantome”, având drept scop obţinerea restituirii TVA de la bugetul de stat, în aceeaşi Hotărâre a Curţii de Conturi, activitatea acestei firme nu şi-a găsit reflectare. Urmare a controlului selectiv s-a constatat ca această firmă a afectat bugetul de stat cu 15,3 milioane de lei. Concomitent, înregistrarea de către „Metalferos” a aşa-ziselor operaţiuni de export de metal în ţările „offshore”, a făcut posibil ca această firmă să beneficieze de restituirea directă de la bugetul de stat a TVA în mărime de 300-400 milioane de lei anual.

În hotărârea nominalizata nu şi-a găsit reflectarea nici constatările controlorilor prin care s-a explicat că o parte din agenţii economici, prin intermediul firmelor cu activitate frauduloasă, efectuează procurări cu scopul de a-şi legifera provenienţa bunurilor introduse în ţară prin contrabandă, fără achitarea drepturilor băneşti, fapt care a contribuit la prejudicierea considerabilă a bugetului public naţional, cum ar fi SRL „Accent-Electronic” şi SRL „Ultracom-Electronic”, ultima recent schimbându-şi denumirea (IX- 2009 „Gloriateh Com” SRL).

Astfel, SRL”Ultracom-Electronic”, din subordinea Oficiului Fiscal Buiucani, pe parcursul anilor 2007-2008 a înregistrat procurări de la agenţii economici delicvenţi în sumă totală de 457,1 milioane lei, inclusiv TVA 76,3 milioane lei. Activitatea acestui agent economic o constituie realizarea calculatoarelor, realizând în această perioadă calculatoare, introduse în Moldova prin contrabandă chiar instituţiilor de stat, cum ar fi Ministerul Justiţiei, în sumă de 6,4 milioane lei.

La fel, la 01.06.2007, Curtea de Conturi a supus controlului (perioada 2005-2006) activitatea economico-financiară a Aparatului Guvernului şi a unor instituţii subordonate acestuia. În urma controlului efectuat au fost depistate multiple încălcări care au prejudiciat bugetul de stat, dar, pentru a nu afecta imaginea acestei autorităţi a statului şi în deosebi a agentului economic care a beneficiat de aceste nereguli, Ala Popescu a tăinuit fraudele depistate. Astfel, actul de Control din 01.06.2007 a fost modificat prin excluderea tuturor constatărilor referitoare la gravele încălcări admise de Direcţia Generală de administrare a clădirilor Guvernului în relaţiile cu SRL „Moldconstruct-Marchet”, care aparţine clanului „Voronin”.

În urma acestui şi altor servicii, acordate ex-preşedintelui V. Voronin, Ala Popescu, s-a ales cu cea mai înaltă distincţie a statului „Ordinul Republicii”.

(va urma)